Spansk protest efter OL-exit: De vil ikke have os med

For første gang siden 1976 er Spanien ikke til OL i håndbold, og det får de spanske stjerner til at brokke sig

Spanien protesterer over første missede OL siden 1976 (Foto: All  Over Press)
Spanien protesterer over første missede OL siden 1976 (Foto: All Over Press)

Mens Danmark søndag spillede sig videre til sommerens Olympiske Lege via en sejr mod Bahrain, så lykkedes det ikke for Spanien at komme med.

Og det tager hårdt på de spanske verdensstjerner, der brokker sig over hele kvalifikationssystemet.

- Det er en skam, at Spanien der er blevet nummer et, to, tre og fire i de fire seneste mesterskaber skal spille en OL-kvalifikation. Og frem for alt, at det skal spilles mod Sverige på deres hjemmebane, siger stregspiller Julen Aguinagalde til AS.

Det er det internationale håndboldforbund, der har valgt, hvor de olympiske kvalifikationsturneringer skulle spilles, og ifølge spanske medier har det kostet omkring 2,4 millioner at sikre sig værtsskabet.

- Det internationale håndboldforbund præmierer dem, der har penge i sporten. Det er meget kedeligt, at den økonomiske faktor er afgørende, siger Aguinagalde.

Spanien blev verdensmestre i 2013, men det var ikke nok til at komme direkte til OL (Foto: AP)
Spanien blev verdensmestre i 2013, men det var ikke nok til at komme direkte til OL (Foto: AP)
 

Spanierne tabte første kamp mod Slovenien med tre mål, men slog så Iran med 14, inden man søndag også slog Sverige med to.

- Vi er meget skuffede og bærer selv skylden, for hvis vi havde vundet alle tre kampe, havde vi været i Rio, men det fjerner ikke det uretfærdige i, at vi skulle spille i Malmö, siger Aguinagalde.

De to øvrige OL-kvalifikationsgrupper blev spillet i Danmark og i Polen og også her var værtsnationen blandt de to lande, der gik videre.

Også træner Manolo Cadenas er skuffet.

- Det er trist, at vi som europæisk sølvvinder og også verdensmester i 2013 skal spille kvalitikation. Det er forbløffende, at vi skal spille mod to hold på dette niveau for at få en billet, siger Cadenas.

Den danske herrelandstræner i håndbold erkender, at det har været hårdt at blive dømt ude så tidligt i forløbet som landstræner. (Foto: Lars Poulsen) Håndbold Gudmundur: Min ’fyring’ var ubehagelig

Ulrik Wilbek var bestemt ikke imponeret over landsholdets indsats mod Bahrain. (Foto: Lars Poulsen) Håndbold Wilbek rystet over tamme danskere

Michael Damgaard og flere af de andre danske håndboldherrer kan ikke prale af deres indsats i den afsluttende OL-kvalifikationskamp mod upåagtede Bahrain. (Foto: Lars Poulsen) Håndbold Bomber dumper: Så svage var Danmark i trist OL-kval

Spanien var uden fløjspilleren Victor Tomas, der missede kampe, fordi hans kone skulle føde. Hjemme fra Spanien var Tomas dog også ret så oprørt.

- Hvad I har gjort i dag, er fantastisk drenge. De ville ikke have os med, og jeg skammer mig over, hvordan international håndbold er organiseret, skriver Victor Tomas på Twitter.

Og der er ikke tale om en pludselig indskydelse fra fløjspilleren.

- Kvalifikationen burde aldrig være spillet i Sverige. Min frustration er ikke mod Sverige eller dommerne. Der er ting, som jeg ikke er enig i, og det siger jeg højt. Om du kan lide det eller ej, er det min mening, skriver Tomas, da flere brugere begynder at spørge, hvad han mener.

Allerede tilbage i februar skrev Tomas og spurgte om, hvem der kunne forklare, hvordan værterne for OL-kvalifikationen blev fordelt.

Tomas fortæller, at Spanien søgte værtsskabet, ligesom også Slovenien gjorde.

Målet, der sendte Spanien ud af OL, blev scoret af Sverige på straffekast tre sekunder før tid. Det er første gang siden OL i Montreal i 1976, at Spanien ikke er med.

Spanien protesterer over første missede OL siden 1976 (Foto: All  Over Press)
Spanien protesterer over første missede OL siden 1976 (Foto: All Over Press)
 

Desværre piger. Næsten alle håndboldherrerne er afsat. (Foto: Anders Brohus) Sport og Spil TV-kæreste, undertøjsmodel og håndbold-pige: Her er spillernes bedre halvdele

Gudmundur erkender, at han og landsholdet var under hårdt pres i weekenden:

DE ER RIO-KLAR

Fra OL-kvalifikationen:
Tunesien
Polen
Slovenien
Sverige
Danmark
Kroatien

Øvrige:
Brasilien (vært)
Frankrig (verdensmester)
Tyskland (europamester)
Argentina (Panamerika)
Qatar (Asien)
Egypten (Afrika)

Gruppeinddelingen finder sted 29. april

OL's håndboldturnering løber fra 6-21. august.

20 kommentarer
Vis kommentarer