Spillere i skarp kritik af Klavs Bruun

Landsholdet samles i dag og indleder 14 dages lejr, der skydes i gang med spillernes heftige evaluering af landstræner-teamet

En rasende Klavs Bruun Jørgensen under den tabte VM-kvartfinale mod Rumænien i Herning. Spillerne er heller ikke helt tilfredse... (Foto: Lars Poulsen)
En rasende Klavs Bruun Jørgensen under den tabte VM-kvartfinale mod Rumænien i Herning. Spillerne er heller ikke helt tilfredse... (Foto: Lars Poulsen)

Der bliver skudt med skarpt – uden for banen – når det danske kvindelandshold i håndbold kl. 12 i dag samles på Scandic Hotel i Odense.

Forude venter to overkommelige kval-kampe mod Tyrkiet og Portugal, bagude lurer fæle skuffelser: Sjettepladsen ved VM på hjemmebane i december i Herning, hvor det oprindelige mål soleklart var metal – og efterfølgende den missede og skuffende OL-kvalifikation trods hjemmebane i Aarhus.

Spillerne har evalueret, og der falder drøje hug til landstræner Klavs Bruun Jørgensen og assistenten Søren Herskind, erfarer Ekstra Bladet efter studier i håndboldens mere sindrige kringelkroge, hvor snakken går lystigt.

Umiddelbart efter OL-kikseren i Aarhus klandrede Klavs Bruun Jørgensen spillernes fysiske tilstand og manglende killer-instinkt. Det er specielt udtalelsen om den dårlige form, der er faldet spillere – og klubtrænere – for brystet, fordi ingen føler, spillerne kan yde mere, og adskillige ofrer i forvejen masser af timer og penge af egen lomme på at træne ekstra ud over det faste job i klubberne.

Klavs Bruun Jørgensen formåede ikke at få de danske håndboldkvinder med til OL i Rio. (Foto: Jens Dresling) Håndbold Klavs Bruun efterlyser vinderkultur i dansk idræt

Statistisk har de noget at have påstanden i: Da landsholdsspillerne sidste gang blev målt, vejet og testet på Syddansk Universitet i Odense i november 2014, var det første gang, truppen var helt oppe på niveau med de ellers uovervindelige norske jenter. Før VM i Herning sprang Klavs Bruun Jørgensen den årlige test over.

Den, føler spillerne, ukorrekte påstand fra landstræneren er én ting. Noget helt andet er, at de i evalueringen påpeger, at han burde have holdt sin kritik internt frem for at gå i pressen med den. Den mission lugter lidt for meget af illoyalitet over for holdet ved at hælde ansvar væk fra sig selv, og det må være indlysende, at hvis man skal have en båd til at sejle stærkt, er det en kæmpe fordel, hvis alle ror den samme vej.

Også kaptajnen!

(Foto: Philip Davali) Håndbold Wilbek slår fast: Klavs Bruun forbliver landstræner

Evalueringen af et landsholds-år foregår normalt på et spillermøde, men netop på grund af OL-kvalifikationen har spillerne denne gang ikke haft lejlighed til at samles fysisk, så rapporten er blevet til via telefonmøder og skriblerier på en fælles tråd, indtil alle kunne enes om indholdet.

Da Ekstra Bladet første gang hørte om ’brevet’ lørdag eftermiddag i Holstebro, blev det omtalt som en regulær klage over landsholdsledelsen og beskrevet nærmest med ærefrygt som en bombe af de efterhånden mange, der har kendskab til det.

Det blev bl.a. omtalt, da landstræneren for nylig skulle orientere klubtrænerne på et møde i Vejle om de overvejelser, han har gjort sig på bl.a. det fysiske område, siden han oven på OL-udturen i Aarhus fik det som hjemmearbejde af sportschef Ulrik Wilbek.

Der er dog ’kun’ tale om en skriftlig evaluering. Men indholdet er lidt ud over det sædvanlige – der bliver gået til den!

Spillerne er især bekymrede for den dårlige kemi, der hersker mellem trænere og spillere. De føler ikke, de bliver taget alvorligt, og selv om Klavs Bruun Jørgensen opfordrer til dialog og diskussion, føler de sig ikke taget seriøst og hørt, når de kommer.

Spillerne opfordrer til samarbejde i stedet for mod-arbejde, og det ligger i den grad mellem linjerne, at hvis trup og trænere ikke i fællesskab får samlet sig omkring det fælles projekt nu, så kan meget og måske alt være tabt. Ikke mindst når det gælder tilliden fra spillerne til landstræneren på det rent mandskabs-mæssige plan.

Guld-Helle og FCM vandt mesterskabet sidste år. Hun afviser blankt, at der skulle være forskel på dansk, svensk og norsk vindermentalitet. (Foto: Anita Graversen) Håndbold Succes-Helle: Her griner ingen af et nederlag

Noget helt andet er så, at det heller ikke er alle spillere, der er lige overbeviste om, at holdet mestrer at dække den form for ’overfalds-forsvar’, som Klavs Bruun Jørgensen sværger til, at de ikke i alle situationer er lige imponerede over hans taktiske evner i tilspidsede situationer – eksempelvis mod Rumænien og Montenegro i de alt-afgørende kampe i den jyske hovedstad.

Klavs Bruun Jørgensen havde under OL-kvalifikationen ikke brug for videomanden (og Tvis-træneren) Pether Krautmeyer og ordnede selv klipningen.

Det medførte blandt andet et lille kvarters video på Rumænien i starten af ugen op til den første OL-kvalkamp mod Rumænien – hvorefter spillerne blev præsenteret for en raritet fra dansk håndbolds mere støvede hylder:

Klavs Bruun satte båndet fra DM-finalen i 1997 - i K.B. Hallen - mellem Virum og Ajax på for at demonstrere, hvordan spillerne dengang var i stand til at fighte og æde sig selv. To af spillerne på Virum-holdet var selvfølgelig Klavs Bruun Jørgensen selv og Søren Herskind.

Spillerne måtte gerne gå, men de fleste var i tvivl, om de turde.

De blev først reddet, da gonggongen ringede til aftensmad et kvarter før slut.

Virum-Sorgenfri vandt i øvrigt DM-guldet…

Wilbek giver ikke kvindelandsholdets træner lov til at træne et klubhold. (Foto: Lars Krabbe) Håndbold 'Drøm videre': Wilbek afviser Klaus Bruuns ønske

 

Klavs Bruun: Jeg blev misforstået

- Vi skal træne, og så skal vi naturligvis også snakke. Men indholdet af spillernes evaluering vil jeg selvfølgelig ikke kommentere, siger Klavs Bruun Jørgensen.

Landstræneren føler sig desuden noget misforstået i den snak, der udspandt sig efter OL-skuffelsen i Aarhus, når det handler om spillernes fysiske form.

- Jeg sagde noget, der var temmelig meget mere nuanceret end det, der er endt med at blive ’sandheden’ efterfølgende. Det, jeg sagde, var, at spillerne bliver nødt til at blive endnu stærkere, hvis vi for alvor skal forbedre os og resultaterne, og det er jo bestemt ikke det samme som at sige, at spillerne er i dårlig form, siger Klavs Bruun Jørgensen.

- Det irriterer mig selvfølgelig, at det er blevet udlagt, som det er, men det har jeg allerede talt med nogle af spillerne om, og jeg gentager det gerne for resten, siger landstræneren.

Truppen er samlet fra mandag og to uger frem til og med søndag den 5. juni. Holdet skal overstå de sidste to kvalifikationskampe mod hhv. Tyrkiet ude og Portugal hjemme for at være kvalificeret til EM i december i Sverige, hvor Danmark i givet fald får ’hjemmebane’ i Malmø.

I weekenden støder det brasilianske landshold til og sam-træner med Danmark søndag i Odense.

39 kommentarer
Vis kommentarer