Spillere og trænere enige: Mærkelige regler inden VM

I både Norge, Sverige og Danmark er frustrationen stor forud for VM i Danmark, hvor nye regler skal implementeres

Det internationale håndboldforbund, IHF, er rendt ind i læssevis af kritik efter offentliggørelsen af et sæt nye regler, der skal implementeres ved VM i kvindehåndbold i december på dansk grund.

I såvel Norge, Sverige og Danmark er man mildest talt forundrede over tidspunktet for ændringerne.

- Vi undrer os over tidspunktet. Jeg tror på, at ændringerne måtte komme og bliver et positivt indslag, men det er mærkeligt, at det kommer nu. Det er noget, der indføres for landsholdene, og vi har så tre kampe i Møbelringen Cup (opvarmningsturnering, red.) til at prøve det af. Det er virkelig ikke særlig lang tid, siger Norges landstræner Thorir Hergeirsson til Dagbladet.

Han bakkes op af kommentatoren og eksperten Bent Svele.

- Det er respektløst for dem, der skal dømme kampene - og overfor trænere og spillere, som skal spille for hæder og ære. Der kan ikke bare pludselig dukke nye regler op, siger Svele.

Læs om de fire regelændringer i bunden af artiklen.

I Sverige er landsholdsspilleren Nathalie Hagman i Expressen godt arrig over tiltagene.

- For det første er det for sent at komme med nu. Det er virkelig trist, at vi skal bruge store dele af vores forberedelser til VM på at fokusere på det. Samtidig er det trist, at det er et mesterskab, man bruger som testturnering. Det er den vigtigste turnering i flere år som følge af OL-kvalifikationen. Og når man så samtidig ikke vælger at teste det på mændenes EM-turnering i januar, bliver det bare endnu mærkeligere, siger Hagman.

Damerne altid prøveklud
Især reglen om udskiftningen af målmanden irriterer hende.

- Det er noget, der vil forstyrre håndbolden og charmen. Mange vil forsøge at spille syv mod seks, fordi det giver en klar fordel. Når man ikke behøver en spiller med vest mere, kan man skifte hurtigere, og det bliver et lettere alternativ. Det er kedeligt, at man ikke længere vil komme til at spille seks mod seks, siger hun.

Den tidligere danske landstræner Jan Pytlick er ikke overrasket.

- Jeg synes jo altid, at det skal være damerne der er prøveklud på de nye ting, så det er jeg på ingen måde chokeret over. Jeg synes jo altid, at man prioriterer damerne lavest. Der hvor jeg har mærket det mest, er, at man har eksperimenteret meget med dommerpar. Nogle af dem har ikke haft niveau til at være med, siger han til TV2 Sporten.

Det er endnu ikke 100 procent sikkert, at ændringerne tages i brug ved VM i Danmark. Først ved næste uges IHF-kongres i russiske Sochi bliver det vedtaget efter en diskussion.

Her har svenske Christer Thelin tænkt sig at råbe op.

- Vi står ikke alene med det her. Der kommer 160 lande. Der kommer mange lande, der skal være med ved VM, og som mener det samme, siger direktøren i det svenske håndboldforbund til Expressen.

Grovest er kritikken fra Thelins landsmand, Lugi-træner Tomas Axnér, der langer voldsomt ud efter IHF-præsident Hassan Moustafa.

- Håndbolden er på fremmarch i Europa, i de europæiske ligaer, og så er det en magt-gal egypter, der styrer det internationale håndboldforbund. Det her er ikke forankret i græsrødderne, og det viser alle reaktioner også, siger han til Expressen.

- Det virker ikke gennemtænkt og synes vældig hårdt mod damehåndbolden. Jeg er yderst skeptisk med en måned til VM. Hvordan skal reglerne tolkes, og kan dommerne nå at dømme efter dem, spørger han.

Reglerne bliver rullet ud globalt 1. juli 2016. At herrerne ikke skal spille efter dem til januar skyldes, at der er tale om europamesterskaberne, der hører under EHF.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

22 kommentarer
Vis kommentarer