Succes-Helle: Her griner ingen af et nederlag

Super-vikaren Helle Thomsen førte to af sine spillere til OL for Sverige – hun kan ikke genkende, at danskere spillere er glade tabere

Guld-Helle og FCM vandt mesterskabet sidste år. Hun afviser blankt, at der skulle være forskel på dansk, svensk og norsk vindermentalitet. (Foto: Anita Graversen)
Guld-Helle og FCM vandt mesterskabet sidste år. Hun afviser blankt, at der skulle være forskel på dansk, svensk og norsk vindermentalitet. (Foto: Anita Graversen)

Super-vikaren slog til i Rusland! Helle Thomsen fik et kortvarigt comeback i rollen som svensk landstræner med olympisk succes til følge: De svenske tjejer ondulerede Polen og skal i modsætning til Klavs Bruun og de danske håndbold-kvinder et smut til Rio i august.

FCM-træneren vendte først hjem fra Rusland tirsdag, men hun har på afstand fulgt diskussionen og de lynhurtige evalueringer, såvel sportschef Ulrik Wilbek som landstræner Klavs Bruun er kommet med oven på fiaskoen i Aarhus.

De handler i alt væsentligt om manglende fysik, træningskultur og udsultet vindervilje.

- Jeg er åben for al snak og diskussion, der kan bringe dame-landsholdet tilbage i det bedste selskab. Det er utroligt vigtigt for klubberne, og hvis vi kan deltage, gør vi det selvfølgelig hellere end gerne, siger Helle Thomsen.

Men… Hun har bare svært ved at se, hvad de eksempelvis kan gøre afgørende anderledes i en travl klub som FC Midtjylland.

- Vores tre spillere (Trine Østergaard, Stine Jørgensen og Fie Woller) spillede fem landskampe på 14 dage inklusiv en langstrakt rejse til Astrakhan i Rusland, og hvis der havde været noget galt med deres form, havde de nok ikke været i stand til det, siger Helle Thomsen og tilføjer:

- Det hører så med, at forinden havde vi i klubben med liga og Champions League spillet 11 kampe på 31 dage, og her skal man lige huske, at det ikke er fodbold med charterfly – det er håndbold med ekstremt hårde rejser og mange mellemlandinger, siger Helle Thomsen.

Klavs Bruun Jørgensen formåede ikke at få de danske håndboldkvinder med til OL i Rio. (Foto: Jens Dresling) Håndbold - 20. mar. 2016 - kl. 13:38 Klavs Bruun efterlyser vinderkultur i dansk idræt

Alene kalenderen sætter altså sine begrænsninger for, hvor meget ekstra træning, Helle Thomsen kan hælde på.

- Jamen, vi har presset det max, og jeg kan sige, at når nu Norge bliver bragt frem som et forbillede for dansk kvindehåndbold, så er der altså ros til os hver gang, det norske forbund er på besøg for at teste Veronica Kristiansen, siger Helle Thomsen.

- Det er så nemt at sige: Træn mere, træn mere! Det vil de jo gerne – alle sammen – men vi er faktisk i perioder nødt til at holde dem tilbage, fordi de også skal restituere, have deres søvn og blabla, siger den ’svenske OL-helt’, der til hverdag herser med Sabina Jacobsen og Johanna Ahlm.

Og de to FCM’ere var trods alt i OL-form…

- Hvis Klavs Bruun har nogle ideer, så er vi da vildt åbne, men vi kan ikke lægge mere pres på spillerne. Nogle har job, andre læser ved siden af, og det er jo også noget, vi har råbt og skreget om i årevis: At de skal forberede sig på livet efter håndbold – de kan ligge skadede på gulvet i morgen!

Først da det var for sent viste Mulle og kompagni mod Uruguay, at de godt kan spille håndbold. Foto: Jens Dresling. Jan Jensen - 21. mar. 2016 - kl. 06:21 Revser Danmarks piger: Det er fanden galeme uforståeligt!

Du har trænet danske, svenske og norske landsholdsspillere i bundter? Er der nationale forskelle på evnerne til at fighte og æde sig selv?

- NEJ! De er fuldstændig ens i det stykke, og jeg kender heller ikke en dansker, der ikke næsten ville dø for at komme til OL. Udstrålingen kan være forskellig, ligesom vi er forskellige individer, men målt på den måde ser jeg ingen forskelle. De danske spillere vil godt ofre sig, siger FCM-træneren.

Men har danskere en tendens til at tage mere afslappet på nederlag end andre?

- Nej. Hos os er der i hvert fald ingen, der sidder og griner efter et nederlag. Så kigger de i jorden! Men i en hvilket som helst gruppe vil der altid være nogle, der tager det hårdere end andre, det er klart, siger Helle Thomsen.

Hun peger på, at Norge over tid har vundet sig til en ’sindssyg vinderkultur’.

- Jeg har stor respekt for Norge, og når man kigger overordnet på det og lige plukker Montenegro ud, så er der selvfølgelig forskel på vores og deres kultur. Men Norge har også flere penge, og Montenegro nogle helt andre muligheder, fordi halvdelen af holdet spiller sammen til hverdag.

Se også: Wilbeks opråb: Gør som Norge

Man kan også pege på Louise Burgaard, der bukkede sammen med håndbold-stress og måtte melde fra til landsholdssamlingen.

- Vi passer godt på hende, og det går fremad. Nu har hun haft 14 fine dage med ro på i klubben, og det ser fint ud – men jeg er overbevist om, hun har hobet dette pres op over flere sæsoner, siger Helle Thomsen.

Stine Jørgensen, Trine Østergaard og Fie Woller tjekker ind til klubtræning torsdag.

- De mødte i tirsdags, de var hårdt ramt, og vi blev enige om, det var bedst de samlede sig – og passede deres fysiske træning, pointerer Helle Thomsen.

- Vi skal nok få samlet dem op. Det er ikke første gang, vi har fået spillere hjem i den tilstand fra landsholdet.

2 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere