Toptræner: Var det ikke Dalmose, der opfandt håndbold?

Jan Leslie har sit bud på, hvem der først praktiserede spillet syv mod seks – og det er ikke Christian Dalmose!

christian Dalmose har taget kredit for meget - men han skal ikke tage det for spillet syv mod seks, mener Jan Leslie. (Foto: René Schütze)
christian Dalmose har taget kredit for meget - men han skal ikke tage det for spillet syv mod seks, mener Jan Leslie. (Foto: René Schütze)
Følg Håndbold

DEBRECEN (Ekstra Bladet): Hvem stjæler hvad fra hvem, og hvornår begyndte hvem først at trække målmanden ud og sende en ekstra markspiller på banen?

Jan Leslie, tidligere bl.a. Esbjerg, Aalborg og Randers, træner nu russiske Rostov Don, der er på træningslejr i Ungarn. Danskeren i russisk tjeneste glæder sig over den danske succes hidtil – men ironiserer også lidt over de mange vise og taktiske ’fædre’, der pludselig er på banen.

Norsk interesse for Pytlicks nye trick

- Dansk håndbold trænger til succes, men den får man ikke ved lige som Christian Dalmose at snakke i pressen og fremhæve sig selv for alt muligt. Det er resultaterne, der tæller.

- Er du rigtig klog? Du taler om manden, der har opfundet spillet syv mod seks!

- Ja! Han er… Jamen, jeg tror faktisk, det er ham, der har opfundet håndbold helt fra start, haha. Selv om han ikke var født.

Åh nej: Danmark svækket før EM-gyser

- Hvad synes du om det overtalsspil, Dalmose opfandt på den syvende dag?

- Det er jo blevet praktiseret i mange år. 2004 og 2002… Jeg kan da huske, jeg har oplevet trænere dengang, der gjorde det – så det har kørt i mange år. Men der er ikke mange, der har benyttet det så intensivt, som det bliver gjort nu, siger Jan Leslie.

- Den ekstra markspiller bliver primært brugt i undertal, men nogle griber også til det ti minutter af en første halvleg i Champions League, hvis man ikke kan lave mål. Så prøver man med to stregspillere.

EM i sexappeal: Her er de 10 flotteste piger

- Specielt i Champions League kan der mildt sagt være meget forskellige dommerlinjer, hvor man eksempelvis ikke får straffekast – men i stedet bliver straffet med en angrebsfejl. Der kan man nogle gange tage målmanden ud og skabe bedre chancer, siger jyden.

- Jeg synes, det er en logisk konsekvens af udviklingen, at man prøver at se mulighederne frem for begrænsningerne. Det var fedt at se, Jan gik over grænsen – for det har ikke altid ligget til ham at gøre sådan nogle ting. Det skal han selvfølgelig have stor kredit for.

- Og så kan man selvfølgelig også sætte spørgsmålstegn ved, hvad den anden træner laver… Det burde ikke kunne lade sig gøre, tilføjer Jan Leslie.

Sandra Toft var tæt på at dø

- Men generelt vil jeg sige, at overtalsspil har fundet sted de sidste 10-15 år. Ikke så massivt, som Danmark brugte det i forgårs, men det er blevet brugt. Jeg ka’ sgu ikke huske, hvem der startede – om det var Klaus Sundtoft i Tønder eller Morten Arvidsson i Randers-tiden. Det er i hvert fald mange år siden.

- Hvor mange?

- Vi skal langt tilbage i tiden – nok helt tilbage til årtusindeskiftet - og jeg vil da gætte på, at Dalmose på det tidspunkt stadig var træner i Lyngby, haha.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+