Undrede du dig også? Her er forklaringen bag det blå kort

Mikkel Hansen fik rødt kort i onsdagens kamp mod Bahrain. Til gengæld undgik den danske stjerne heldigvis det blå kort, som kunne have været lig med en karantænestraf for den vigtige landsholdsspiller. Men det blå kort... Hvad betyder det nu lige helt præcist?

Det var et blåt kort som dette, Mikkel Hansen var i fare for at modtage i onsdagens kamp mod Bahrain. Foto: Bildbyrån
Det var et blåt kort som dette, Mikkel Hansen var i fare for at modtage i onsdagens kamp mod Bahrain. Foto: Bildbyrån

Mikkel Hansen blev smidt ud i onsdagens kamp mod Bahrain, hvor Danmark sled sig til en 30-26-sejr over det arabiske kongedømme.

Kampen mod Bahrain forløb ikke lige så let og problemfrit, som de danske tropper havde håbet på og ikke mindst regnet med.

Det endte nemlig i stedet med at blive lidt af en rodet og helt unødvendigt nervepirrende forestilling mod Bahrain, som blandt andet resulterede i et rødt kort til en lettere frustreret Mikkel Hansen, og noget, der lignede en knæskade til Lasse Andersson.

Da det danske herrehåndbold-landsholds største stjerne Mikkel Hansen i ren frustration og irritation over den aggressive opdækning vristede sig fri af to omklamrende Bahrain-spillere, så det i første omgang ud til at være langt mere dramatisk, end det i virkeligheden var.

Kampens slovenske dommere gjorde sig da også gevaldigt upopulære blandt de mange danske tilskuere i AccorHotels Arena i Paris, da de valgte at taksere Mikkel Hansens vredesudbrud med et direkte rødt kort.

Hallen var tæt på at koge over, da den danske venstre-back uforstående måtte forlade banen for i stedet at følge resten af kampen fra tilskuerpladserne.

De to slovenske dommere stoppede endda spillet og slog et smut forbi TV-monitoren for at vurdere, om det røde kort skulle suppleres med et blåt et af slagsen.

Et blåt kort? Sådan tænkte mange seere til kampen givetvis, da det blev bragt på banen i tv-transmissionen.

For hvad betyder det blå kort helt præcist? Og hvad skal der til for, at en håndbolddommer vælger at hive det lidt særprægede blå kort op af lommen.

Mikkel Hansen så rødt i kampen mod Bahrain. Foto: Lars Poulsen
Mikkel Hansen så rødt i kampen mod Bahrain. Foto: Lars Poulsen
 

Røde Mikkel: Ramt af araber-komplot

En hensynsløs og farlig handling
Regelfortolker og medlem af Dansk Håndbold Forbunds Dommerudvalg Jørn Møller Nielsens forklarer:

- Det blå kort gives, hvis en spiller begår en særlig farlig og hensynsløs handling eller en decideret voldshandling uden for selve spil-situationen, forklarer Jørn Møller Nilesen til Ekstra Bladet.

-  Det er et dommerskøn, der bliver lagt. Og ofte er det en gråzone, om man skal give et rødt eller blåt kort. Vi kunne jo også se, at de slovenske dommere korrekt benyttede sig af IHF's (Internationale Håndbold Forbund) regler om 'video-proof', hvor de så situationen igennem igen på video og derefter vurderede, hvilket kort Mikkel Hansen skulle have.

- Jeg er helt enig med de slovenske dommere i, at situationen, hvor Mikkel Hansen skubbede de to Bahrain-spillere omkuld, kun skulle straffes med et rødt kort.

- For mig var det i stedet et spørgsmål om, hvorvidt det blot skulle være takseret som en tominutters-udvisning eller en diskvalifikation for resten af kampen, siger han.

Foto: Lars Poulsen
Foto: Lars Poulsen
 

’Vi må vente med at skælde Mikkel ud'

Kort fortalt, hvis...
Sådan lyder det i IHF's håndbog for de internationale spilleregler i håndbold:
'(8:5): En spiller, som angriber en modspiller på en måde, der bringer dennes helbred i fare, skal diskvalificeres.'

Og så griber dommeren altså ud efter et rødt kort, der sender den på gældende spiller ud på tilskuerpladserne resten af kampen. Ingen yderligere straf eller karantæne bliver givet til spilleren.

Men... '(8:6):Hvis dommerne finder en handling særlig hensynsløs, særlig farlig, overlagt eller grov, skal de fremsende en skriftlig indberetning efter kampen, så de ansvarlige instanser kan tage stilling til yderligere foranstaltninger.'

Det vil altså sige, at spilleren både bliver diskvalificeret og smidt ud af banen, samtidig med at han også kan se frem til en mulig karantænestraf, hvis altså de ansvarlige instanser, i dette tilfælde IHF, finder det nøvendigt.

Heldigvis for de danske VM-drenge og Gudmundur Gudmundsson blev det blå kort i lommen hos dommerne, og Mikkel Hansen undgik derfor karantæne og kan spille fredagens kamp mod Qatar.

Danmark topper dermed Gruppe D med maksimum point (8) inden det sidste opgør i gruppespillet mod Qatar.

Fredagens opgør mod Qatar bliver dog uden betydning, for svenskernes sejr på 36-25 over Qatar i onsdagens sene kamp i Paris betyder nemlig, at Danmark allerede har vundet Gruppe D, selvom der stadig mangler én spillerunde.

Danmark spiller 1/8-finale på søndag.

Foto: Lars Poulsen
Foto: Lars Poulsen

Foto: Lars Poulsen
Foto: Lars Poulsen
 

 

Læs flere nyheder fra VM i håndbold her:

Mikkels kammerat: Det røde kort er okay  

Presset efter ny skade: Danmark har kun en udskiftning tilbage

Sverige gør Danmark til gruppevinder

Det ’rykkede’ i knæet: Her er status på kometens skade