Veninderne tog affære i dansk EM-sejr

Sandra Tofts redninger i starten af anden halvleg og værelses-makkeren Kristina Kristiansens drive  sendte Danmark på sejrskurs efter svag første halvleg mod Ukraine

Det begyndte halvskidt i premieren ved EM for de danske kvinder. Men så tog både Sandra Toft og Kristina Kristiansen fat. (Foto: Lars Poulsen)
Det begyndte halvskidt i premieren ved EM for de danske kvinder. Men så tog både Sandra Toft og Kristina Kristiansen fat. (Foto: Lars Poulsen)

DEBRECEN (Ekstra Bladet): Tak, Sandra Toft! Og tak, Mulle!

Det var de to værelseskammerater og veninder helt tilbage fra talentsamlinger og U-landsholdene, der førte an, da Danmark efter en noget hostende start alligevel vandt en relativt sikker sejr over Ukraine. Kampen endte 32-23 til Danmark.

Holdet, der på forhånd er udnævnt til puljens prügelknabe, bed dog godt og grundigt fra sig de første 30 minutter af en kamp med mange udvisninger, fejl og dårlige beslutninger.

Norge kom fint fra land ved EM. (Foto: Lars Poulsen) Håndbold Norge lavede EM-fars af Rumænien

Men så tog fanden ved Kristina Kristiansen, der som et egern på epo tog sagen i egen hånd i heftige raids op ad banen eller spillede Mette Gravholt fri på stregen – når veninden og den tidligere homie fra Holstebro inde i kassen havde pareret endnu et ukrainsk forsøg i starten af anden halvleg, da danskerne endelig trak fra og forvandlede 14-11 til 19-12.

Resten af kampen var kontra-træning for alle pengene og ren udveksling af scoringer.

Men tak for kaffe for en nervøs start. Det kan godt være, de startede dagen med at ’vække musklerne’ med alskens svedige manøvrer, vægtstænger, medicinbolde og andet tingel-tangel, men det var måske den øverste etage, der skulle have haft en dobbelt espresso med gewaltschuss!

De danske håndboldpiger gik til stålet. (Foto/Video: Lars Poulsen) Håndbold TV: Se håndbold-pigerne svede før EM-premieren

Det’ nerver det hele, brølede Jørgen Ryg i en fjern fortid – og det var det måske også. Premiere-nervøsitet for fuld udblæsning i så tam en kulisse, som det nu engang bliver, når der ni ud af ti sæder er tomme i en hal med 9.000 tilskuere.

Når arrangørerne – som alle andre venlige ungarere – så helst vil have banket termometret op i nærheden af de 40 grader, så bliver stemningen jo både mat og hede hule hot på den helt forkerte måde.

Tre-dobbelt overtal i 13 sekunder. Dobbelt i et minut og 25 sekunder – og så alligevel kun sølle to scoringer sat ind på straffe begået mod den ukuelige fighter Louise Burgaard. Men score-boardet marcherede kun fra 8-8 til 10-8, og guddødeme om ukrainerne ikke nåede at reducere til 10-9, inden de var fuldtallige igen!

Det bliver småt med opbakningen i EM-premieren. (Foto: Lars Poulsen) Håndbold Pyt og pigerne spiller i en tom hal

Louise Svalastog skulle selvfølgelig bruge lidt tid på at finde ind i rytmen af en kamp, der truede med at ende i 90 scoringer, hvis målkvoten fra de første 10 minutter var fortsat opgøret ud. Det hører oven i købet med til historien, at Ukraines højre fløj, Nataliia Volovnyk, fortsatte bestræbelserne fra opvarmningen med at sende bolden over sidelinjen, når hun forsøgte sig – og i øvrigt tog sig nogle ordentlige kogere i forsvaret, uden det blev straffet.

To svage tyrkiske dommere (!) overså ind imellem de mest åbenlyse benberøringer og andre ’forbrydelser’ mod håndboldlovene, men de lavede sådan set ikke flere fejl end Pytlicks kvindelige disciple i en svag første halvleg.

Det var med garanti heller ikke en ambition i sig selv for Jan Pytlick at få sendt samtlige 16 spillere i aktion på 26 minutter, men der var simpelt hen bare ikke fuldt flow over et dansk landshold, der kun bragte sig i front med tre inden pausen.

Louise Svalastog og Pernille Holst Holmsgaard er vant til at dække forsvar sammen i København Håndbold - men det går ikke for godt i klubben, der ligger tredjesidst i ligaen. (Foto: Lars Poulsen) Håndbold Pytlicks forsvar kommer fra et bundhold

Brændte chancer og en dygtig ukrainsk keeper i skikkelse af Viktoriya Tymoshenkova lukkede nogen lunde af, og i den anden ende kørte Ukraine overraskende stærkt på for fuld speed og med vilje og målsøgende kynisme i alle angreb. Indtil de kørte tanken tom for diesel.

Nu gik det alligevel nogen lunde gelinde i EM-åbneren for et dansk hold, men der var langt op til den standard, som et toptændt norsk mandskab demonstrerede, da det lavede fiskefars af rumænerne i opgøret forinden.

Heldigvis har Jan Pytlick, Mulle og Sandra Toft plus de øvrige kampen mod Rumænien på tirsdag til at få fundet takterne fra Golden League i Danmark og Norge. Der er sgutte meget ved at være trænings-verdensmestre, når det er EM-metal, det handler om…

0 kommentarer
Vis kommentarer