Vi troede, det var slemt: Faktisk var det meget værre!

Analyse: Hvis Klavs Bruun mod forventning lykkes med et comeback og kan genvinde spillernes tillid, lurer der en stor karriere inden for FN – det sker næppe

Hvis ikke situationen omkring det danske kvindelandshold var alvorlig nok i forvejen, blev den det for alvor, da spillernes brev til Klavs Bruun Jørgensen kom frem i går.

Det er aldrig rart at skulle korrigere sig selv, men da Ekstra Bladet sidste mandag breakede historien om de tumultariske tilstande på det danske kvindelandshold og brugte termer som dårlig kemi, manglende tillid, illoyalitet, manglende tro på trænerens taktiske evner plus et par stykker mere, ramte vi faktisk ikke helt plet.

Situationen er meget værre!

Det fremgår med al tydelighed af spillernes brev i form af de tre ark papir, TV2 har fået snitterne i, og som beskriver spillernes oplevelser med Klavs Bruun Jørgensen siden 1. juni sidste år.

Klavs Bruun Jørgensen får ikke brug for Ann Grete Nørgaard mod Tyrkiet. (Foto: Jens Dresling) Håndbold Klavs Bruun fravælger landsholdsprofil til EM-kval

Hvis spillernes skriftlige evaluering var en tilstandsrapport over kvindelandsholdets hus netop på det tidspunkt, ville der være så mange K3’ere, at dommen turde være nogenlunde klar: Riv hele lortet ned! Der er svamp i alle bærende konstruktioner og dryssende tør mørtel i alle de fuger, murbierne ikke har ædt endnu. Kælderen står under vand, taget er blæst af, men postkassen er nogenlunde intakt…

Brevet oser af indestængt harme, forurettethed og masser af skarp kritik og præcise spørgsmål til træner-teamet – og slutter således:

’Kan vi ikke snart skabe en positiv fortælling om det danske damelandshold – vi arbejder røven ud af bukserne – vi vil intet hellere end at spille mesterskaber og ikke mindst OL. Første gang, vi ikke præsterer, skal vi forholde os til – via pressen – om vi er i god nok form, og at vi ikke har vindermentalitet. Kunne vi tage det internt og fremstå som en fælles enhed?’

Det er da et spørgsmål, der vil noget!

Der bliver gået hårdt til Klavs Bruun Jørgensen og trænerteamet i det lækkede brev fra spillerne. (Foto: Ole Frederiksen)
Der bliver gået hårdt til Klavs Bruun Jørgensen og trænerteamet i det lækkede brev fra spillerne. (Foto: Ole Frederiksen)
 

Intet under, Klavs Bruun Jørgensen netop i mandags i et interview med Ekstra Bladet gjorde meget ud af at fremhæve, at han har lyttet til såvel spillere som de klubtrænere, der også har efterlyst dialog. Landstræneren stak i Odense ydmygt en lab frem og erkendte, han havde undervurderet klubbernes behov og det at arbejde med en håndboldtrup bestående af kvinder.

Spørgsmålet er så, om spillere og trænere kan finde hinanden og bygge en fremtid under den samling, der tirsdag morgen sender dem til Tyrkiet og en EM-kval-kamp. Som Ekstra Bladet tolker musikken via vandrørene, er svaret entydigt NEJ! Når først tilliden både menneskeligt og fagligt er væk, og den ene part oplever voldsomme svigt, er der kun én vej. Som i ethvert nødlidende ægteskab: Skilsmisse!

Det skyldes ikke mindst spillernes manglende tiltro til Klavs Bruun Jørgensen (og Søren Herskinds) taktiske og analytiske evner – og mellem linjerne står der faktisk også dovenskab.

Et eksempel er VM-kampen i Herning mod Rusland om femtepladsen. Her følger spillernes oplevelse:

’Der var ikke overblik over, hvad hhv. sejr og nederlag ville betyde, skriver spillerne, der beretter, at Klavs Bruuns indstilling var: ’Prøv at se, om I kan sætte jer op til at spille’ og ’det minder jo mest om en træningskamp’.

’Vi skal gå på banen for at vinde hver gang, og det er trænerens opgave at gøre holdet klar- også selv om det kun gælder en femteplads. Den kunne have givet en anden kval-pulje og en lettere vej til OL,’ skriver spillerne.

Ulrik Wilbek mener, at de lækkede dokumenter tegner et fejlagtigt billede af forholdet mellem landstræner og spillerne. (Foto: Lars Poulsen) Håndbold Wilbek genkender ikke billede af hård trænerevaluering

Det er en af dem, der stadig svider – og kommer til at gøre ondt i august. Kernen er nemlig, at Danmark med en femteplads ville være kommet i OL-pulje med Sverige, Polen og Mexico i stedet for at rende ind i de to hold – Rumænien og Montenegro – vi fik prygl af både ved VM og i OL-kvalifikationen.

Der er sporadisk ros til de to trænere, men det er ikke den, der tynger printer-budgettet…

Spillerne efterlyser: Mere præcis taktik. Alternativt forsvar. En plan B - i flere sammenhænge. Mere video af modstanderne, mindre af Virum anno 1997… Generelt føler de sig udsultet på video-fronten.

De efterlyser bedre mandskabspleje, bedre opladning til kampe, mere tillid, øget kommunikation, konstruktiv dialog, respekt, og så er der et helt kapitel om det faktum, at de føler sig snigløbet i forhold til påstanden om den manglende fysiske form, hvor de pludselig skulle løbe spidsrod for journalisterne.

Den forklaring efter OL-katastrofen lød også lidt for meget som ’syg moster’ og en hurtig manøvre for at sende skylden på fiaskoen på flugt fra sig selv. Uanset om manden har ret, delvist ret – eller slet ikke.

Humøret i lejren har ... været bedre. (Foto: Ole Frederiksen)
Humøret i lejren har ... været bedre. (Foto: Ole Frederiksen)
 

Hvis Klavs Bruun kan rette op på alt det, han som en blind og døv har trampet fuldstændig i sænk på rekordtid, kræver det en markant ændret adfærd og nærmest en personligheds-forvandling så voldsom, at det i sig selv vil virke fuldstændig utroværdigt.

Den her kan Klavs Bruun hverken skyde, råbe eller tæve sig ud af, og hvis han alligevel lykkes med et comeback, lurer der en kæmpe karriere inden for FN. Der er nok at tage fat på.

Den usynlige eminence er manden, der har ansat Klavs Bruun Jørgensen, og som bestemt ikke er kendt for fiaskoer – og slet ikke for at opsøge dem. Ulrik Wilbek holdt sig da også på behørig afstand i mandags og har efter brev-lækken nøjedes med at sende en pressemeddelelse ud.

DHF’s sportschef har været top-tæt på hele forløbet både under VM og OL. Hvis nogen kender gamet – og det at være leder for begge køn – er det ham, og alligevel har selv ikke han følt anledning til at gribe ind. Han kalder det en mediestorm.

Det strammer til omkring Klavs Bruun: Foto: Lars Poulsen Jan Jensen Er han færdig? Klavs Bruun sendt til tælling

Ulrik Wilbek er skolelærer, ergo kan han læse. Han kan også skrive – og gør det flittigt. Mange bøger om ledelse. Han kan også overtales til et foredrag.

Ulrik Wilbek går efter borgmesterposten hjemme i Viborg og har ikke brug for en møgsag med harpiks. Det ville det være, hvis han skulle fyre den mand, han selv har opfundet.

Et højst tænkeligt scenarie, hvis Klavs Bruun og spillerne ikke finder hinanden: En pressemeddelelse på et tidspunkt, hvoraf det fremgår, at Klavs Bruun har fundet nye udfordringer i en herreklub, men er glad for at forlade et kvindelandshold i positiv fremgang…

Det Bruune punktum!

Håndbold Omtalt kritik-brev lækket: Spillerne går hårdt til Klavs Bruun

Jan E. Jørgensen var den første, der blev hentet til Flensburg. I dag huser klubben flere danske stjerner. (Foto: Erik Kragh) Sport Top 25: De største danske håndboldspillere gennem tiden

Sport Ann Grete Nørgaard afslører: Her er håndbold-pigernes hemmeligheder

71 kommentarer
Vis kommentarer