Wilbeks opråb: Gør som Norge

- Danskere har en for tilbagelænet holdning til nederlag, siger Ulrik Wilbek, der skæver mod Norge og forestiller sig, at spillere i fremtiden også skal have leder-gener for at komme på landsholdet

Wilbek roser de norske håndboldkvinder, som, han mener, de danske godt kan lære noget af. (Foto: Philip Davali)
Wilbek roser de norske håndboldkvinder, som, han mener, de danske godt kan lære noget af. (Foto: Philip Davali)

- Livet går jo videre, og det gør kvindelandsholdet også. Nu skal vi finde ud af måden.

Ulrik Wilbek kan ikke pege på andre end sig selv. Som sportschef har han ansat begge landstrænere for to hold, der begge har kikset fælt ved de to seneste turneringer.

Vi indkaldte ham til en lille mus-samtale om konsekvenser – og hvor pilen peger hen.

- Når vi sammenligner med Norge, er de norske spillere bare i bedre form end vores. Det må jo være der, vi skal hen. Vi har altid de bedste ungdomslandshold, men fire år senere har Norge altid overhalet os. Hvad er det, der er sket i de år, det vil vi ind at kigge på, siger Ulrik Wilbek og tilføjer:

- Det er nok ikke sådan, at vi melder bombastisk ud om medaljer til december …

Klavs Bruun Jørgensen formåede ikke at få de danske håndboldkvinder med til OL i Rio. (Foto: Jens Dresling) Håndbold - 20. mar. 2016 - kl. 13:38 Klavs Bruun efterlyser vinderkultur i dansk idræt

- Er det så godt nok at være i top otte?

- Ja, med det spillermateriale, vi har nu, så er det. Men vi tror da stadig, vi kan nå op i verdenstoppen igen.

- Hvornår?

- Det kan jeg sgu hverken sætte hverken dato eller år på.

- Heller ikke, når du kender de talenter, der er på vej?

- Jamen, det kommer jo an på, om vi er i stand til at gøre som nordmændene. Stjerner har vi ikke så mange af, og det kan der være mange grunde til. Vi mangler også lederfigurer – helt vildt! Derfor snakker vi om, at vi fremover også skal rekruttere efter de egenskaber. Vi skal gå lidt bredere og dybere.

- Vi går efter en bedre træningskultur, og de spillere, der bliver udtaget, skal være i stand til at honorere bestemte krav – ellers kan de ikke være med.

- Du gik hvileløs rundt i anden halvleg mod Rumænien. Havde du fået kløe?

- Jeg kunne ikke holde ud at sidde ned. Det er klart, når vi vidste, at det eneste, der IKKE måtte ske, var, at vi tabte stort … Så taber vi fand’me stort.

Se også: Stjernens barske kritik: I mangler power, Danmark!

- Du kunne mærke det komme?

- Jeg kunne mærke, spændingsniveauet ikke var rigtigt. Jeg går ikke ind på den præmis om, at man ikke er KLAR, for det er man altid til sådan en kamp. Men spillerne kan være FOR nervøse, FOR forkrampede. Det tror jeg skete.

Jovanka Radicevic sagde efter kampen til Ekstra Bladet:

- Når jeg ser, hvordan Danmark spiller, synes jeg ikke, det ser ud, som om de virkelig vil kæmpe for det her. Da vi gik på banen i dag, sagde vi til hinanden, at vi var parate til at dø!

- Er du enig?

- Ja, ja, ja. Det er da lidt det samme, vi ser! AG (Ann Grete Nørgaard, red.) siger det også. Det er det da, og det skal vi da også tænke på. Er vi klar til at investere det hele. Og bliver spillerne egentlig mere motiverede og dygtigere af at få penge for det?

- Det er næppe afgørende for de stolte nordmænd …

- Nej, netop. Det er det, jeg mener. Det handler om passion for spillet og for sit land, og jeg siger ikke, at pigerne IKKE har den. Men danskerne i almindelighed har måske en mere tilbagelænet holdning til at tabe.

- Har du også svært ved at forstå glade tabere, der griner en time efter i bussen?

- Vi er jo ude i, at det nogle gange er tre minutter efter kampen! Ortega (Antonio Carlos, red.) siger det jo også nede i Kolding. To minutter efter et nederlag på 11 er tre spillere i gang med mobilerne ...

Se også: Stjernens barske kritik: I mangler power, Danmark!

- Det kan du vel godt forstå som dansker?

- Nej, det kan jeg faktisk ikke. Når man dyrker eliteidræt, gør man det fandeme for at vinde.

- Har I fået det, I søgte, da I fyrede Pytlick og ansatte Klavs Bruun?

- Det, synes jeg, er svært at svare på, for det er to forskellige ting. At fyre en træner, der har været der i mange år, handlede om, vi gerne ville starte forfra. Der skulle ske noget nyt, og vi syntes, holdet var gået i stå, fordi han havde været der i så mange år.

- Men det var godt nok et kritisk tidspunkt kort før et VM på hjemmebane – og et OL i horisonten?

- Jo, men hvis man har en fornemmelse af, at nu er det altså gået galt mellem spillere og træner, og der er ballade, så synes man på et tidspunkt, at nu er det nok. Og så var der den ottendeplads ved EM. Det er ét valg. At ansætte Klavs Bruun er et andet. Det var en satsning, og jeg tror stadig, den går hjem, men man kan ikke sige, den resultatmæssigt har gjort det.

- Han vil ændre kultur, har fyret Gravholt og vil spille et forsvar, ingen klubber dyrker i Danmark. Har han gabt over for meget?

- Jeg vil sige det på den måde, at det at lave kulturen om vel også var et krav fra os. Vi vil have en kultur, hvor man kæmper for hinanden. Vi gider ikke fnidder, det skal fandeme være sådan, at man spiller for hinanden. Men vi vil også have en vinder-kultur. Altså at blive det bedste ud fra det materiale, man har, sådan definerer jeg det.

Se også: Dansk forsvarskæmpe overvejer landsholdsstop

- Det er vel svært, når de sjældent er i stand til at træne?

- Det er da meget sjovt, at i de gamle dage i 90’erne kunne vi træne tre gange om dagen på fuld kraft. I dag er det meget svært at træne én gang. Holdet har denne gang haft seks træninger på 14 dage. Det er jo helt latterligt. Du må have mig undskyldt, men det synes jeg virkelig.

- Årsagen?

- Folk er slidte.

- Er det noget, de er – eller noget de føler sig?

- Jamen, det ved jeg ikke. Jeg kan ikke forklare det. Det må man jo spørge dem om.

- Er Klavs Bruun den rigtige landstræner?

- Ja. Vi satsede, og det har måske taget længere tid end håbet målt på resultater. Klavs og Søren (Herskind, red.) er de rigtige til at bringe det her videre.

- De to landstrænere har hver haft to kiksere. Nu er der vel endnu mere pres på Gudmundur?

- Selvfølgelig er der det. Jeg ville da lyve, hvis jeg ikke bare så hurtigt som muligt vil have den OL-billet i hus.

- Kan Gudmundur tåle en ...?

- Det vil jeg ikke kommentere på nuværende tidspunkt. Det er hypotetisk. Jeg kan ikke forestille mig, vi ikke kvalificerer os.

Se også: Se karaktererne: To dumper efter stor OL-nedtur

- Hvor lang snor har Klavs?

- Jeg ved ikke, om vi snakker om snor. Vi skal se, at tingene går fremad, og at der er en retning. Det er egentlig det, han bliver målt på. Plus at spille så godt man kan med det hold, der er til rådighed.

- Tror du, han gider fortsætte?

- Ja, det ved jeg, han gør. Han er meget hooked på at fortsætte.

- Har du spurgt ham?

- Jajajaja.

- Var det nødvendigt at spørge?

- Nej, slet ikke. De har jo planerne klar. Det er slet ikke i deres tanker IKKE at fortsætte.

18 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere