Annonce:
Annonce:

Hemmelige breve afslører: De skulle slippe billigt fra doping-skandale

På trods af omfattende dopingfusk vil WADA-præsident, Craig Reedie, have russerne tilbage i varmen

Graig Reedie ser gerne russerne tilbage i en fart. Foto: AP
Graig Reedie ser gerne russerne tilbage i en fart. Foto: AP
Annonce:

Aldrig tidligere i historien har en enkelt whistleblower afsløret så mange af sportens dunkle sider som Grigory Rodchenkov, der i dag lever under beskyttelse et hemmeligt sted i USA.

Men ingen må tro, at hans fortælling om Ruslands statsstyrede dopingprogram er blevet modtaget med kyshånd hverken hos præsidenten for IOC, Thomas Bach, eller hos lederne i Det Internationale Antidoping Agentur, WADA.

Thomas Bach har kæmpet ihærdigt for, at Rusland skulle slippe så billigt som overhovedet muligt.

Det samme gør sig gældende i WADA-toppen. Hemmelige breve som Ekstra Bladet er i besiddelse af, samt en lang række kilder, afslører, at centralt placerede personer arbejder imod WADA’s egen officielle politik.

Annonce:

Ikke mindst når det drejer sig om, hvad der skal ske med Det Russiske Antidoping Agentur, RUSADA, som blev udelukket fra WADA i november 2015 – blandt andet på grund af Rodchenkovs afsløringer af det statsstyrede russiske dopingprogram.

Vi skruer tiden tilbage til 18. maj 2017. Her udarbejdede WADA’s kontrolkomite en køreplan med 31 krav, som RUSADA skulle opfylde for at udelukkelsen kunne ophæves.

RUSADA har efterkommet mange af kravene, men de to mest centrale er endnu ikke indfriet:

* At Rusland indrømmer at medlemmer af regeringen har været en del af dopingprogrammet, som det er beskrevet i de McLaren-rapporter, som i høj grad bygger på informationer fra Grigory Rodchenkov.

* At Rusland udleverer dopingprøverne, som stammer fra dopinglaboratoriet i Moskva, og som RUSADA sidder på. Grigory Rodchenkov var chef for dopinglaboratoriet i Moskva i perioden 2005 til 2014. Det anslås, at RUSADA har 9000 mistænkelige prøver, som skal tjekkes efter.

Artiklen fortsætter under billedet

Rodchenkov forklarer Ekstra Bladets medarbejdere, hvordan han i mange år svindlede med dopingprøver. Nu afslører han alt. Foto: Ekstra Bladet
Rodchenkov forklarer Ekstra Bladets medarbejdere, hvordan han i mange år svindlede med dopingprøver. Nu afslører han alt. Foto: Ekstra Bladet
 

Annonce:

Udadtil har WADA-præsident, Craig Reedie, og WADA’s generalsekretær, Olivier Niggli, sagt, at køreplanen må opfyldes, før RUSADA kan lukkes ind i varmen igen.

I november 2017 sagde Reedie, at det er helt centralt, at Rusland efterkommer de to kriterier, og at køreplanen er helt afgørende for WADA’s troværdighed.

I maj 2018 sagde Niggli, at WADA ikke vil foretage sig noget med RUSADA, før køreplanen er fulgt til punkt og prikke.

Men de interne breve, Ekstra Bladet er i besiddelse af, viser at WADA-cheferne har kommunikeret noget helt andet til de russiske ledere.

30. maj 2018 sendte Olivier Niggli et hemmeligt brev til den russiske sportsminister, Pavel Kolobkov.

Her råder Niggli Rusland til IKKE at indrømme, at det var tale om statsstyret doping ved OL i Sochi i 2014, men at det var enkeltpersoner i sportsministeriet, som stod bag dopingen.

Brevet fra Niggli afslører en pragmatisk holdning til behandlingen af de alvorlige afsløringer af doping i Rusland. Men det er ikke første gang, ledere i WADA forsøger at blødgøre Rusland.

Annonce:

Allerede 30. april 2015 – umiddelbart efter at tysk tv i en dokumentar afslørede omfattende og organiseret doping i russisk atletik – skrev WADA-præsident Craig Reedie et brev til den daværende russiske sportsminister Vitaly Mutko.

Mutko er interessant. Grigory Rodchenkov udpeger Mutko som en af hovedmændene bag russisk doping. Han har senere måtte gå af som sportsminister og har mistet sin bestyrelsespost i FIFA. Desuden er han blevet udelukket fra IOC på livstid på grund af afsløringerne.

Artiklen fortsætter under billedet

Mutko, tv, som her ses med FIFA-præsident Gianni Infantino, er trods dopingsagerne netop blev genindsat som præsident for det russiske fodboldforbund. Foto: AP
Mutko, tv, som her ses med FIFA-præsident Gianni Infantino, er trods dopingsagerne netop blev genindsat som præsident for det russiske fodboldforbund. Foto: AP
 

I brevet til Mutko skriver Reedie, at WADA ikke anser oplysningerne i ARD-dokumentaren som tungtvejende, og at de ikke beviser, at RUSADA har lavet fejl. Desuden skriver Reedie, at han håber, at det som kommer frem om russisk doping ikke vil ødelægge hans personlige forhold til Mutko.

Ekstra Bladet har spurgt Olivier Niggli, om det er normalt, at WADA instruerer lande om, hvad de skal svare for at kunne vende tilbage til det gode selskab.

På vegne af Niggli svarer James Fitzgerald fra WADA’s informationsafdeling, at Niggli blot har fulgt anbefalingen fra WADA’s kontrolkomite.

INTERN KRIG

Annonce:

Frem mod WADA’s bestyrelsesmøde på Seychellerne i oktober i år var der et voldsomt internt slagsmål om, hvad der skulle ske med RUSADA.

Blandt andet forlod den tidligere canadiske langrendsløber og OL-guldvinder Beckie Scott WADA’s kontrolkomité i protest mod komitéens anbefalinger om Rusland. Hun var også formand for WADA’s aktivkomité.

Beckie Scott reagerede, fordi kontrolkomiteen pludseligt havde ændret syn på behandlingen af RUSADA. Og selv blev hun angrebet for sin kritik af Rusland.

Holdningsskiftet i kontrolkomitéen betød, at RUSADA ikke nødvendigvis skulle opfylde alle kriterierne i køreplanen. 

Derfor besluttede WADA’s bestyrelse med stemmetallene 9-2 på Seychellerne, at RUSADA kan vende tilbage til det gode selskab, hvis de senest 31. december i år efterkommer de nu blødere formulerede krav i køreplanen.

Mange hævder, at WADA med beslutningen har givet efter overfor Rusland. At der er indgået et kompromis, som ikke harmonerer med køreplanen.

Annonce:

Forud er gået en forbitret kamp i og omkring WADA i et forsøg på at dæmpe tonen eller helt at fjerne personer, som er kritiske overfor Rusland.

Lederen af WADA’s kontrolkomité, Jonathan Taylor, har ifølge Ekstra Bladets kilder sandsynligvis været udsat for et massivt pres fra både Reedie og Niggli, men også fra IOC-præsident Thomas Bach. Beskeden var klar. Dæmp kritikken af Rusland.

Presset skal have været så hårdt, at Taylor efterkom kravet om at omformulere anbefalingsbrevet. Det skete selv om Beckie Scott og andre protesterede.

Der er andre eksempler. I august 2018 forlod canadieren Rob Koehler uden varsel sit job som vicegeneralsekretær i WADA. Han havde ledet WADA’s observatørkorps ved OL i Sochi i 2014 og havde siden været en stærk kritiker af Rusland.

Koehler fortalte, han gik af på grund af personlige årsager. En af disse årsager skal have været alvorlige trusler på mail.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Rob Koehler, men han har ikke ønsket at medvirke i denne artikel.

HVAD ER WADA

Annonce:

Oprettet 10. november 1999 som et resultat af Lausanne-erklæringen om doping og idræt.

Stiftet af nationale regeringer, 50 procent, og Den Internationale Olympiske Komité, IOC, 50 procent.

WADA skal fremme, koordinere og overvåge kampen mod doping.

WADA består af en generalforsamling, en eksekutivkomité og flere komitéer, herunder en aktivkomité.

Generalforsamlingen har 38 repræsentanter, halvdelen fra IOC og halvdelen fra regeringer.

WADA’s eksekutivkomité består af 12 repræsentanter, seks fra hver side.

Præsidentposten i WADA er et frivilligt hverv, og posten går på skift mellem IOC og regeringerne. Craig Reedie, som er præsident i dag, er fra IOC og har i 2019 siddet i tre perioder.

November næste år erstattes han af en repræsentant fra regeringerne. Den norske børne- og ligestillingsminister Linda H. Helleland er en af kandidaterne til at overtage efter Reedie.

Annonce:

Får mundkurv på: Her er historien Putins fjende ikke må fortælle

Dansker indblandet i russisk dopingmystik: Død mand sladrer ikke

Putin vidste besked: Sådan snød vi med dopingprøverne

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Digital arrogance har skabt et samfund med A- og B-borgere
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: