Hun vil fjerne VM fra Qatar

Dansk kvinde sætter gang i verdensomspændende kampagne mod slavestaten og FIFA

De islandske EM-tilskuere tog glade imod budskabet fra Anita Jürs. Foto: Privat
De islandske EM-tilskuere tog glade imod budskabet fra Anita Jürs. Foto: Privat

En dansk kvinde vil sætte gang i en verdensomspændende kampagne, som skal forhindre, at Qatar som planlagt bliver vært for fodbold-VM i 2022.

Og det er kvinderne, der skal overbevise FIFA, deres sponsorer og alle andre fodboldinteresserede mænd om, at et VM i den lille ørken- og slavestat er en rigtig dårlig idé.

Anita Jürs er cand. jur. og har i mange år arbejdet i finanssektoren. Men nu er hun optaget af forholdene for den mere end en million migrantarbejdere, som træller i Qatar for at gøre landet klar til slutrunden om seks år.

Står det til Anita Jürs, skal FIFA tvinges til at lave beslutningen om og i stedet i en fart vælge et andet værtsland for slutrunden.

Hun har dannet bevægelsen www.womenmove2022.org, og i de seneste uger har hun rejst rundt ved EM i Frankrig for at sprede sit budskab.

Hun har delt tusindvis af armbånd og brochurer ud, og hun har opnået lydhørhed.

- Det interessante er, at jeg ikke har mødt en eneste, som mener, at VM i Qatar er en god idé. Alle har været enige om, at Qatar bør boykottes på grund af de slavelignende forhold, der stadig præger landet.

- Det kan ikke være rigtigt, at vi skal være statister – nyttige idioter – i et skuespil iscenesat af FIFA og Qatar, hvor spillere og fans ufrivilligt støtter op om slavearbejde og FIFA’s korrupte ledere.

- Et fodbold-VM følges af mere end en milliard mennesker. Men skåret ind til benet er VM i Qatar en beslutning, som er truffet af mindre end 100 mennesker – alle mænd – nemlig Qatars politiske ledelse og de FIFA-medlemmer, som lod sig bestikke, siger Anita Jürs.

Hun vil med sin bevægelse vise, at vi ikke skal finde os i at blot at være en brik i nogle magtmenneskers spil. Metoden skal være at presse FIFA’s sponsorer til at sige fra.

Foreløbig har hun sat et halvt år af til formålet. Hun bruger arven efter sin moster – 75.000 kroner – på arbejdet. Hun har fået lavet en hjemmeside og en Facebook-gruppe og fået fremstillet brochurer og armbånd.

Artiklen fortsætter under billedet:

Også i Bruxelles fik Anita Jürs skabt kontakt til modstandere af VM i Qatar. Foto: Privat
Også i Bruxelles fik Anita Jürs skabt kontakt til modstandere af VM i Qatar. Foto: Privat

Netop armbåndene gjorde, at hun havde let ved at få kvinderne i tale under sin rejse til EM. Hun har også været i Berlin og Bruxelles for at sætte skub i kampagnen, og i den kommende tid vil hun kontakte journalister og menneskerettighedsforkæmpere i blandt andet England og USA.

- Vi kan ikke undsige os ansvaret for det, der sker i Qatar. Dokumentationen for slaveriet er blot et klik væk. Vi skal ikke lukke øjnene eller gentage fortidens forbrydelser, blot fordi vi gerne vil se fodbold. Vi skal ikke lade os bruge.

- Fodbolden fortjener bedre. Og der må derfor findes et nyt værtsland, for eksempel USA, som reelt havde vundet afstemningen i 2010.

- Det er et faktum, at i fodbold er der flest mænd. Men for hver mand er der mindst fem kvinder: En mor, en søster, datter, ægtefælle eller kollega, som kan øve indflydelse. Det skylder vi i øvrigt de to kvindelige whistleblowere, som afslørede, at Qatar blev valgt ved at bestikke FIFA’s ledelse. Begge kvinder har betalt en høj pris for deres mod.

- Vi – kvinderne – kan hjælpe FIFA-sponsorerne til at træffe den rigtige beslutning: ’Vi ønsker ikke at støtte VM i Qatar’. Måske sponsorerne netop bare har ventet på vores opfordring, siger Anita Jürs.

Ny chokerende VM-rapport: Slavearbejdere udnyttes groft

En død VM-arbejder koster 14,4 millioner kroner

VM-værter slagtet: Rødt kort på ni vitale punkter

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+