IOC-medlem til Ekstra Bladet: Smid russerne ud

Sportsdomstolen CAS har afvist en appel fra russiske atletikudøvere, og nu er vejen banet for fuldstændig udelukkelse af Rusland fra OL i Rio

Tidligere WADA-chef og nuværende IOC-medlem Richard 'Dick' Pound vil have Rusland fuldstændigt udelukket fra OL i Rio. Foto: AP.
Tidligere WADA-chef og nuværende IOC-medlem Richard 'Dick' Pound vil have Rusland fuldstændigt udelukket fra OL i Rio. Foto: AP.

MEGÈVE (Ekstra Bladet): Hvis den internationale olympiske komite, IOC, beslutter at udelukke Rusland fuldstændigt fra de olympiske lege i Rio på grund af årelang statsautoriseret doping, rammer det også rene atleter.

Mange års hårdt arbejde vil være spildt, og de vil gå glip af deres livs chance for at vinde en olympisk medalje. En høj pris at betale for noget, andre har gjort. Men også en rimelig pris.

Det mener det canadiske IOC-medlem Richard Pound, som kun ser én udvej af det russiske morads af doping, korruption, afpresning og svindel, som han selv har været med til at afdække: Fuldstændig udelukkelse af Rusland fra legene i Rio.

- Man ville sende det signal fra den olympiske bevægelse, at uanset, hvem man er, så er man ikke velkommen ved OL, hvis man snyder, siger Richard Pound i et telefoninterview med Ekstra Bladet.

- Rusland er en stormagt, og tænk blot, hvad nationer som vores – som Danmark og Canada – ville tænke, hvis Rusland blev udelukket: ’Hvis de gør dét ved Rusland, hvad ville de så ikke gøre ved os?’

Olympiske værdier vigtige

- Signalet fra den olympiske bevægelse om de olympiske værdier er uhyre vigtigt, og jeg håber bare, at IOC træffer den rigtige beslutning, siger Richard Pound, som er utilfreds med den tøven, IOC’s ledelse har lagt for dagen.

For Pound er der ingen grund til at tøve. Rusland har i årevis sat doping i system og har på regeringsniveau øvet indflydelse på al sport og al dopingkontrol. I andre tilfælde – for eksempel er Kuwait udelukket på grund af regeringens kontrol over sporten – har IOC ikke tøvet, og Pound føler sig overbevist om, at hammeren var faldet med det samme, hvis ikke det var supermagten Rusland, der drejede sig om.

- Jeg tror, at hvis det var Danmark eller Canada, der havde optrådt som Rusland, så ville der ikke være den samme tøven i IOC’s ledelse, siger Richard Pound.

Det russiske atletikforbund RusAF er for længst suspenderet fra international konkurrence som følge af de opsigtsvækkende dopingafsløringer, men 68 påstået rene atleter appellerede suspensionen til sportsdomstolen CAS. Torsdag afviste CAS appellen og nægtede altså de 68 adgang til OL i Rio.

- Det er den eneste rigtige afgørelse. Jeg forstår ikke, hvordan de russiske atleter eller det russiske atletikforbund kunne få den tanke, at CAS ville tillade dem at deltage i legene, siger Richard Pound.

- Det eneste, der er kommet ud af det, er, at en masse tid er blevet spildt. I stedet for at løse selve problemet går man i retten i håb om, at et mirakel ville ske. Det gjorde det så ikke, og nu er al denne tid spildt til ingen verdens nytte.

Ved ikke, hvad der foregår

- Hvilken indflydelse vil CAS-kendelsen få på IOC’s holdning til fuldstændig udelukkelse af Rusland?

- Jeg ved det ikke, for det står ikke klart, hvad der foregår i IOC’s ledelse i øjeblikket. Men IOC står over for en entydig anbefaling fra WADA (internationalt antidoping-agentur, red.) af, at Rusland og russiske officials bliver ekskluderet fra de olympiske lege i Rio, siger Richard Pound.

- Nu har CAS afvist appellen fra russiske atleter, og jeg ser ingen grund til, at IOC ikke skulle kunne træde i karakter og udelukke Rusland, siger Richard Pound.

- En udelukkelse ville også ramme uskyldige atleter. Hvordan kan man retfærdiggøre det?

- Det er en risiko. Det er sandt, selv om jeg ikke lige kan se hvilke atleter, der kunne være tale om. Det skal være atleter, der kan bevise, at de er rene. Under alle omstændigheder ligger ansvaret hos den russiske regering, siger Richard Pound.

- Det her drejer sig ikke om nogle få trænere og læger, der arbejdede selvstændigt. Det er den russiske regering, vi taler om. Vi taler om et statsdrevet system af snyd og bedrag.

- Måtte der være uskyldige, der bliver ramt af sanktioner, betaler de prisen for deres regerings handlinger. Det er en skam, men det sker i en højere sags tjeneste, nemlig beskyttelse af rene atleter fra hele verden, siger Richard Pound.

Endelig CAS-dom: Russiske atleter ude af OL

DIF tilfreds med dom om udelukkelse af russiske atleter

Medaljer til Danmark? Russere skal ribbes efter skandalen

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind