Iskold benægtelse: VM-chef afviser brug af nordkoreanske slaver

Det nyvalgte FIFA-medlem, Alexey Sorokin, er en iskold benægter - men hans præsident har en helt anden udlægning  

Sorokin til højre under en inspektion af et af de russiske VM-stadioner. Han så ingen nordkoreanere. Foto: AP
Sorokin til højre under en inspektion af et af de russiske VM-stadioner. Han så ingen nordkoreanere. Foto: AP

GENEVE (Ekstra Bladet) Noget opsigtsvækkende afviser det nyvalgte FIFA-medlem og direktør for den russiske VM-komite, Alexey Sorokin, at der er brugt nordkoreanske slavearbejdere til at bygge de stadioner, som skal bruges til næste års slutrunde.

Sorokins afvisning er bemærkelsesværdig al den stund, at FIFA’s præsident Gianni Infantino i maj i år erkendte, at nordkoreanerne er blevet brugt til at bygge det mægtige fodboldstadion Zenit Arena i St. Petersborg. En arena som skal bruges ved VM-slutrunden næste år.

Da Sorokin i går i Geneve var blevet valgt til FIFA’s bestyrelse, spurgte Ekstra Bladet ham, om han havde fået afklaret problemet med de nordkoreanske arbejdere med FIFA.

– Vi har lavet vores egne undersøgelser, og der var ingen beviser på, at nordkoreanere har arbejdet på nogen af vores stadioner. Vi ledte efter dem, og vi fandt ingen, sagde Sorokin uden at fortrække en mine. 

Det norske fodboldmagasin Josimar afslørede ellers i marts i en reportage fra stadionbyggeriet i St. Petersborg, at nordkoreanere de seneste 11 år har slidt i al slags vejr for småpenge eller slet ingen penge, mens hundredvis af millioner af kroner menes at være røget i de forkerte lommer eller sendt hjem til styret i Pyongyang.

De nordkoreanske arbejdere blevet groft udnyttet og er ifølge internationale iagttagere reelt slaver eller gidsler.

Artiklen fortsætter under billedet

Stadion i St. Petersborg som blandt andet er bygget af nordkoreanske slaver. Foto: AP
Stadion i St. Petersborg som blandt andet er bygget af nordkoreanske slaver. Foto: AP
 

Afsløringerne fik formændene for de fem nordiske fodboldforbund, herunder Jesper Møller fra DBU til at vende skråen. Den 16. maj sendte de et brev til FIFA’s præsident for at høre, hvad han havde tænkt sig at gøre ved sagen.

I sit svarbrev, som Ekstra Bladet offentliggjorde indholdet af den 24. maj, skriver Infantino, at FIFA i efteråret 2016 opdagede, at nordkoreanere arbejder på projektet i St. Petersborg, og at de gjorde det under meget dårlige forhold.

Derfor bad FIFA de ansvarlige på byggepladsen om at rette op på forholdene, og da FIFA igen var på inspektion i marts i år, var der ikke længere nordkoreanere på pladsen.

Jesper Møller sidder sammen med UEFA’s præsident Aleksander Ceferin i FIFA’s VM-organisationskomite, og han fortæller, at komiteen har haft sagen om nordkoreanerne på dagsordenen.

– Her har vi fået at vide, at sagen med nordkoreanerne bliver fulgt tæt, og at den bliver påtalt overfor russerne

Men Sorokin er en hård benægter. Og det gælder ikke kun i sagen om nordkoreanerne.

Han afviser således også, at der skulle være problemer med doping blandt russiske fodboldspillere. Det er ellers blevet afsløret i den såkaldte McLaren rapport.

– Der er masser af spekulationer, men der er ingen beviser, siger han.

Sorokin ville heller ikke erkende, at der er problemer med russiske hooligans. Ved EM i 2016 i Frankrig var der flere episoder, hvor veltrænede russiske hooligans tæskede løs på blandt andet engelske fans.

– Det er vildt overdrevet. Der har været nogle få episoder som bliver blæst op til en hel masse ting. Det er ikke noget systematisk, og det bedste bevis på det er Confederations Cup fra i sommer, hvor der ikke var nogen tilfælde overhovedet, siger Sorokin.

Se også: FIFA indrømmer skandale: Udnyttede slavearbejdere

Se også: UEFA's præsident lyver om slavearbejdere: Nu raser han over Ekstra Bladet-afsløring

Se også: DBU støttede det store UEFA-flop

6 kommentarer
Vis kommentarer