Kæmpe triumf! Nordamerika render med VM

Slutrunden bliver den første med 48 hold - der skal spilles 80 kampe, heraf de 60 i USA

Her offentliggøres værtslandet (Video: SNTV)
Følg Sport

MOSKVA (Ekstra Bladet): Selv om Marokko har ført en imponerende valgkamp blev det alligevel som ventet favoritterne fra USA/Mexico/Canada, der løb med VM i 2026. Det fælles amerikanske bud, som kalder sig United 2026, fik 134 stemmer, mens Marokko måtte nøjes med 65. 

Det er femte gang i historien, at Marokko forgæves har forsøgt at blive vært for en VM-slutrunde.

Afstemningen var hovedpunktet på FIFA’s kongres i Moskva, hvor dette års slutrunde i morgen begynder. Her i Rusland er der 32 hold med. Det betyder, at vi kan se frem til 64 kampe.

VM i Nordamerika om otte år bliver med hele 48 hold og dermed 80 kampe. De 60 spilles i USA, mens de resterende fordeles mellem Canada og Mexico.

Danmark var med i den store gruppe der støttede United 2026. Et land undlod at stemme. Det var Togo.

Ekspert afslører sit VM-managerhold: Du sætter dit helt forkert

Ikke alle lande mødte frem til den vigtige begivenhed. Ghanas tre sæder på kongressen stod tomme. Landets fodboldpræsident Kwesi Nyantakyi blev i sidste uge taget for korruption. Han blev straks suspenderet fra FIFA, hvor han sad i bestyrelsen, som kaldes The Counsil.

Inden afstemningen talte FIFA-præsident, Gianni Infantino. Han var meget tilfreds med, at der nu er gennemskuelighed i pengestrømmene. Der er gjort op med korruptionen, og alle kan nu se hvor pengene kommer fra, og hvad de bliver brugt til.

Han sagde, at FIFA nærmest var en ruin, da han overtog efter Sepp Blatter for to et halvt år siden. Nu mener han, at FIFA er en demokratisk og åben organisation.

Det rimer nu dårligt med, at han for nyligt foreslog at lave et nyt klub-VM med 24 hold, heraf 12 fra Europa og en ny nationsturnering. Et konsortium ville betale 160 milliarder kroner over 12 år til de to turneringer. Infantino ville dog ikke sige, hvem konsortiet består af, og det fik ikke mindst UEFA til at sætte foden ned. Forslaget er sendt til hjørne til efter VM i Rusland.  

Men penge betyder stadig meget, ikke mindst hvis præsidenten skal overleve. Næste år er Infantino på valg, og derfor var det vigtigt for ham at få fortalt, at FIFA’s overskud er stigende.

Matchfixing, våbensmugling og bigami: Nu laver dansker film om Barca-legenden

Har du guld på loftet: Fodboldkort kan være mange penge værd

Over en fireårig periode, som udløber i år, er overskuddet steget fra forventet fem milliarder dollar til 6,1 milliarder dollar. Det svarer til 39 milliarder kroner, og det betyder igen, at der bliver flere penge til de enkelte medlemslande.

TV- og marketingsrettigheder er medvirkende til, at FIFA's overskud vil stige markant de næste fire år. Hvert år vil DBU derfor modtage 1,5 millioner dollar i tilskud, 9,5 millioner kroner mod nu 7,6 millioner kroner.

De gode tal vakte glæde i forsamlingen, og for Infantino er det et godt afsæt til valgkampen, hvor ingen modkandidater endnu har meldt sig på banen.

Undervejs i kongressen dukkede Ruslands præsident, Vladimir Putin, op for at takke for årets VM. En stor del af forsamlingen rejste sig og klappede, da han entrerede salen. Men ikke alle. Ruslands præsident deler som altid vandene.

Alle delte dog nok hans ønske om, at vi får en god VM-turnering, der endelig begynder i morgen med åbningskampen mellem værterne og Saudi-Arabien  

DBU vil give VM til USA i 2026

Før VM: Marokko trynes og FIFA-præsident får tæsk

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

En fuldtonet skandale