Kevins år i drømmeland: Berømmelsen var svær

Genoplev øjeblikke fra rookie-sæsonen, hvor Kevin Magnussen fortæller ud fra fotograf Jan Sommers billeder

Følg Sport

Drømmen om verdensmesterskabet og Formel 1-karrieren er sat på ufrivillig pause, efter McLaren valgte engelsk driftsikkerhed frem for dansk potentiale til 2015-sæsonen.

Kevin Magnussen håber og regner med at være tilbage i Formel 1 på fuld tid i 2016. Indtil da må han nøjes med rollen som tredjekører efter Fernando Alonso og Jenson Button.

Et år fik han indtil videre i sit drømmejob.

Berømmelsen er noget, han accepterer for at få lov til at forfølge sine sportslige ambitioner og lave, hvad han elsker allermest: At presse en fuldblodsracer til sit yderste.

Netop den enorme interesse fra medier og fans har været en af de største omvæltninger, siden racerkøreren ’kun’ var et stortalent fra Roskilde til han i løbet af det forgange år blev en del af et trekantsdrama udspillet på verdensscenen sammen med tidligere verdensmestre på et af sportens største team.

Gennem fotograf Jan Sommers billeder satte Kevin Magnussen sig ned med Ekstra Bladet for at genopleve øjeblikke fra rookie-sæsonen.

IDOLDYRKELSEN

Selfie-tid på Spa. (Foto: Jan Sommer)
Selfie-tid på Spa. (Foto: Jan Sommer)
 

Fra mere eller mindre den ene dag til den anden er det ikke længere muligt for Kevin Magnussen at foretage sig noget i det offentligt rum, uden at mobilkameraerne bliver fundet frem.

- Det er svært at vænne sig til og noget mærkeligt noget. Jeg føler ikke, der er noget, der har ændret sig, siden jeg var knægt. Men der er noget, som er anderledes i andre folks øjne. Lige pludselig er man en kendt person, som folk holder øje med både på racerbanen og uden for racerbanen. Det er sgu mærkeligt, må jeg bare sige. Men det er også rigtig fedt. Støtten er rigtig fed at få og hjælper.

MED 300 KM/T. I TIMEN

Fuld gas i Austin. (Foto: Jan Sommer)
Fuld gas i Austin. (Foto: Jan Sommer)
 

Følelsen af at slippe en Formel 1-racer løs med fuld gas - her under forberedelserne til USA’ Grand Prix i Austin - beskriver Kevin Magnussen med et ord:

- Endorfiner.

- Det er det, jeg elsker mest. Hvor jeg føler mig allermest hjemme. Det er der, hvor jeg lever allermest.

STØTTEN

Overvældet i Belgien. (Foto: Jan Sommer)
Overvældet i Belgien. (Foto: Jan Sommer)
 

I Belgien skabte tusindvis af danske Formel 1-entusiaster Le Mans-stemning i en kæmpe danskerlejr. Kevin Magnussen dukkede op som æresgæst om lørdagen og hovedteltet med storm. Besøget står som et af højdepunkterne fra sæsonen.

- Jeg var virkelig overrasket over, hvor meget den slags rent faktisk hjælper. Jeg har tit hørt andre sportsfolk, superstjerner, popstjerner eller whatever snakke om, hvor meget fansene betyder. Jeg har altid tænkt, at det bare er noget, de siger, fordi de tjener penge på dem. Det er overfladisk har jeg altid tænkt.

- Men det hjælper fandeme, jeg tjener ikke nogle penge på mine fans, så jeg behøver ikke sige det, men det er en stor støtte. Og det er ikke løgn, når jeg siger at specielt på Spa kunne jeg ikke lade være med at se de danske flag i løbet, når jeg kørte ude på banen. Man ser det ud af øjenkrogen, og det giver bare det sidste.

NÅR LEGENDERNE VIL SNAKKE

Pænt goddag efter kvalifikationen i Singapore. (Foto: Jan Sommer)
Pænt goddag efter kvalifikationen i Singapore. (Foto: Jan Sommer)
 

Formel 1-paddocken har ofte besøg af sportens legender. Her i Singapore blev Kevin Magnussen passet op af Sir Jackie Stewart. Uanset emnet og legenden er samtaleemnet som regel det samme:

- De plejer at snakke om min far. Og sige hvor god han var, og at han var det største talent nogensinde. Det er mange gange, hvad jeg får at vide. Så det er bare fedt at vide, at de har samme mening som mig, at han var den bedste.

TOMMEL OP, KNÆGT!

På podiet i drømmedebuten. (Foto: Jan Sommer)
På podiet i drømmedebuten. (Foto: Jan Sommer)
 

Uanset hvad der sker videre i Kevin Magnussens karriere kan ingen tage det første løb fra ham. Debuten tangerede Jacques Villeneuves andenplads som den bedste start af en rookie nogensinde. Mercedes’ Nico Rosberg var da også overrasket over, hvem han skulle dele podiet med:

- Fed, fed dag, må man sige.  Jeg kan ikke lige huske situationen, men han har faktisk gjort det nogle gange. Også på Hockenheim efter kvalifikationen, hvor han kom over og spurgte: ’Hvad blev du?’ Jeg blev sgu firer. Nå, hold da op.

- Han holder benene på jorden og er en fin fyr.

PLANLÆG FØRSTE SVING

Starten er lige gået i Barcelona. (Foto: Jan Sommer)
Starten er lige gået i Barcelona. (Foto: Jan Sommer)
 

På første omgang og i første sving er der garanti for action. Her forsøger Kevin Magnussen altid at være velforberedt.

- Jeg kan rigtig godt lide første omgang. Det er mest intenst, og der er en god chance for at gøre en forskel, fordi alle ligger så tæt. Jeg plejer at være rigtig god på den første omgang og prøver at analysere og se tilbage på løb, der er kørt tidligere år, hvor der typisk bliver hentet placeringer. Om det er i ydersiden af svinget eller indersiden, hvor grebet er, om det er i højre eller venstre side.

- Jeg prøver altid at have en plan. Du kan ikke planlægge dig ud af det 100 procent, du er nødt til at være åben i sindet, hvis der viser sig et hul, men der skal være en plan A, og så kan du ændre nede i svinget, hvis der er en ny mulighed.

FOR HELVEDE, KIMI

Ærgerlig i Monaco. (Foto: Jan Sommer)
Ærgerlig i Monaco. (Foto: Jan Sommer)
 

I maj i Monaco lå Kevin Magnussen til sit bedste resultat siden debuten i Melbourne. Først et motorproblem siden en påkørsel af Kimi Räikkönen ødelagde grandprixet. Hjelmen er lige kommet af, og personlig træner Antti Vierula og presseofficer Silvia Frangipane Hoffer ser til.

- Ja, der var jeg pissed off lige der. Rigtig sur. Det var en mut Kevin.

- Inden du skal ned og snakke med medierne ….

- Ja, som jeg jo har glædet mig allermest til hele weekenden, griner Kevin Magnussen.

FAR ER TIL HYGGE

Sæsonafslutning i Abu Dhabi. (Foto: Jan Sommer)
Sæsonafslutning i Abu Dhabi. (Foto: Jan Sommer)
 

En håndfuld gange i løbet af sæsonen var Jan Magnussen med ude til løbene. Selv om farmand har fortid i Formel 1, fokuserer de på at være far og søn snarere end elev og mentor.

- Jeg bruger ham egentlig ikke rigtig til noget – andet end at hygge. Det er rart at have mine forældre med ude til løb. Selvfølgelig er det rart, at han ved, når jeg for eksempel ikke gider snakke. Det forstår han godt, uden man behøver at sige det. Han forstår bare gamet, og hvordan det er at være Formel 1, siger Kevin Magnussen.

UD OG IND PÅ 2,5 SEK.

Hurtigt dækskifte på Monza. (Foto: Jan Sommer)
Hurtigt dækskifte på Monza. (Foto: Jan Sommer)
 

Pitstop er en kunstart, hvor det går så hurtigt, at køreren slet ikke opdager, at der er skiftet dæk:

- Det eneste, jeg skal fokusere på er at stoppe det rigtige sted og ikke køre for langt, for mekanikerne står jo på specifikke steder. Hvis du er lidt for langt fremme, skal de rykke sig, og det tager tid. Det gælder både om at stoppe lige der og med den rigtige fart, så det ikke går for langsomt eller for hurtigt.

- De sidder med pistol fremme, rammer hjulet og skruer det af, inden du er stoppet helt. Så er hjulene løse og ryger af. Lige så snart du er stoppet, skal du have den i gear, sætte koblingen det rigtige sted og være klar til at launche. Du opdager slet ikke, at du har fået skiftet hjul. Du stopper, gør dig klar og lige så snart du er klar, så kører du igen, fortæller Kevin Magnussen.

DE UNGES MENTOR

Klap på skulderen fra Eric Boullier på Spa. (Foto: Jan Sommer)
Klap på skulderen fra Eric Boullier på Spa. (Foto: Jan Sommer)
 

Sæsonen sluttede langt fra, som Kevin Magnussen havde ønsket det. Forholdet til teamchef Eric Boullier fejler dog ingenting.

- Eric er rigtig god med unge kørere. Selvfølgelig har han også et godt forhold med Jenson, men specielt med de unge kørere. Det virker som om, han godt kan lide at have med de unge at gøre. Han har gjort det før og har erfaringen. Han kan godt komme at sige, at det her bliver hårdt, eller det skal du ikke tænke over, det er meget normalt. Han giver gode råd, siger Kevin Magnussen.

GODT GÅET

Kram fra bossen i Bahrain. (Foto: Jan Sommer)
Kram fra bossen i Bahrain. (Foto: Jan Sommer)

McLarens topboss Ron Dennis gav Kevin Magnussen et kram og et lille klem i nakken, da Fernando Alonso i hovedkvarteret blev præsenteret som danskerens afløser. Nærmest som undskyldning for degraderingen. Danskeren har længe været chefens mand, hvilket dette billede fra Bahrain også viser:

- Når han kommer og siger ’godt gået’, så ved man godt, at man har gjort det rigtig godt. Det var et af tidspunkterne, hvor han kom og sagde godt gået, fortæller Kevin Magnussen.

Til medierne taler Ron Dennis altid langsomt og velovervejet – samme gælder i den mere private sfære. 

- Han snakker aldrig bullshit, kun facts.

FULD FOKUS

Alt lukket ude i Malaysia. (Foto: Jan Sommer)
Alt lukket ude i Malaysia. (Foto: Jan Sommer)
 

Klar til at rulle ud af værkstedet er blikket det samme uanset kører og team - og udstråler altid 100 procent koncentration:

- Mange gange prøver jeg at fokusere på, hvad der er af opgaver lige der. Det kan være, at man er på vej ud på prime, og så tænker jeg over, hvordan man kører på dem. Eller hvis du er på option skal du gøre tingene på en anden måde. Man sidder og tænker det igennem inde i hovedet og forbereder sig mentalt til, hvad der skal ske.

Seneste nyt

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.