Klubhold blev udelukket med et ben i finalen

Klubpræsident forstår ikke, hvorfor FIFA har givet landets fodboldklubber det røde kort

Klubpræsident Al Marzoug er bitter over udelukkelsen fra international fodbold. Video: Andreas Selliaas

KUWAIT CITY (Ekstra Bladet): Selv om det er et halvt år siden, at FIFA udelukkede Kuwait fra al international fodbold, så bobler vreden stadig i Abdulaziz Al Marzoug.

Han er præsident for Kuwait Sport Club, og ophidselsen skyldes, at hans klub blev suspenderet på et tidspunkt, da de netop havde vundet den første kamp i semifinalen i Asian Cup, som svarer til Europa League.

– Vi vandt hjemme 4-0 over Istiklol fra Tadsjikistan og havde mere end det ene ben i finalen. Det var en historisk chance for kuwaitisk fodbold, som vi gik glip af, siger Al Marzoug, som Ekstra Bladet besøger i hans præsidentkontor i klubben, der tæller 6400 medlemmer.

Klubpræsidenten retter ikke kun sin vrede mod FIFA. Han er også forbandet på det kuwaitiske fodboldforbund, som han mener har været en medvirkende årsag til, at Kuwait er udelukket.

– Vores eget fodboldforbund respekterer ikke Kuwaits love, og de arbejder imod landets interesser og imod klubberne, smælder han.

Kuwaits fodboldforbund styres af sheik Talal Al-Sabah, en bror til sheik Ahmad Al-Sabah som af ledende politikere i landet angribes for at have spillet en aktiv rolle i udelukkelsen af Kuwait fra en lang række internationale idrætsorganisationer.

Kuwaits unge angriber FIFA-sheiken Ahmad Al-Sabah. Foto: AP Sport Sports-magtspillet: Det hemmelige møde, der aldrig fandt sted

Sheik Ahmad Al-Sabah sidder i FIFA’s eksekutivkomité, ligesom han har sæde i Den Internationale Olympiske Komité, IOC, hvor han bestrider en lang række tunge poster. Han betegnes som en af de mægtigste mænd i international sport. Men han er i konflikt med sin egen regering. Han afviser selv angrebene ved at sige, at de er politisk motiverede.

Som begrundelse for udelukkelsen siger både IOC og FIFA, at den kuwaitiske regering med en række sportslove har blandet sig i klubbernes selvstyre.

Men det afviser klubpræsident Al Marzoug sammen med række af landets øvrige klubpræsidenter.

– Vi vandt hjemme 4-0 over Istiklol fra Tadsjikistan og havde mere end det ene ben i finalen. Det var en historisk chance, siger en stadig vred præsident for Kuwait Sport Club. Foto: Andreas Selliaas
– Vi vandt hjemme 4-0 over Istiklol fra Tadsjikistan og havde mere end det ene ben i finalen. Det var en historisk chance, siger en stadig vred præsident for Kuwait Sport Club. Foto: Andreas Selliaas
 

Der er 14 sportsklubber i Kuwait. 11 af dem forfattede 18. oktober sidste år en protestskrivelse til FIFA. De forklarede, at der ikke var tale om politisk indblanding fra regeringens side. Regeringen giver tilskud til klubberne og vil selvsagt sikre, at penge blev anvendt til det rette formål. Ud over det er der fuld selvstændighed.

Men brevet fik ikke FIFA til at ændre holdning.

– Nu er vi dem, der lider mest. Suspensionen er den største ødelæggelse i kuwaitisk sports historie. Og fordi vi ikke kan spille med i de internationale turneringer, Champions League og Asian Cup, forlader de bedste spillere os. Vores største stjerne, en brasiliansk angriber, er rejst til De Forenede Arabiske Emirater. Fire-fem andre spillere er taget til de øvrige golflande, siger Al Marzoug som ellers aflønner sine stjerner med en million dollars om året. Det svarer til 6,5 millioner kroner.

Det er ikke kun klubberne i Kuwait, som lider under udelukkelsen. Landsholdet er også ramt. Kuwait lå ellers nummer to i sin kvalifikationsgruppe til VM i Rusland i 2018, med efter suspensionen er holdet foreløbigt to gange blevet dømt som taber uden kamp.

Sheiken har politisk immunitet og den vil han gerne beholde. Foto: AP Sport Kuwait-konspirationen: Sheiken slås for sit kongerige

Og nærmest tragikomisk bliver det, at FIFA tidligere på måneden idømte Kuwait en bøde på 30.000 schweizerfranc, godt 200.000 kroner, for ikke at stille op til de kampe, som FIFA selv har udelukket landsholdet fra.

Det gør ondt på Al Marzoug, at han ikke kan arrangere internationale kampe. Tidligere har hans klubhold blandt andet spillet mod det brasilianske landshold foran 30.000 tilskuere.

Han fik også arrangeret at Kuwait Sports Club blev det første udenlandske hold, der spillede en kamp i Irak efter krigen. Den blev afviklet i Erbil.

– Men nu må vi ingenting. Vi er låst. FIFA optræder som en mafia, siger han.

Sheik Ahmad Al-Sabah hører til de mægtigste mænd i international sport. (Foto: AP) Sport Unikt indblik i magtspillet: Sådan blev Kuwait udelukket fra international sport

3 kommentarer
Vis kommentarer