København får både EM og Tour de France i 2021

2021 bliver en historisk sommer med både EM i fodbold og Tour de France i den danske hovedstad

Selvom 2020 blev til 2021, er Danmark på alle måder omsider klar til EM i Parken. Foto: Lars Poulsen
Selvom 2020 blev til 2021, er Danmark på alle måder omsider klar til EM i Parken. Foto: Lars Poulsen

Du kan købe adgang til at se færøsk fodbold lige her

Efter halvanden måneds bæven kan de danske fodboldfans med forkærlighed for EM og det danske landshold ånde lettet op. Næste sommer kommer til at byde på både EM og Tour de France i den danske hovedstad.

Det bekræfter overborgmester Frank Jensen på et pressemøde på Københavns Rådhus torsdag aften.

UEFA meddelte allerede 17. marts, at EM vil blive skudt et år. Egentlig skulle København have svaret 30. april, men ikke alt på rådhuset foregår i skarpt trav, og udfordringen har været at få plads til EM i juni næste sommer uden at genere Tour de France, som begynder med en enkeltstart i København 2. juli.

Det har især handlet om eksponering, altså synlighed i gadebilledet, og her opererer både UEFA og ASO, selskabet bag Tour de France, med ret skrappe betingelser.

Ifølge kontrakten med ASO skal København 'males' i Tourens gule farve i hele 100 dage før starten 2. juli. Eller som det hedder i et notat fra Københavns kommune:

'Den første etape i Danmark er en enkeltstart i København 2. juli og to efterfølgende etaper fra Roskilde til Nyborg og fra Vejle til Sønderborg. Forud for selve enkeltstarten er især et omfattende 100-dages program, hvor byerne er forpligtede til udsmykning og optakt samt en lang række events forud for Grand Depart.'

UEFA's krav er, at København og omegn skal 'males' i EM’s blå farve fra 14. dage før den første kamp, som er 13. juni i Parken, hvor Danmark møder Finland. Den blå farve skal være i bybilledet indtil dagen efter EM-finalen, som spilles i London 12. juli.

Desuden skal der være en åben fanzone i København under hele turneringen og storskærmsarrangementer. Den sidste kamp i Parken er en 1/8-finale 29. juni, altså flere dage før tourens enkeltstart.

ASO har hele tiden siddet med den lange ende. Kontrakten med Københavns Kommune er uopsigelig. Med mindre der kommer en ny pandemi om et år, bliver der kørt Tour de France i København og videre ud i det danske land sommeren 2021.

Anderledes har det forholdt sig med EM. Her gav UEFA på grund af coronaen København en mulighed for at trække sig som værtsby, uden at det ville koste en krone. Der er andre byer, der står på spring for at overtage værtskabet. Spørg bare i Stockholm, hvor de har et nærmest helt nyt stadion med plads til 50.000 tilskuere.

Slagsmålet omkring København har altså blandt andet handlet om et farveknald. Både UEFA og ASO skal eksponeres, og de to parter har skullet give plads til hinanden. Det er så sket, og derfor får København og Danmark en historisk sommer.

Hos UEFA har man hele tiden været på det rene med, at ASO kom først. Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har fodboldforbundet længe været indstillet på en form for kompromis, men stadig med stor synlighed.

Total forvirring om EM i København

Han skaffede EM til Danmark: Drømmen må ikke briste

Få det nu fixet, Frank

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+