Sportschefen: Du hykler videre, Riis!

Sympatisk og seværdig dokumentar om Riis, men det væsentligste smyger den dopingplagede dansker stadig udenom, mener Allan Olsen

INDRØMMET: DET er en ganske lækker og fermt konstrueret dokumentar om knudemanden Bjarne Riis, der i morgen aften løber over skærmen på DR1.

Lækker fordi vi er på familie-cykeltur i Toscana, på parkvandring i Vejle og til mange-millioners udsigt i schweiziske Lugano.

FERMT FORDI dramaturgien i ’Riis – Forfra’ falder på plads, da journalist Niels Chr. Jung endelig opsporer Riis efter en længere pause i samarbejdet og får historien om depressionen og sammenbruddet.

Bedst fortalt af velformulerede familiemedlemmer, men det er et af højdepunkterne i udsendelsen sammen med Riis’ både rørende, skarpe og eftertænksomme analyse af forholdet til faderen. Eller mangel på samme.

ALLIGEVEL ER DER grund til at stikke en stor syl i det ellers velsmurte cykelhjul: Endnu en gang er Bjarne Riis’ mund desværre lukket med dobbeltklæbende velcro, når talen tramper tæt på doping.

De helt afgørende svar falder aldrig på det helt centrale spørgsmål: Havde Bjarne Riis kendskab til doping på sit cykelhold, sådan som mange beskyldninger efterhånden har lydt?

JO, JO – NIELS CHR. Jung med en fortid på Ekstra Bladet forsøger selvfølgelig at gå efter det centrale. Ikke vildt vedholdende af frygt for, at hans samarbejde med Riis punkterer, men dog alligevel lidt insisterende. Selv Jung må dog erkende til sidst i programmet, at han ikke fik de brugbare svar.

DET GØR SEERNE altså heller ikke – og må i stedet nøjes med at nyde de stinkende lækre huse, som er købt og betalt for penge tjent på en stor, fed doping-løgn.

VI VED MED andre ord stadig ikke, om Bjarne Riis tog sine dunkle metoder med fra de aktives rækker, men en række beskyldninger fortæller, at det gjorde han.

Det ønskede han desværre ikke at bruge taletiden i ’Riis – Forfra’ til at kommentere, og derfor rykker programmet ikke meget ved opfattelsen af den nu tidligere danske holdejer. Jo, på det menneskelige plan måske, hvor han fremstod mindre lukket, mere reflekterende end tidligere.

DOPING-VERDENEN er stadig lukket land, og derfor hykler Riis ufortrødent videre. Både forfra og bagfra!