Derfor har Danmark svært ved at elske Caroline

Voldsom debat over valget af tennisstjernen som OL-fanebærer, men det bør dog ikke give Wozniacki søvnløse nætter, mener Ekstra Bladets sportschef, Allan Olsen

Derfor har Danmark svært ved at elske Caroline

Caroline Wozniacki præsenteres som dansk fanebærer.

GROTESKT, ulækkert, en hån!

Der er den ondelyneme blevet servet igennem på Ekstra Bladets læserbrevssider, og kritikken af DIF’s valg af Caroline Wozniacki som OL-fanebærer har fået en masse danskere til tasterne.

Imponerende 45.000 har nu afgivet deres stemme på spørgsmålet om, hvorvidt Caroline er det rigtige valg – og det ligner en kamp, der skal ud i en tre-sætter!

ONSDAG VAR kritikerne i en klar føring på 60-40, men en nærmest mirakuløs vending har nu ændret resultatet til cirka 52 procent i Carolines favør og 48 på nej-siden.

Nu er der selvfølgelig voldsomt forsimplet, at gøre valget af Caroline til et ja- eller nej-spørgsmål, men det fortæller alligevel noget om, hvorfor Danmarks formentlig klart største idrætsnavn ikke bare vader ind i danskerne med badesandaler på.

Kritikken af Caroline som fanebærer falder sådan hér:

  • Hun bor i Monaco og betaler ikke skat i Danmark
  • Hun vinder aldrig noget – og siger aldrig noget interessant.
  • Hun har polske rødder. Derfor er hun ikke sådan rigtig dansker – og i øvrigt er hun aldrig i Danmark.

HELT ÆRLIGT: Alt for meget af den kritik er en kende provinsiel og jantelovspræget, men når adressen oftere er New York end Nykøbing F/M/S, så er det, danskerne trækker følehornene til sig.

Mikkel Kessler, Tom Kristensen, Kenneth Carlsen har alle haft adresser i mondæne og skatte-lækre Monaco uden at det har fået danskerne til at løfte et øjenbryn.

Christian Eriksen, Nicklas Bendtner, Kasper Schmeichel og alle de andre stjerner, vi har i udlandet, betaler vist heller ikke voldsomt med indkomstskat i Danmark, så det er der altså helle ingen grund til at have ondt i røven over.

Sensationel udvikling: Wozniacki-stemning vendt på hovedet

I STEDET skal metaltrætheden over Caroline Wozniacki findes i de sportslige resultater og det faktum, at hun – senest i DR’s ultrakælne og minuskritiske interview med hende – ligner en, der stikker en plade, når hun igen og igen gentager, at hun ved, hvad hun kan, og at sejrene nok skal komme. Den facade vender mange sig formentlig imod.

Det er selvfølgelig værd at huske den Caro-mania, som blandt andet en US Open-finaleplads sikrede, var vild og vildsom – og at den sagtens kan komme igen med de rigtige sportslige resultater. At hun - for det meste - er med til at profilere Danmark ude i den store verden med en positiv attitude, bør heller ikke komme hende til skade.

AT HUN tjener det samme som resten af den danske OL-trup tilsammen, bliver gjort til et problem i forhold til de olympiske idealer, men det er ganske enkelt noget sludder.

Tænk NBA-stjerner, tænk Chris Froome, tænk Usain Bolt – og så må man selvfølgelig konstatere, at OL er blevet lige så gennemkommercialiseret som alle andre giga-begivenheder.

DER HVOR DIF selvfølgelig tramper på en række af de danskere, der skal repræsentere Dannebrog ved sommerens OL handler om medajler.

I nyere tid har de danske fanebærere bevist deres sportslige værdi i OL-sammenhæng og det gælder ikke Caroline Wozniacki. Lige præcis den del, mangler DIF stadig at redegøre for midt i deres begejstring over Caroline-valget.

OL er nemlig de mindre idrætsgrenes mulighed for at skinne bare en smule – og det gælder også på fanebærerfronten.

DIF er altså gået den populistiske vej og det kan sagtens give mening. En hel verden vil trods alt vide, hvem den danske fanebærer er i år.

NÅ, JEG vil lige stemme her på ekstrabladet.dk, hvorvidt Caroline Wozniacki er den rigtige fanebærer for Danmark den 5. august i år efter en heftig, men fuldstændig rimelig debat.

Hvad jeg stemmer? Jamen, det bliver et ja!

NavnFanebærer iDisciplinMedalje(r)
Aage VilhelmLondon, 1908SvømningIngen
Arne HøjmeStockholm, 1912KapgangIngen
Robert JohnsenAntwerpen, 1920GymnastikHold-guld i 1920
Peter RyefeltParis, 1924FægtningIngen
Marius JørgensenAmsterdam, 1928AtletikIngen
Axel BlochLos Angeles, 1932FægtningIngen
Erik Hammer SørensenBerlin, 1936FægtningIngen
Vagn LoftLondon, 1948HockeyIngen
Erik Swane LundHelsinki, 1952FægtningIngen
Ole Hviid JensenMelbourne, 1956SkydningIngen
Benny SchmidtRom, 1960FemkampIngen
Henning WindTokyo, 1964SejlsportBronze i 1964
Erik HansenMexico City, 1968KajakGuld i 1960
Bronze i 1960 og 1968
Peder PedersenMünchen, 1972CyklingIngen
Judith AndersenMontreal, 1976RoningIngen
Jørgen LindhardtsenMoskva, 1980SejlsportIngen
Michael MarcussenLos Angeles, 1984CyklingIngen
Anne Grethe TörnbladSeoul, 1988DressurSølv i 1984
Jørgen Bojsen-MøkkerBarcelona, 1992SejlsportGuld i 1992
Bronze i 1988
Thomas Stuer-LauridsenAtlanta, 1996BadmintonBronze i 1992
Jesper BankSidney, 2000SejlsportGuld i 1992 og 2000
Bronze i 1988
Eskild EbbesenAthen, 2004RoningGuld i 1996, 2004 og 2008
Bronze i 2000 og 2012
Joachim B. OlsenBeijing, 2008KuglestødSølv i 2004
Kim WraaLondon, 2012KajakSølv i 2008
Caroline WozniackiRio de Janeiro, 2016TennisIngen