Efter Champions League-nedtur: Her har Ståle fejlet

Afløserne for gigantsalget i sommer har slet ikke samme niveau, og der mangler lederskab, vindermentalitet og sult på det nuværende FCK-mandskab, mener Ekstra Bladets sportsredaktør, Allan Olsen

FCK'S MANGLENDE kvalifikation til Champions League ligner også en fejlvurdering fra Ståle Solbakkens side, mener Ekstra Bladets sportsredaktør, Allan Olsen

Da Ståle Solbakken i nat mødte frem til pressemødet og den obligatoriske evaluering af kampen, var der stadig plads til et smil – og en joke om, hvorvidt Brøndby var parat til at sælge Teemu Pukki.

Skuffelsen over den kiksede Champions League-kvalifikation stod dog også malet i ansigtet på nordmanden, og det forstår man.

Måske var han også skuffet over sin egen indsats, over spillernes nuværende niveau – og måske har de indkøb, han har stået for, heller ikke siddet lige i skabet.

FEJL- OG MANGELLISTEN falder i flere kategorier. Ståle Solbakken taler selv om ’tømmermænd’ hos spillerne, altså en reaktion på, at de nærmest kun har vundet og vundet gennem de sidste to år – og sandt er det da også, at spillere som William Kvist, Benjamin Verbic, Kasper Kusk, Uros Matic, Jan Gregus, Youssef Toutouh og Federico Santandér ikke har ramt deres topniveau i denne sæson.

At sidstnævnte så kommer lidt rigelig rund hjem fra ferie, støtter bare op om Ståles tømmermands-teori. Sulten og ærgerrigheden har åbenbart ikke været stor nok – og det falder bestemt også tilbage på Solbakken.

Samtidig er det en række støttespillere, der skulle gøre de nyankomne bedre og få dem integreret, og det er ikke sket i det tempo, der var nødvendigt for Champions League-kvalifikationen.

Hvilket jo sådan set lige rammer ind i det måske største problem, selvom Ståle Solbakken med en vis ret kan hævde, at skader til Nikolaj Thomsen, Peter Ankersen, Erik Johansson og Rasmus Falk heller ikke har gjort livet nemmere for FCK.

Skuffelsen var stor, da FCK'erne trissede fra banen. Foto: Jens Dresling
Skuffelsen var stor, da FCK'erne trissede fra banen. Foto: Jens Dresling
 

MEN ALTSÅ, er erstatningerne for store profiler som Andreas Cornelius, Mathias Zanka Jørgensen, Ludwig Augustinsson og til dels Thomas Delaney gode nok?

Svaret er lige nu og her et rungende nej. Michael Lüftner har klart noget potentiale, men har også vist store mangler i defensiven. Senest i aftes mod Qarabag ved deres dødbringende udebanemål.

Pieros Sotiriou har ikke ligefrem brændt græstæppet af, men med Federicos Santandér skade så er det vist nu, at cyprioten skal steppe op.

Pierre Bengtsson er langsomt ved at nå et vist niveau, men er kun en skygge af den indflydelse Ludwig Augustinsson havde på holdet.

HELT GRUNDLÆGGENDE er truppen stadig Danmarks stærkeste, men der mangler rygrad, lederegenskaber og vindermentalitet.

Det stod specielt Thomas Delaney og Mathias Zanka Jørgensen for med Andreas Cornelius som tredjehjul – og det har Ståle Solbakken ikke formået at erstatte, så lige nu ligner det en flok mætte løver, der lunter rundt i adstadigt tempo.

Det er her, Ståle Solbakken skal kigge – og taler vi positioner, så må en angriber, en central midtbanekriger og styrmand samt en midterforsvarer stå højest på ønskelisten.

MAN KAN NÆPPE klandre Solbakken for at sælge de nævnte profiler. Sådan hænger verden bare sammen for en dansk klub, når spillerne vokser ud af ligaen, men tidligere har Ståle Solbakken haft held med og øje for at køre afløserne ind et halvt års tid før. Det er heller ikke lykkedes i denne ombæring, selvom Nicolai Boilesen måske kan høre til den kategori, mens Jores Okore var et decideret fejlcast.

Nu står den på Europa League, og det er stadig fornemt at slå sig igennem til det gruppespil, og måske er vi blevet forvente med FCK’s Champions League-deltagelse.

Det ændrer bare ikke på, at FCK ikke udfoldede potentialet og levede op til det niveau, man med rette kunne forvente af Danmarks fodboldlokomotiv.

Sløsede FCK misser Champions League

Transferklar Solbakken efter chokskade: 'Vi må teste Brøndby...'

Kvist efter CL-exit: Et eventyr lige ned i toilettet t