En elefant i en glasbutik: 'Kun en parentes i DBU's historie'

- Konflikterne fældede Claus Bretton-Meyer, og man kan ikke være overrasket over fyringen, mener Ekstra Bladets sportschef, Allan Olsen

Claus Bretton-Meyer er færdig i DBU. Allan Olsen forklarer, hvad der sker. Producer: Martin Lorentsen

Claus Bretton-Meyer vadede ikke ligefrem ind i danskernes fodboldhjerter. Hverken med træsko eller fodboldstøvler på.

Efter fem år på posten, hvor han alt for ofte var elefanten i glasbutikken, er DBU-direktøren nu fortid. Droppet af DBU, og specielt en sag vil brændemærke den nu tidligere fodbold-boss' eftermæle; nemlig konflikten mellem unionen og spillerne.

En sag, der både på kvinde- og herresiden gav begge parter alvorlige ridser i lakken, og som i øvrigt ikke er bilagt endnu, da man fortsat er enige om at være uenige om arbejdsgiver/arbejdstagerforholdet.

Her spillede Claus Bretton Meyer en afgørende rolle i de indledende og kuldsejlede forhandlinger, men da der for alvor skulle en løsning på bordet, blev Bretton-Meyer sendt ud på et sidespor, og DBU-formand Jesper Møller og næstformand Thomas Christensen tog over.

Ja, man kan sige, at Claus Bretton-Meyer blev ofret af de to førstnævnte, da han angiveligt ikke havde det nødvendige mandat til at færdiggøre forhandlingerne, men det viser også noget om tiltroen til netop Bretton-Meyer.

Man kunne også kalde det manglende tillid til hans kompetencer, og det blev naturligvis et problem på den lange bane – og det har DBU’s bestyrelse altså taget konsekvensen af.

Derfor har den pinlige og alt for langvarige konflikt med spillerne – som i øvrigt var meget lidt begejstret for Claus Bretton-Meyer – været med til at fælde ham som direktør i DBU.

Bretton-Meyer tog nogle hårde opgør med en fastfrossen kultur i DBU, men det skabte ham også mange fjender i fodboldmiljøet. Man kunne sige, at han vandt nogle enkelte kampe, men da det store slag om en landsholdsaftale skulle kæmpes hjem, fejlede han stort. Ligesom en række andre sager med tvivlsomme beslutninger har fået DBU's bestyrelse til at svinge kniven.

Han blev heller aldrig spillernes mand og en del stammer tilbage fra dengang, hvor Morten Olsen var landstræner, og Bretton-Meyer ikke – i spillernes øjne – leverede den nødvendig opbakning til Morten Olsen.

Artiklen fortsætter under billedet:

Claus Bretton-Meyer er nu fortid som DBU-direktør. Foto: Gregers Tycho
Claus Bretton-Meyer er nu fortid som DBU-direktør. Foto: Gregers Tycho
 

I Børsen i 2014 efterlyste han ’en yngre model’ som landstræner, og senere i Politiken slog han fast, at 'alle kunne fyres – også landstræneren'. Begge udsagn blev betegnet som en kniv i ryggen på Morten Olsen af landsholdsspillerne.

Ansættelsen af Peter Møller som fodbolddirektør i DBU med ansvar for landsholdene fjernede med et pennestrøg også en del af Bretton-Meyers ansvar.

Med Peter Møller fik DBU samtidig det ansigt udadtil, som Claus Bretton-Meyer aldrig blev. Naturligvis også fordi, at en fodboldchef, der tidligere koketterede med sin manglende fodboldviden, aldrig får eller fik den nødvendige gennemslagskraft.

Læg oven i, at en del af DBU’s tidligere opgaver er lagt over i den stadig stærke Divisionsforeningen, så var DBU-chefens skrivebord langsomt ved at blive tømt.

International fodboldpolitik hører under Jesper Møller, så heller ikke her var der en bane at spille på for Claus Bretton-Meyer.

Økonomien, ja - den fik han til dels rettet op på, men problemerne med pengene er stadig nærværende i DBU. Indtægterne svigter, og sponsorproblemerne er velkendte. Ja, der kommer flere og flere penge fra UEFA og FIFA, men det kan DBU og Claus Bretton-Meyer jo ikke tage æren for. Egne indtægter er stadig et smertensbarn for DBU.

Spørgsmålet er naturligvis, om ikke han var fejlcastet fra start – og det tyder et tilbageblik ganske klart på. Triumferne er få, konflikterne og fejlhåndteringerne flere.

Derfor bliver Claus Bretton-Meyer en parentes i DBU's historie, og den historiske landsholdskonflikt vil altid stå som hans største fejlskud som direktør.

Claus Bretton-Meyer er fortid i DBU. Foto: Lars Poulsen Dansk fodbold - 18. dec. 2018 - kl. 10:09 Udskældt DBU-boss får sparket: Claus Bretton-Meyer færdig

Åge Hareide har alligevel en kontrakt frem til 2020. Foto: Linda Johansen Allan Olsen - 22. mar. 2017 - kl. 10:20 Er I løgnere eller bare lallende amatører, DBU?

98 kommentarer
Vis kommentarer