'Et nederlag vil være en katastrofe for Danmark'

Det er ubetinget en fiasko, hvis Danmark ikke kvalificerer sig til EM og det vil give pletter på landstrænerens eftermæle, mener Ekstra Bladets sportsredaktør, Allan Olsen

HAN HAR eddersparkeme givet os meget, ham Morten Olsen.

Store oplevelser, selvfølgelig, og en klar filosofi om hvordan Danmark skal spille fodbold. Nå, ja – og så de olsenske sprogartisterier som touperende, polivant – og i går kom så albanesere …

MEN DET ER jo også dem, altså albanerne, der er blevet Danmarks hedeste konkurrent til den forjættede andenplads i gruppen, der giver direkte fly til Frankrig næste sommer.

Derfor er kampen i Parken absolut i gyserklassen – og et nederlag vil være en katastrofe for Danmark, mens uafgjort vil få sat Danmark under et gigapres.

Det kan nemlig betyde, at Danmark skal til Portugal og hente bordingkortet til Frankrigsflyet – og det er ikke nemt hos Ronaldo og co.

Verdensmester-træneren: Selvfølgelig er Vestergaard interessant

SÅ DER STÅR meget på spil i Parken i dag. EM-billetten, selvrespekten, DBU’s ønske om at fylde pengekassen, men også Morten Olsens eftermæle.

Skåret helt ud i bølgepap, så vil det være en fiasko, hvis Danmark ikke kommer til EM. Den er ikke så meget længere – og alle mulige og umulige undskyldninger om droneangreb, små stærke nationer og stolpe ud gælder bare ikke.

Aftens dyst kan i øvrigt være den sidste betydende kamp, Morten Olsen byder velkommen til i Parken.

Selvfølgelig kan det være, at Danmark skal spille playoff-kampe, hvis andenpladsen glipper, men går det, som vi bør kunne forvente, så er det ikke nødvendigt.

Absurd: Udsolgt kamp med tomme sæder

INDTIL VIDERE har Morten Olsen kvalificeret Danmark til fire ud af syv mulige slutrunder – og rammer han fem ud af otte, ja, så er det en kæmpe præstation, der kalder på stor respekt!

Også selv om EM denne gang er udvidet voldsomt, så nærmest halvdelen af Europa er med.

Kikser han derimod, så vil lyset ikke skinne helt så klart og entydigt over hans tid som landstræner, selv om Morten Olsens betydning for dansk fodbold har været enorm.

DERFOR VILLE DET være et passende farvel, at Morten Olsen sørgede for en sejr og dermed et godt udgangspunkt for den direkte kvalifikation.

Nu har alle haft travlt med at tale Albanien voldsomt op – og selvfølgelig er det bare med at lette på klaphatten for den dedikation og vilje til at komme til deres første slutrunde. Sejre over Frankrig og Portugal fortæller også noget om styrke – specielt defensivt – men vi må lige holde fast i, at Danmark i Parken ikke frygter ret mange. Slet ikke Albanien.

Se hvem Danmark ikke kan undvære i aften

MORTEN OLSEN er en mand for at holde fast, men skader til Nicolai Boilesen, Simon Poulsen og Christian Eriksen gør alligevel, at landstræneren skal tænke anderledes.

  • På venstre back havde det været forfriskende at se Riza Durmisi  fra Brøndby – endda med albanske rødder. Landstræneren vurderer formentlig, at den hurtige, tætbyggede back ikke er stærk nok defensiv, og vælger Thomas Delaney på en uvant plads. Mod et defensivt albansk mandskab virker det ikke overbevisende.
  • Christian Eriksen ville have været fantastisk at have med mod albanerne som den dåseåbner mellem deres midtbane og forsvar. Nu vælger Morten Olsen formentlig Martin Braithwaite og Yussuf Poulsen på kanterne omkring Bendtner. Det giver fart over feltet, men får de plads at løbe i? En Nicolai Jørgensen, der nærmer sig topform, bør også bringes i spil med sine uforudsigelige løb ind i banen.

ELLERS ER DET bare at glæde sig til en fyldt Parken – og et godt udgangspunkt for kampene mod Armenien og Portugal.

For det vil være en kæmpe skuffelse, hvis Danmark ikke formår at kvalificere sig direkte til EM.

Og så endda på bekostning af en flok albanesere ...

Fodbold-profilernes store dom: Giv os EM-plads og Laudrup

PS: Voldsomt flot gestus og fodbolden fra sin smukkeste side, at Bayern München og en række andre tyske klubber går til angreb mod de forhold de kolossale flygtningestrømme bliver budt på i Europa.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Albanien har aldrig været med i en VM- eller EM-slutrunde, men denne gang har holdet kurs mod kvalifikation

Når Danmark tager imod Albanien i EM-kvalifikationskampen i Parken fredag aften, er det tiende gang, de to lande møder hinanden.

Her følger udvalgte nøgletal fra landenes indbyrdes opgør gennem tiden.

* Danmark og Albanien har mødt hinanden ni gange i historien. Danmark har vundet seks kampe, mens to er endt uafgjort. Den samlede målscore er 19-4 i Danmarks favør.

* Kun én gang har Albanien slået Danmark. Det skete den 30. oktober 1963, da Danmark tabte 0-1 på udebane.

* Danmark har to gange slået Albanien 4-0. Første gang var i 1963 og igen i 1993. Det er de største sejre til dato.

* De to seneste opgør mellem Danmark og Albanien er endt 1-1.

* Det seneste møde mellem Danmark og Albanien var den 14. oktober 2014, hvor kampen i Tirana endte 1-1.

* Albaniens største pointhøst i en EM-kvalifikation i 2006/07, hvor der blev spillet om billetter til slutrunden i 2008. Her hentede holdet 11 point.

* Albanien har aldrig kvalificeret sig til en international slutrunde

* Før denne kvalifikationsturnering havde Albanien aldrig opnået mere end 2 sejre i EM-kvalifikationen.

* I indeværende kvalifikation har Albanien vundet tre kampe og spillet en uafgjort - det var mod Danmark.

* På Fifas rangliste er Albanien rangeret som nummer 25. Danmark er nummer 22. Ranglisten blev opdateret torsdag. Der byttede de to lande plads.

Kilder: uefa.com, dbu.dk, fshf.org