Et spark i bollerne fra guld-generationen!

Thorup-drengene ER det bedste U21-landshold nogensinde og outsider til EM-titlen, mener Ekstra Bladets sportsredaktør, Allan Olsen

Tre af profilerne ved gårsdagens træning på Eden Stadion i Prag. Pierre-Emile Højbjerg, Andreas Christensen og Yussuf Poulsen. Foto: Lars Poulsen
Tre af profilerne ved gårsdagens træning på Eden Stadion i Prag. Pierre-Emile Højbjerg, Andreas Christensen og Yussuf Poulsen. Foto: Lars Poulsen

VI SKAL lige en dribletur tilbage i rock-historien. I år er det lige præcis 50 år siden, at The Who udgav deres ikoniske sang ’My generation'.

En milesten i rockens brogede verden og en Pete Townsend-kreation, der blev en signatur for The Who.

En sang om angsten ved at være teenager, men også et spark i bollerne til den voksenverden, der ikke ville lytte til ungdommen.

MED OMKVÆDSLINJENI hope I die before I get old’ er oprørstonen hamret fast i Roger Daltreys trodsige vokal – og ja, selv om det næppe er The Who, spillerne har kørende på Spotify, så har Danmark fået en fodboldrevolution, et oprør, en ’My generation’, der klar til at tage kampen op!

Essensen er samlet hér i Prag, hvor det profilstærke U21-landshold tager hul på kulmination af flere års hårdt arbejde, nemlig EM-slutrunden.

Han er Danmarks hemmelige stjerne

HVAD ER DET så, vi kan forvente af det U21-landshold, der er det stærkeste, Danmark nogen sinde har kunnet mønstre?

Ja, som outsider til titlen – jo, jo, det er en rimelig betegnelse – så er målet og succeskriteriet selvfølgelig at gå videre fra puljen.

Nu kan U21-fodbold være en lidt uberegnelig størrelse, men en anden forventning er, at vi ser et modent hold – et hold, der ikke knækker sammen.

Det er måske lidt crazy at tale om erfaring og rutine, når vi har med U21-landsholdet at gøre, men kig lige, hvor spillerne har hentet deres spejdermærker indtil videre.

Skolet i klubber som Bayern München, Chelsea og Ajax. Førsteholdskampe de samme steder – og læg så succesfulde ophold i klubber som Werder Bremen, Leipzig, Fulham oveni, så er der et billede af, at mange af spillerne har høstet stor international rutine og gået i en benhård skole.

Yes – derfor er Højbjergs klarmelding så vigtig

BLANDET OP med etablerede Superliga-spillere så står Jess Thorup med noget nær en optimal trup.

Bedre og hårdere skolet end tidligere landshold, med større erfaring og heldigvis også med større individuel klasse end tidligere slutrunde-hold.

Kig bare på dagens modstander, der næsten ene og alene består af spillere fra den tjekkiske liga.

Pierre Emile Højbjerg er klar til at styre slagets gang mod Tjekkiet i aften. Foto: Lars Poulsen

ER DET SÅ BARE guld, der er drysset ned fra den danske fodbold-himmel?

Nej, to faktorer er afgørende:

  • Etableringen af den røde tråd i DBU i 2006 år systematiserede den danske talentudvikling – så noget af æren tilfalder faktisk også Morten Olsen, som var idémand.
  • Homegrown-player-regelen – altså det faktum, at klubber skal have et vist antal spillere i truppen, som har været i klubben, fra før de fylder 18 år, har gjort, at de største talenter aldrig snuser til Superligaen. Folk som Andreas Christensen, Pierre-Emile Højbjerg, Jannick Vestergaard, Viktor Fisher og Lassen Vigen blev hentet tidligt og fik på den led en fremragende fodboldopdragelse.
  • EM-klar: Her er træner-Thorups hovedbrud

NU ER MAN selvfølgelig før blevet skuffet over et dansk U21-landshold, og det tricky ved slutrunden er, at der skal spilles tre kampe på syv dage i puljen. Det stiller store krav til både fysik og ikke mindst den mentale del.

Det virker nu ikke til, at Thorup-drengene har problemer med lige præcis det. Truppen er bred, og troen på egne evner fejler absolut ingenting!

Pressemøde og træning tirsdag afslørede også brede smil, tro på tingene og masser af overskud. Pierre-Emile Højbjerg spiller heldigvis - og Danmark har alle chancer for at kommer perfekt fra start i jagten på den ultimative drøm om en ny EM-titel til Danmark.

Så kom an Tjekkiet. Danmark er klar. Megaklar.

Talking about my generation!’

Se alle Danmarks mål ved EM i 206 og 2011:

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+