Fair fyring: De kaldte ham serie 1-træneren

Jonas Dals fyring kan sagtens være korrekt, men endnu et træner-exit falder også tilbage på et ledelsessvigt i Esbjerg, mener Ekstra Bladets sportsredaktør, Allan Olsen

Jonas Dal er nu færdig i Esbjerg. Foto: Anders Brohus
Jonas Dal er nu færdig i Esbjerg. Foto: Anders Brohus

Serie 1-træneren. Sådan lød den meget lidt flatterende betegnelse for Jonas Dal blandt nogle af Esbjerg-spillerne.

Så kan man mene, at der altid vil være en udluftningsventil og utilfredshed blandt medarbejdere, der får en ny chef. Nogle spillere står ikke så langt oppe i hierarkiet som før, mens andre kommer frem i rækkerne.

Der er altså altid nogle, der vil være sure, men så er det ofte trænerens facon, der bliver angrebet og ikke fagligheden.  Som lige præcis begrebet serie 1-træner i den grad gør.

Og under alle omstændigheder, så har Jonas Dal i de ni måneder han fik som Esbjerg-træner ikke grebet chancen for at sætte fodboldklubben længst mod vest på landkortet.

For Jonas Dal, der også kunne have været endt i FCM, hvis ikke Hobro havde sagt nej, lignede hoppet til Esbjerg et gudeskifte.

Alle kunne se, at Hobro ville få mere end svært ved at klare skærene, det gyngede allerede ganske faretruende, da Dal stoppede – og Esbjerg lå i en gratis position. Nedrykning kunne ikke komme på tale – og selvom det også ville være svært, at komme op i tabellen, så lignede det alligevel et halvår plus det løse, hvor Jonas Dal kunne komme stille og roligt ind i jobbet og se frem mod næste sæson.

Den kikkert kan han nu pakke i kufferten for der kom aldrig fremdrift og fremgang i Esbjergs sæson.

17 kampe – 10 nederlag, tre uafgjorte og blot fire sejre er selvfølgelig ikke særlig flatterende for Jonas Dal, der aldrig fik tag om Esbjerg-truppen, og den streg man nu har trukket i sandet kunne også sagtens have været skåret efter sæsonens afslutning.

Hvad nu? Ja, Esbjerg har ikke tradition for at kigge mod udlandet, men i helt forskellige genre vil Colin Todd, Morten Wieghorst, Thomas Frank – og måske Bo Henriksen komme i spil.

Både Niels Frederiksen og Jonas Dal havde øjensynligt problemer i forholdet til spillertruppen, så mon ikke det parameter er vigtigt at have styr på?

Nu har Esbjerg-ledelsen så to trænerfyringer i bæltet på mindre end et år og så skal man både kigge på den måde man rekruttere trænere på, men i Esbjerg må man også sande, at man har været forbavsende uskarpe i disciplinen ’Vi henter lige en stærk spiller til en billig penge’.

Vi skal ikke langt tilbage, før Esbjerg var en af de skarpeste til netop at hente talenter, gøre dem Superliga-klare og derefter skyde dem af for en pæn sum penge.

Martin Braithwaite, Peter Ankersen, Jonas Knudsen, Eddi Gomes og Lukas Hradecky er blot nogle af de handler Esbjerg med rette kan være stolt af.

Lige nu er det svært at se, hvem der skulle være den næste på affyringsrampen – andre end målmand Jeppe Højbjerg på et tidspunkt – og det har selvfølgelig også givet både Niels Frederiksen og Jonas Dal svære arbejdsbetingelser.

Derfor er fyringen af Jonas Dal også en erkendelse fra ledelsens side af, at de hverken har gjort deres forarbejde godt nok, da de hentede Dal, men heller ikke har sammensat en slagkraftig spillertrup.

Tilmed har ledelsen også ladet Jons Dal stege unødigt, fordi man i modsætning til alle andre klubber har valgt, at der IKKE er en sportsdirektør, men et såkaldt 'sportsligt udvalg', som åbenbart var så tilpas ligegyldigt, at man nedlagde selvsamme udvalg for mindre end en måned siden. Uden dog at erstatte det med en sportsdirektør.

Det ligner altså en ledelse, der sejler rundt i rådvildhed.

Men når man så entydigt taber opbakning fra spillerne som Jonas Dal har gjort, så er der kun en vej – og det er ud.

Så er det i den sammenhæng ligegyldigt, at det ligesom for Michael Hemmingsen og Christian Andersen skete før sæsonstarten, men timingen tjener heller ikke Esbjerg-ledelsen til ære. De sender nu en trup ud i total uvished blot lidt over to uger før sæsonstart.

Selvfølgelig kan og skal Jonas Dal nok finde et andet trænerjob, men serie-1-betegnelsen skal han hurtigst muligt have rystet af sig…

Esbjergs nedtur i foråret accelererede med 5-1 ydmygelsen mod AGF (Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup/Polfoto) Superligaen Krisen eskalerer i Esbjerg

Andrei Zolotko kører Ferrari. Foto: Facebook Superligaen Vejles redningsmand opfundet af FC Midtjylland

Stig Tøfting oplevede i Hamburger SV en speciel kultur, hvor der blev gået til den på træningsbanen, fordi der var benhård konkurrence om at komme på holdet. Foto: Claus Bonnerup Sport Det fodbold-stjernerne ikke vil tale om: Se de hemmelige bonus-penge

47 kommentarer
Vis kommentarer