FCK i ypperligt selskab med Barcelona, Bayern og Juventus

Vinderkulturen står knaldhamrende stærkt i FCK, men Ajax-spillerne er under endnu større pres. De skal nemlig både vinde og spille lækker fodbold. Der er FCK ikke endnu, mener Ekstra Bladets sportsredaktør, Allan Olsen

FC KØBENHAVN ER havnet i en knaldhård liga.

Eller nærmere et fodboldfællesskab, hvor de andre klubber i øjeblikket blandt andre tæller navne som Real Madrid, Bayern München, Barcelona, Juventus, Paris Saint Germain, FC Porto – og altså FC København.

Så nej, det er ikke Superligaen vi taler om, desværre heller ikke Champions League.

Det er derimod et sammenrend af klubber, hvor historik, styrke, selvforståelse og fans kun accepterer en ting – nemlig sejre. Næsten uanset, hvem der kommer på besøg – i hvert fald i ens egen liga. Så det er ypperligt selskab!

Det handler om vinderkultur og det, at kunne begå sig i det pres, hvor stort set kun sejre tæller – og i FCK’s tilfælde, at uafgjort i nødstilfælde kan accepteres, hvis det er Brøndby, der er modstanderen.

I NOGLE KLUBBER drømmer man om en sejr, i andre håber man på den, men i FC København skal den bare serveres på disken. Ja, det kan godt være, at man har ligaens dyreste, bedste og højest lønnede trup, men derfor er det alligevel ikke alle, der kan tilpasse sig til det pres, hvor kun sejre, sejre og atter sejre er kravet.

Det er altså  de forventninger FC København skal kunne håndtere, og det er da en klart federe situation at være i, end hvis ens egne fans nærmest havde solgt hver eneste kamp på forhånd for bare et heldigt point.

For til syvende og sidst, så er det en position, man tilkæmper sig og skal gøre sig fortjent til.

Artiklen fortsætter under billedet:

61037372.jpg 

FCK HAR OPBYGGET den vinderkultur. Den var dog voldsomt under pres i perioden efter Ståle Solbakkens exit, så det er ikke noget, man har til evigt eje. Den skal passes, plejes og udvikles.

Lige præcis den vinderkultur tilsat en spids professionalisme og voldsomme individuelle kvaliteter var nok til at knække nakken på Esbjerg i en kamp, hvor FCK var kilometer fra det internationale niveau de viste mod Ajax i torsdags i 2-1-sejren i Europa League.

Til gengæld fik de sparet en masse kræfter, spillet Jores Okore og Benjamin Verbic tættere på holdet og Kasper Kusk længere fra.

2-0 over Esbjerg, hvor Andreas Cornelius cementerede den timing, vilje og evner i hovedspillet undertegnede hyldede ham for torsdags – og ellers en kedelig dag på kontoret. Men fansene var med garanti tilfredse.

For selvom FC København ganske vist har et sværd over hovedet i forhold til sejre, så virker fansene stadig pænt ligeglade med, hvordan den kommer i hus.

Om det så er over 90 minutter, der er ballonbolde til Santander og Cornelius i front, jamen giver det mål, så klapper vi.

PÅ TORSDAG LØBER FC København ind til returopgøret i Europa League-turneringen på Amsterdam Arena.

Hjemmeholdet Ajax hører også til den gruppe af klubber, hvor fans, organisation, omgivelser og medier forlanger sejre. Hver gang.

Derfor har den hollandske storklub alle dage været et sublimt uddannelsessted for danske spillere. Fra Frank Arnesen over Christian Eriksen til Kasper Dolberg. De får teknikken, taktikken og altså en indgroet vilje til at vinde.

Det særlige ved Ajax er så, at det samtidig skal ske med lækker fodbold.

Kæmpeportræt af danskerklubben Ajax: Fra stjernestunder til forræderi og karrierestop

Her vil en ligasejr hevet hjem på lange pedaler i anden sals højde ikke samle mange klapsalver. Nej, her er krav om både store sejre, flydende fodbold og lækre detaljer.

Her er FC København langt fra endnu, og det er da også en kultur, Ajax i efterhånden fem-seks årtier har dyrket og forfinet. Men presset om sejre har Ajax og FCK tilfælles – også på torsdag, hvor en plads i Europa League-kvartfinalen står på spil.

DET ER DOG med FC København i den bedste position efter 2-1-sejren i Parken. Præcis som i Superligaen, hvor mesterskabet efterhånden kun er en formalitet for Ståle Solbakken og co. Alligevel byder Superligaen på en del spænding med bare en runde tilbage af slutspillet, og pointerne må være:

  • Hatten af for David Nielsen og Lyngby. Edderhakkeme flot, at de er havnet i mesterskabsslutspillet, men selvfølgelig pinligt for klubber som AGF og OB med langt større budgetter. Nå, ja – så pynter David Nielsen da også selv i slutspillet. 1-0-sejrenes ukronede konge.
  • Randers, FCN og AaB skal dyste om den sidste plads i slutspillet – og det vil være pinligt, hvis Randers misser efter et komfortabelt forspring i den duel.
  • SønderjyskE sendte OB’s opblomstring tilbage på intensiv-afdelingen, og selvom konceptet er enkelt, så er det egentlig fuldt fortjent, at sønderjyderne med al sandsynlighed spiller medalje-slutspil.

Så hæng på. Med Champions League, Europa League, Superliga og en landskamp lige om hjørnet, så bliver det heftige to fodbolduger.

Husker du fodboldtalentet Peter Degn? 'De tvang mig til at sælge min røde Porsche'

Fik du set dramaet i Horsens-Brøndby, hvor Wilczek rammer modstander i hovedet:

FCK-angriber pådrager sig åbent kødsår før Ajax-brag

Suveræne FCK: Har nået historisk milepæl

Klar til FCK: Dolberg fortsætter målstimen med to mål i Ajax-sejr

Wozniacki om nye bikini-fotos: Derfor smider jeg tøjet - igen

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.