Fy fan - men brug nu den livline!

Morten Olsen fejlede igen med startopstillingen, men fik svaret foræret til returkampen. Start som Danmark sluttede i Stockholm, mener Ekstra Bladets sportsredaktør, Allan Olsen

Fy fan - men brug nu den livline!

Få dommen over landsholdet her

’Jeg elsker Zlatan’, brølede en enkelt tilskuer midt under det minuts stilhed, der blev afholdt på Friends Arena for at ære ofrene for den tragiske begivenhed i Paris.

Lidt spredte grin var svaret, men alvoren var til at skøre i op til kampen. Selvfølgelig lå den ufattelig tragedie som en dyne over kampen om en EM-billet. Lige så selvfølgeligt var det, at den naturligvis skulle spilles.

Med alvor, med en fornemmelse af, at Paris var langt væk. Som et statement om, at nogle formørkede menneskehadere ikke skal knække en fri verden. Det lykkedes!

Hvad der – igen – ikke lykkedes var det danske spil, der forsatte et elendigt efterår, hvor bladene stille og roligt af drysset af det danske landsholdstræ.

Ja, så voldsomt, at det også mod Sverige stod fuldstændig afpillet og uden noget svar på, hvorfor Danmark egentlig skulle deltage i det EM næste sommer.

Det kan vel også diskuteres om Morten Olsen havde valgt for naivt i sin startopstilling.

Det så umiddelbart godt ud med boldspillere og teknikere som Thomas Kahlenberg, Viktor Fischer og Christian Eriksen, men når man vælger de typer, så kræves det også, at de rammer hinanden, at man holder fast i kuglen og så i øvrigt er med til at beskytte forsvaret.

Top 50: De største danskere og svenske spillere nogensinde

Det skete ikke og det var fuldstændig tydeligt ved 1-0 målet, hvor Viktor Fischer og Riza Durmisi bliver fuldstændig overspillet før indlægget til Emil Forsberg.

Med Sveriges to angribere, så havde William Kvist rigeligt at se til på den defensive midtbane og opbakningen til ham var ikke imponerende. Ja, svenskerne kunne have været på både 2-0 og 3-0 ved pausen, hvis ellers Markus Berg havde været skarp.

Heldigvis fik kaptajn Olsen rebet sejlene og reageret på, at den tillid han havde givet Thomas Kahlenberg og Viktor Fischer ikke blev betalt tilbage.

Fraset de første 10-12 minutter af første halvleg, hvor Danmark formåede at spille sig ud af det fysiske pres og de benhårde nærkampe, så kværnede svenskerne de danske spillere til korv med mos!

Det var faktisk pinligt, hvor enkelt et svensk hold kunne flække det danske ditto alene på fysikken.

Det hjalp da typer som Pierre-Emile Højbjerg, Nicolai Jørgensen og Yussuf Poulsen kom ind og tog kampen op mod de store stærke svenskere –og livlinen til Danmark blev kastet ud, da netop Nicolai Jørgensen dukkede op ved bageste stang.

Hvad nu, Olsen? Der er dækket op til en vanskelig opgave i hans tid som dansk landstræner – og han SKAL have knækket den kode, der hedder: Hvordan vinder Danmark en fodboldkamp.

Et godt råd ville være, at spille to gode halvlege og ikke bare en som det er blevet for sædvane – og at Morten Olsen IKKE skal bruge både to og tre udskiftninger på at ramme det rigtige hold.

Nå, ja - havde Nicklas Bendtner fået det straffespark han retteligt burde, så havde meget selvfølgelig set anderldes ud.

EM-håbet lever stadig - men fire dumpede i Stockholm

Nogle konklusioner er værd at tage med fra mageløse Friends Arena:

  • Uden fysik kan svenskerne ikke tæmmes. Troen på, at Danmark har så gode boldspillere, at vi uden besvær kan holde dem væk med lækker boldkunst holder ikke.
  • Viktor Fischer og Thomas Kahlenberg virkede som rigtige valg, men holdt ikke ved nærmere eftersyn.
  • Christian Eriksen fungerede udmærket i sin rolle centralt, men løftede ikke meget i modgang.
  • Nicolai Jørgensen skal have chancen på venstrekanten i Parken. Der skete noget med hans indhop – ligesom Pierre-Emile gav noget tilstedeværelse.
  • Yussuf Poulsen virker også som et mere oplagt valg end Braithwaite alene på fysik, fart og hovedspil.
  • Simon Kjær og Daniel Agger fungerede fremragende og var - sammen med Kasper Schmeichel - Danmarks bedste.

Med 2-1 nederlaget kan Danmark nøjes med en 1-0-sejr og det ligner desværre stadig ikke et hold, der kan lave mange flere end netop det. Så kan man omvendt glæde sig over, at Kasper Schmeichel virker i topform og stod en brandkamp i Sverige.

Olsen: Målet redder returkampen

En mere af dem i Parken – og så noget af den vilje, den gejst, den gnist og det overskud som Danmark trods alt fik vist i de sidste 30 minutter af kampen – og så kan Frankrig lige nøjagtig skimtes i horisonten.

Zlatan? Ja, han gav som forventet det danske forsvar store problemer med sin jernfysisk og fik tilmed brudt scoringsforbandelsen mod Danmark med det straffesparksmål som Thomas Kahlenberg klodset serverede for den lange svensker.

Jo, de elsker Zlatan hér i Sverige – men derfor skal han selvfølgelig have en varm velkomst i Parken på tirsdag.

PS: Pudsigt at smide Morten Duncan Rasmussen helt op på tribunen til fordel for to målmænd på bænken. Det skal du ikke gentage på tirsdag, Morten!