Glem Ståle: Her er efterårets træner

Jo, jo - FCK-træneren har været suveræn, men Aleksanders Zornigers indtog i Brøndby har været imponerende, mener Ekstra Bladets sportschef, Allan Olsen

SELVFØLGELIG HAR FCK og Ståle Solbaken ryddet hele bulen. Guldet kan uddeles og med en solid Champions League-succes oveni, så er nordmanden kongen af Superligaen. Uden tvivl, men også med den suverænt bedste trup og højeste lønbudget.

Skal man tale om forventninger og succesfyldt indtog i Superligaen, så må det være en dyst mellem David Nielsen, Bo Henriksen og Alexander Zorniger i Brøndby – og her går jeg med sidstnævnte.

Brøndby er et møghamrende svært sted at bygge op, ændre ting og levere så selv fansene er tilfredse.

Alexander Zorniger har leveret alle tre ting og med sin powerfodbold med masser af intensitet og offensiv tankegang vundet mange fodboldhjerter på den københavnske vestegn.

Her får vi lidt Klopp-presspil, masser af løbemeter og en modig spillestil, hvor man ikke er bleg for at satse en stor del af butikken.

DET PUDSIGE er, at efter 21 kampe i sidste sæson var Brøndby 10 point efter FCK, mens de nu er 11 efter. Det ændrer bare ikke på, at Brøndby HAR forbedret sig voldsomt og har gang i et voldsomt spændende projekt, men FCK har bare været totalt dominerende i år.

Selvfølgelig skal Brøndby OGSÅ måles på afstanden til FC København, men endnu mere sigende er det trods alt, at de er suveræne på sølvpladsen – og den type metal har de altså ikke set noget til siden 2006…

Det vigtigste for Brøndby som virksomhed og organisation er udover de mange rare point den optimisme, der nu er blæst ind i Brøndby og den har de altså ikke været forvænt med temmelig længe på de kanter.

Udfordrer til FCK? Nej, lige præcis hér er Brøndby langt efter på alle leder og kanter - og ikke mindst økonomien.

Artiklen fortsætter under billedet:

59125069.jpg 

NÅ, VI FIK sendt de 12 af de 14 bedste klubber på ferie – og de to sidste, nemlig Viborg og OB må lige tage en ekstra dag på kontoret inden de stempler ud.

Men altså: Superligaen går på juleferie med nogle problemer – og to af dem stikker ud som helt centrale, nemlig tilskuerne, der vender ligaen rykken og så det interesse-dræbende faktum, at al spænding er banket ud af topkampen.

NÅR MAN SER tilskuertal på den sløje side af 1500 mennesker – som vi flere gange har oplevet – jamen, så kan selv den mest enøjede se, at den er ravruskende gal.

Samtidig oplever Superligaen generelt en nedadgående tilskuerspiral, så det har den nye struktur langt fra vist sig, at være en mirakelkur mod den sygdom.

Et enkelt svar på en løsning findes ikke. En grum kombination af stopfodring med fodbold på tv, høje billetpriser, elendige spilletidspunkter og måske et produkt, der ikke lever op til forventningerne, holder tilskuerne væk fra stadion.

NOGLE FANS YNDER at skyde på de magtfulde tv-stationer, men de er altså klubberne selv, der udbyder det produkt, der giver de fleste tv-penge og det er den model, vi ser i øjeblikket.

Altså med Lyngby-fans, der må tage turen til Aalborg mandag aften eksempelvis.

Flere kampe klumpet sammen søndag eftermiddag vil givetvis være federe for stadion-tilskuerne, men give en mindre pose med tv-penge til klubberne – og de har som sagt udbudt den model til tv-bosserne, der spreder kampene.

At Superligaen har fået notorisk tilskuerfattige hold som Lyngby, Horsens og Silkeborg med, jamen det trækker heller ikke i den rigtige retning, selvom de alle tre har leveret sportsligt.

Artiklen fortsætter under billedet:

59101223.jpg 

FRA ET PROBLEM til et andet. Stik en syl i en ballon og den efterfølgende fornemmelse vil være ligesom den spænding, der er tilbage om mesterskab og formentlig også sølvmedaljer.

FC København har hele 11 point ned til Brøndby, der igen kan grine ned til FC Midtjylland med et forspring på 10 point.

JA, JA – DET ER fodbold og alt det dér, men jeg vædder gerne en velskænket fadøl på, at de to første pladser bliver netop sådan.

Det kan man bestemt ikke klandre den nye struktur for. Også i den gamle model havde forskellen været sådan og at FCK har været så helt igennem suveræne, det ville selv ikke den mest kringlede turneringsstruktur have dæmmet op for.

TIL GENGÆLD ER det foruroligende svagt af forfølgerne, at Brøndby har kunnet skabe så stort hul i kampen om sølvet og det fortæller stadig en historie om en Superliga, der ikke har løftet sig i toppen, når FCK trækkes ud af ligningen.

De manglende nedrykningsstreger i tabellen har måske også betydet, at noget af spændingen er forsvundet dér, når den direkte nedrykning ikke længere findes, men det drama kommer senere.

FOR MENS mesterskabsslutspillet er temmelig forudsigeligt, så kan vi sagtens få masser af drama bøde før og under nedrykningsspillet.

Det helt store spørgsmål er bare, om folk –altså tilskuere, tv-seere og fans – gider tabernes kamp om guldet?

Vi får se. Under alle omstændigheder er det for tidligt, at fælde en endelig dom over den nye Superligastruktur, men skal vi ikke bare sige, at den er lidt udfordret!

Gavmild boss: Zorniger belønner Brøndby for andenplads

Fremragende 2016: FCK sejrede i rødt kort-drama

Se van der Vaart-perle og to Pukki-kasser:

Kæmpeportræt af danskerklubben Ajax: Fra stjernestunder til forræderi og karrierestop

Se AGF's brændte straffe mod FCK:

1 af 2 
2 af 2 
174 kommentarer
Vis kommentarer