Lorte-EM: Jeg keder mig!

Ja, der har da været enkelte højdepunkter, men EM fænger ikke for alvor og udvidelsen til 24 hold bærer skylden, mener Ekstra Bladets sportsredaktør, Allan Olsen

Den engelske dronning ser også ud til, at hun keder sig bravt, mens den engelske løve trods alt brøler. Foto: AP
Den engelske dronning ser også ud til, at hun keder sig bravt, mens den engelske løve trods alt brøler. Foto: AP

Hold nu kæft, de er sure de rønnebær, tænker du nok. Skal vi nu høre om, hvor forfærdeligt EM er bare fordi Danmark ikke er med?

Ja, til dels, for det er sgu’ da helt igennem kreperligt, at halvdelen af Europa render rundt og spiller fodbold nede i Frankrig, mens de danske landsholdsspillere må nøjes med strandtennis og bordfodbold.

Det er bare ikke hele essensen. Nej, EM har ikke været det fodboldmæssige festfyrværkeri man med rette kunne forvente og gigabegivenheden fanger da heller ikke danskerne i samme grad som VM for to år siden i Brasilien gjorde.

Af mange årsager, naturligvis, og en af dem er selvfølgelig fascinationen af lande, som man sjældent ser. Altså, at lande som Argentina, Uruguay, Ghana, Mexico kalder på mere nysgerrighed end Albanien, Nordirland, Slovakiet og Wales.

For lige netop hér ligger problemet. Et kig ned over kampprogrammet får uvilkårligt en til at tænke, om det ikke er kvalifikationen til EM, man er strøget ind i.

At kampe som Ukraine-Nordirland, Rumænien-Schweiz eller Wales-Slovakiet er EM-slutrunde-kampe er i mine øjne en klar udvanding af slutrunde-begrebet.

Indrømmet: Det er da fedt, at walisere, nordirere og de islandske vulkanigans får lov til at opleve det samme som de danske roligans oplevede i 1984, da Danmark deltog i den første slutrunde nogensinde.

De er bestemt med til at gøre slutrunden lidt mere festlig, men på den sportslige front, så har udvidelsen fra 16 til voldsomme 24 mandskaber udvandet turneringen betragteligt.

En mundvandsfremkaldende, velskænket kold fadøl er blevet en håndvarm dåsebajer!

Snakker du eksempelvis meget EM med familie og venner? Nej, vel.

Midt i triumfen: Fan døde på tribunen

Nå, selvfølgelig lader man sig da rive med af englændernes mål i sidste øjeblik mod Wales, af franskmændenes ditto mod Albanien – og hvem sad ikke og håbede på, at islændingene kunne hold stand mod Ronaldo, der viste sig fra sin mest ynkelige side efter kampen.

Ja, jeg ser da også en del kampe og hænger også på til den bitre ende, men fascinationen og glæden er ikke lige så stor som tidligere – og selvom det muligvis kan tilskrives en begyndende gammelmandssurhed, så tror jeg det næppe.

Det handler bare om, at slutrunder skal være det ypperste med knivskarpe opgør – og det har vi ikke fået, selvom kampene har været forbavsende tætte. Knaldkampene mangler.

Når denne kommentar bliver læst, så kan det da også sagtens være, at Italien og Sverige har leveret årets fodboldbrag, hvor Zlatan som firedobbelt målscorer sletter alle rekorder ved en slutrunde.

Det ændrer bare ikke på, at der er for mange ligegyldige kampe under dette års slutrunde – og vi kan da også mærke på ekstrabladet.dk, at de ikke har samme tag i folk som mange af kampene under VM.

Det største hit, og vel også det der har fyldt mest i mediebilledet, har været de russiske og engelske fans og det fortæller vel også, at fodbolden har svært ved at hamle op med balladen udenfor banen.

Fransk politi måtte bruge tåregas mod engelske supportere i Marseille. Foto: AP
Fransk politi måtte bruge tåregas mod engelske supportere i Marseille. Foto: AP
 

Det vil ikke være fair at sammenligne med EM for fire år siden, for der var Danmark med, men kig lige på puljerne fra dengang:

  • Danmark, Holland, Tyskland, Portugal
  • Spanien, Italien, Kroatien, Irland
  • England, Frankrig, Ukraine, Sverige

Sådan så tre af grupperne ud – og så var der også lige  en med Rusland, Grækenland, Polen og Tjekkiet.

Altså, der var et fodboldkoncentrat kogt ind til en stærk fond - og ikke den vandige suppe, der hidtil er blevet serveret fra Frankrig trods enkelte medrivende momenter.

EM risikerer at lide samme skæbne som Champions League, der er blevet en ørkenvandring i de indledende grupper for så til sidst at folde sig smukt ud i knald-eller-fald-kampene.

Jeg er da overbevidst om, at det også kommer til at ske hér, selvom det nuværende EM-system også lider af den skavank, at fire af de bedste tre’ere fra de seks grupper guddødeme også går videre.

Selvfølgelig står formatet ikke til at ændre og udvidelsen giver UEFA og medlemslandene gigantiske kommercielle muligheder, så bliver deltagerantallet ændret, så er det opad – og det er også forventningen til, hvad der vil ske med VM.

Man kan selvfølgelig tage klaphatten på og mene, at det så bliver nemmere for Danmark at komme med – men man kan også puste en ballon så hårdt op, at skidtet sprænger og folk løber skrigene bort!

Meeen, altså, hvis du også keder dig, så kan du jo lige kigge forbi Ekstra Bladets livedækning. Her har vi det altid sjovt...

PS: Som mange andre er jeg selvfølgelig også imponeret af Italien – og hvis både Didier Deschamps og Roy Hodgson rammer den rigtige opstilling, så har de også været absolut seværdige og stærke. På spillerfronten er franske Payet mit personlige hit.

Slut med Payet og Martial: EU-exit kan smadre Premier League

Russiske hooligans amok ... i Köln

Barske domme til russiske hooligans

Se svenske og irske fans synge:

I frit forfald: Se sportens forladte arenaer

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind