Skal der dødsfald til, Brøndby?

Brøndby har alle dage frygtet deres stærke fans, men nu bør en handlekraftig ledelse få styr på tosserne, og der ligner awaykortet eneste løsning, mener Ekstra Bladet sportsredaktør, Allan Olsen, der også langer ud efter FCK-direktørs barnlige opførsel

Var det noget med et 30 centimeter langt jernrør eller et klapsæde lige i ansigtet? Det skete heldigvis ikke, men det var vist mere held end forstand, at tilskuere, kontrollører, spillere, fotografer og tv-folk ikke blev ofre for en flok fuldstændig tåbelige Brøndby-fans efter onsdagens – ganske medrivende - pokalderby.

Nu er det heldigvis ikke fordi, at Danmark helt generelt er voldsomt plaget af hooliganproblemer, men der er et åbent og temmelig betændt sår: Opgørene mellem FCK og Brøndby!

Det er desværre efterhånden mere spørgsmålet om, HVORNÅR det går galt og ikke så meget OM det ender med den ultimative tragedie, nemlig et dødsfald.

Sidste år måtte Divisionsforeningen trække indførelsen af det såkaldte Awaykort tilbage, altså en ordning, hvor fans skal registreres, hvis de vil følge deres hold på udebane.

Det var et stort pres fra fanklubberne og ikke mindst Brøndbys passionerede af slagsen, der til sidst trak tæppet væk under forslaget, men med den seneste episode i Parken, bør få de ansvarlige fodboldpolitikere til at trække det frem af skuffen igen.

Eller – og hér er vi tættere på problemets kerne: Brøndby skal simpelthen få styr på de knaldperler, der igen og igen ødelægger det for flertallet af Brøndby-fans.

Foto: Jens Dresling FC København FCK-anfører: Der fløj et jernrør hen over mig

Her kan du høre Ekstra Bladets sportschef, Allan Olsen, vurdere onsdagens pokalkamp

Problemet er, at Brøndbys skiftende ledelser altid har været håndsky overfor den stærke fangruppe. Der har simpelthen ikke været modet til at tage opgøret med nogle af de elementer, der igen og igen laver ballade.

Kan man forstå Brøndby? Tjae, Brøndby-bosserne ved, at de har Danmarks vel nok stærkeste fanbase med en helt uhyggelig loyalitet og nogle fans, der på mange udgør fundamentet og arvegodset i Brøndby. Skal man ryge i totterne på dem?

Hvor ubehageligt det end er, så er svaret et klart ja – og en af måderne er et registreringskort, hvis ikke det fælles Awaykort kommer.

FCK har gennem flere år kørt med FCK Away og set udefra, så har FCK overkommet den første frustration og vrede fra fansene - og det ser ud til at virke.

Er det perfekt? Nej, selvfølgelig ikke og et awaykort skal følges op med egnede sikkerhedsfolk, tæt dialog med fangrupperingerne og en velfungerende teknik, der kan sørge for, at de karantæner, der bliver stukket ud også bliver overholdt.

Når man ser Brøndbys medrejsende sikkerhedsfolk flygte fra balladen, så må man jo stille sig selv spørgsmålet, om de medrejsende sikkerhedsfolk er lige så meget fans som ballademagerne. For voksne nok til jobbet er de tydeligvis ikke.

Her er noget af det kasteskyts, der blev fyret ind mod banen.
Her er noget af det kasteskyts, der blev fyret ind mod banen.
 

Selvfølgelig vil alle problemer ikke blive løst med et awaykort, og Divisionsforeningen identificerede selv to områder, der betød, at indførelsen af kortet faldt:

  • Identifikation af karantæneramte personer ved indgang og sikring af, at personer med karantæne ikke kommer ind på udebaneafsnittet.
  • En effektiv indsats over for ulovlig afbrænding af pyroteknik, maskering og kast af genstande.

Ja, det er udmærket grunde, men de problemer bør kunne løses.

Det ændrer ikke ved, at enten Brøndby selv eller Divisionsforeningen med en samlet løsning, får styr på de tosser, der gør det helt ufatteligt ucharmerende at gå til fodbold og som i hvert fald for de fleste forældres vedkommende gør det utænkeligt, at tage ungerne med til et opgør mellem FCK og Brøndby.

Hvis ikke Brøndby selv kan se, at de står med et kæmpe stort problem, ja så er den ravruskende gal på den københavnske vestegn, og alle de syge undskyldninger med, at de blev provokeret af både Mathias Zanka Jørgensen og Anders Hørsholt er intet værd.

For det første var det svært at se de provokationer - og ja, Anders Hørsholts reaktion med at klappe af Brøndby-fansene var barnlig, uprofessionel og latterlig, men foregik altså efter kasteriet og balladen var gået i gang.

Derfor: Få styr på tosserne Brøndby – ellers kan konsekvensen være lukkede udebaneafsnit for det, der ellers bliver betegnet som Danmarks bedste fans. Lige nu fremstår de bare som de dummeste.

Foto: Jens Dresling FC København Ballade i Parken: Brøndby-fans rasede mod FCK'ere

Se målene i pokalbraget mellem FCK og Brøndby:

324 kommentarer
Vis kommentarer