Totalt til grin: Er I sindssyge?

DBU og Spillerforeningen spiller hasard med dansk kvindefodbold med uansvarlige sammenbrud i forhandling efter forhandling, mener Ekstra Bladets sportschef, Allan Olsen

Allan Olsen er rasende over det 'absurde teater', DBU og Spillerforeningen har sat op.

VELKOMMEN til et stykke absurd teater, der åbenbart er blevet uforståelig virkelighed.

DBU har meldt afbud til en VM-kvalifikationskamp på grund af en faglig konflikt. Hvor sindssygt er det lige, at ærefulde landskampe er blevet genstand for en strid om penge, rettigheder og manglende tillid mellem spillere og DBU-ledelse.

Det er langt ud over fatteevne, at det er kommet dertil – og pilen peger både på DBU og Spillerforeningen. Der skal to parter til at sy en aftale sammen, så begge parter har fejlet. Big time! Man har jo lyst til at spørge, om folk er sindssyge siden en konflikt skal drives helt derud?

Hovedansvaret for at have velfungerende landshold ligger primært på DBU og man sidder endnu engang tilbage med den fornemmelse, at fodboldunionen ikke kan slå et søm i en lunken lort uden at ødelægge begge dele…

GANG PÅ GANG formår DBU at komme klodset ud af den ene sag efter den anden og det på trods af, at dansk landsholdsfodbold står stærkere end længe. Selv i vindertider formår man ikke at forbedre et image, der er atter er buldret helt i bund.

Claus Bretton-Meyer og formand Jesper Møller har i hvert fald præsteret nogle forhandlinger, der gang på gang er blevet gjort til genstand for debat efterfølgende – og ingen af dem nyder specielt stor respekt i den modsatte lejr hos Spillerforeningen.

I dette hele taget må man spørge sig selv, om DBU har den rigtige ledelse. Dette forløb kalder ikke  på et rungende ja – og en ansvarlig DBU-bestyrelse må stille sig selv det samme spørgsmål.

DBU ønskede tidligere i forløbet, at have DIF med som forhandlingspartner, og DIF havde selvfølgelig også en klar interesse i at deltage, da udfaldet om arbejdsgiveransvar ville have stor betydning for en række øvrige forbund under DIF.

Også før Ungarn-kampen var der uro, men her fik man lavet en midlertidig aftale, så Pernille Harder og de øvrige landsholdsspillere kunne spille kampen og også vinde den. Foto: Lars Poulsen
Også før Ungarn-kampen var der uro, men her fik man lavet en midlertidig aftale, så Pernille Harder og de øvrige landsholdsspillere kunne spille kampen og også vinde den. Foto: Lars Poulsen
 

DET NYLIGE SAMMENBRUD er altså også en pinlig affære for DIF, der heller ikke formåede, at bakse en aftale på plads. Ligesom det selvfølgelig også er et stort nederlag for LO, der altså heller ikke kunne bruge deres store forhandlingserfaring til noget nyttigt i et åbenbart forgiftet klima.

For kvindefodbolden i Danmark er det dybt undergravende. Den medvind som sommerens EM-triumf gav kvindefodbolden er blæst væk. Hvordan skal man forklare 11-13-årige piger, at den landskamp de havde glædet sig til at se på fredag er aflyst som følge af fnidder-fnadder i forhandlingslokalet.

Det er dog muligvis den mindste ting. På den lange bane kan aflysningen få katastrofale konsekvenser. Selvfølgelig for den nuværende stamme af landsholdsspillere, der misser sportslige store kampe, men ikke mindst for DBU, der vil fremstå som et forbund uden styr på noget som helst.

ET FORBUND, der vil være til grin i hele verden og et forbund, der vil rangere på linje med de afrikanske forbund vi ynder at grine af.

Hvis FIFA’s sanktion er udelukkelse af også den næste VM-kvalifikation, så skabes der et sportsligt sort hul på kvindelandsholdssiden, der er helt uden sidestykke. Man taber med andre ord en hel generation af landsholdsspillere og risikerer den næste også fordi spillere ikke har nogle at læne sig op ad.

En hel generation bliver plantet på bænken, hvis Danmarks udebilven fra kampen mod Sverige resulterer i udelukkelse i fremtidige turneringer. Foot: Tariq Mikkel Khan
En hel generation bliver plantet på bænken, hvis Danmarks udebilven fra kampen mod Sverige resulterer i udelukkelse i fremtidige turneringer. Foot: Tariq Mikkel Khan
 

Forhåbentlig prøver DBU og Spillerforeningen til det sidste, men det virker også helt åndsvagt, at man ikke har kunnet lave endnu en midlertidig aftale til de to kommende kampe mod Sverige og Kroatien.

Derefter kommer der en landsholdspause, hvor man havde god tid til at få en ordentlig aftale i hus.

DBU BØR MÅSKE også kigge på, om ikke man bør se både kvinde-og herre landsholdet som en samlet pulje. Lægge indtægter sammen og lønne ens. Det vil koste herrerne, men hvis man vil solidariteten blandt spillerne, så kunne det være vejen frem. Også selvom kvindefodbolden isolereret set sikkert giver underskud.

Dansk succes ved EM føles som længe siden. Foto: All Over
Dansk succes ved EM føles som længe siden. Foto: All Over
 

Man må også undres over, hvor DBU-formand Jesper Møller er blevet af. Siden udtalelsen om, at Danmark skulle være blandt de fire bedste i verden, der ramte ham i nakken med øget krav om betaling, har DBU-formanden været usynlig.

Det samme har den såkaldte Kvindekommision med Helle Thorning Schmidt i spidsen. Et lille gratis pip om, at ’nu skal parterne blive enige’ er helt gratis, men hvorfor er der ikke kommet bud på, HVORDAN konflikten løses?

Eller er den kvindekommision blot flødeskum og imagepleje? Det ser unægtelig sådan ud.

Under alle omstændigheder efterlades man rystet og med tæer, der er svære at rette ud. Så pinligt fremstår dansk fodbold lige nu.

Kort om konflikten: Det slås de om

Striden mellem DBU og Spillerforeningen om en aftale for Kvindelandsholdet og U21 landsholdet har stået på i næsten ét år. Forhandlingerne begyndte sidste år i november og efter flere end 20 møder har parterne ikke nået en aftale endnu.

Det førte til et afbud til fredagens landskamp fra DBU. Et afbud der nu er endeligt bekræftet

Her er fem væsentlige punkter, som parterne slås om i konflikten.

1. Økonomi

Økonomien er stadig en faktor i forhandlingerne mellem Spillerforeningen og DBU. Da parterne sidste tirsdag gik fra hinanden efter endnu et forhandlingsmøde, var det 471.000 kr. om året, der skilte dem – 71.000 kr. i stipendiater og 400.000 kr. i såkaldt udtagelses- og bonusbetaling.

2. Hvem skal bestemme over stipendiater

Der er ikke enighed om, hvem der skal bestemme over fordelingen af stipendiater. Spillerforeningen ønsker, pengene tilgår en fast trup, mens DBU er af den holdning, at pengene skal fordeles efter individuelle behov.

3. DBU ønsker en samarbejdsaftale

Efter vanskelige forhandlinger om en aftale for herrelandsholdet i 2015 og besværlige og komplicerede forhandlinger om U21 og kvindeaftalen, ønsker DBU en samarbejdsaftale til fremtidige forhandlinger. Det gør unionen primært, fordi der har været et meget dårligt samarbejdsklima mellem DBU og Spillerforeningen. DBU ønsker ikke, at der under landsholdssamlinger afholdes fagforeningsmøder med deltagelse af Spillerforeningen.

4. Dårligt klima og mistillid til hinanden

DIF og LO kom på banen som mæglere, fordi tilliden og arbejdsklimaet i forhandlingerne mellem DBU og Spillerforeningen er så betændt. Ingen af parterne har tillid til hinanden. De er konstant på vagt overfor hinanden. Specielt efter, Spillerforeningen sidste efterår vandt en voldgiftssag i Idrættens Højeste Appelinstans, hvor DBU blev dømt til at betale tre mio. kr. Striden dengang skyldes forsikringspenge og kommercielle indtægter i forbindelse med landsholdene.

5. Honorar for deltagelse ved OL

Spillerforeningen kræver betaling til spillerne, hvis spillerne på Kvindelandsholdet eller U21 landsholdet deltager ved OL. DBU har ingen indtægter ved OL. Spillerne repræsenterer ikke officielt DBU under et OL, hvor de reelt stiller op for DIF/Team Danmark. DBU har vurderet, at det kan koste tre-fire mio. kr. i udgifter, hvis Danmark vinder guld ved et OL i fodbold.

Fodbold-farcen er total: Aflyser afgørende VM-kamp

Dansk VM-kamp aflyst: Nu tager Sverige fat i UEFA

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt