Undskyld, tudefjæs: Du har jo ret!

Der er dømt alt for meget lilleputmentalitet ved slutrunden, hvor for mange hold bidrager med alt for lidt. Selv VM i 1990 var en fest sammenlignet med Euro 2016, hvor formatet med 24 hold fejler, mener Ekstra Bladets sportsredaktør, Allan Olsen

Island jubler som om de havde vundet EM. Ifølge Cristiano Ronaldo, der er mange blev stemplet som en dårlig taber. Foto: AP
Island jubler som om de havde vundet EM. Ifølge Cristiano Ronaldo, der er mange blev stemplet som en dårlig taber. Foto: AP

Han blev svinet til, han blev hånet og hele verden frydede sig over, at Cristiano Ronaldo fik tæsk med et vådt EM-håndklæde.

Verdensstjernen med det gigantiske ego sagde nemlig efter 1-1 mod lille Island, sådan her:

”Den måde de fejrede resultatet på til sidst var uforståelig. De prøvede ikke at spille, men forsvarede, forsvarede, forsvarede. Så jubler de som om, at de havde vundet EM og det er i min optik en lilleputmentalitet. De kommer ikke til at gøre noget i denne turnering”.

Sådan lød den benhårde svada efter den portugisiske skuffelse – og Ronaldo fik selvfølgelig klø af hele omverdenen. Fodboldfans – minus portugisere - havde jo netop set det vi alle elsker ved fodbold, nemlig den lille, der driller giganten.

At det tilmed gik ud over selveste Cristiano Ronaldo, gjorde selvfølgelig ikke jublen mindre.

Spørgsmålet er bare, om ikke Real Madrid-stjernen fortjener en undskyldning? Jo, faktisk – og selvom han måske ikke var klar over det i minutterne efter nedturen mod Island, , så satte han fodboldstøvlen hårdt ned i EM’s helt store og ømmeste problem lige nu.

Islands Alfred Finnbogason og Elmar Bjarnason, mens Ronaldo stille lusker væk. Foto: AP
Islands Alfred Finnbogason og Elmar Bjarnason, mens Ronaldo stille lusker væk. Foto: AP
 

For mange hold spiller med lilleput-mentalitet og bidrager ikke med en hujende fis til det, der burde være sæsonens absolutte fodbold-højdepunkt – men som overhovedet ikke er det.

Det handler ikke om, at slagte Island og den måde, de har håndteret deres slutrunde-debut på – eller for den sagde skyld Slovakiet, der mandag aften absolut heller ingenting ville mod England.

Næh, problemet ligger i formatet med 24 hold – og selv om det er nemmere at holde en snebold kold i helvede, så ville en tilbagevenden til 16 hold give den fornemmelse af storhed og stolthed, der burde omkranse enhver slutrunde. At det er den ypperste fodbold, vi præsenteres for og gøre, at der er langt mere på spil i hver enkelt kamp.

Ydermere, så er det jo et fuldstændig håbløst system, at de fleste treere også går videre fra gruppespillet.

Når kun et hold bliver siet fra, så kan man selvfølgelig påstå, at der i næsten alle tilfælde vil være spænding om sorteper, men det gør også – som Slovakiet viste – at man ikke er pisket til at gå efter en sejr, men kan spille på at gå videre som nr. tre.

Det er i den grad lilleput-mentalitet, at man ikke går efter den direkte kvalifikation, men er tilfreds med den usikre tredjeplads.

Det gør jo, at de fleste hold i de første par kampe vil have et yderst forsigtigt udgangspunkt, for man skal nok være i live senere. Et faktum, der også kan aflæses af et rekordlavt scoringsgennemsnit.

Før tirsdagens fire kampe var det jammerlige 1,82 per kamp – eller en ventetid på 49 minutter per mål!

Selv den slutrunde, der i VM-sammenhæng bliver regnet som den værste, nemlig VM i 1990 i Italien nåede trods alt op på 2,21 mål per kamp.

Det er ganske enkelt for sølle og fortæller måske noget om manglen på skarpe afsluttere, men i højere grad, at for mange hold bidrager for lidt til festen.

Historien bag EM-hittet: Sådan blev ukendt nordirer kultfigur

Læg så oven i, at et hold som Albanien sidder i tre dage, før de ved om de er købt eller solgt.

De skal nok juble, hvis de sikrer sig videre deltagelse, men hold nu k… det er fesent for oplevelsen, at få den melding på baggrund af en kamp, man ikke selv deltager i.

Jøsses! KÆMPE GALLERI med EMs i særklasse lækreste koner og kærester

Jeg skrev allerede i fredags om et ’Lorte-EM’ – og undskyld sproget, men det er indtil videre en af de værste slutrunder, jeg kan huske.

Formatet med de 24 hold har spillet fallit og den volumensyge, der også har ramt Champions League truer med at gøre EM alt for uinteressant.

Fodboldbosserne i UEFA vil selvfølgelig sole sig i, at de nu kan høste klapsalver fra lande som Slovakiet, Island, Wales, Nordirland og Albanien, men det gør ikke beslutningen om udvidelsen mere rigtig.

Man kan med samme frygt se på FIFA-præsident Gianni Infantinos drømme om at udvide VM til 40 hold.

Hold nu fast i, at slutrunder er for de bedste – ikke de mange!

PS: Jo, selvfølgelig har der været lyspunkter – og det største er selvfølgelig Wales, der har vist sig, at være en lille smule mere end Gareth Bale.

Portugisisk landstræner: Cristiano vil altid sparke

Tamme EM-stjerner: Hvad sker der for Zlatan og Ronaldo?

Skrev sig ind i EM-historien: Men konen stjæler billedet

Sådan går man videre som treer i EM-gruppen

De to bedste hold fra hver gruppe går videre til ottendedelsfinalerne ved EM-slutrunden i fodbold, der begynder fredag.

De fire bedste treere på tværs af de seks grupper går også videre. Treerne differentieres ud fra følgende kriterier *:

a) Antal point opnået i gruppespillet

b) Måldifference opnået i gruppespillet

c) Antal mål scoret i gruppespillet

d) Placering i turneringens fairplay-stilling efter gruppespillet. Stillingen er blandt andet baseret på antallet af advarsler, holdets opførsel på banen og over for dommeren samt fansene fra det pågældende lands opførsel.

e) Placering på Uefas landsholdsrangliste, der er baseret på landsholdenes præstationer fra kvalifikationen til EM 2012 og frem.

* Hvis holdene står lige i kriterie a, går man videre til kriterie b. Hvis kriterie a differentierer holdene, er de øvrige kriterier ligegyldige.

Kilde: uefa.com

 

Sådan afgøres EM-grupperne ved pointlighed

Efter sidste kamp i gruppespillet kan to hold ende i en straffesparkskonkurrence for at afgøre EM-skæbnen.

Alle fire hold i en EM-gruppe kan i princippet ende med samme pointantal. Hvis to eller flere hold er endt med samme antal point afgøres holdenes placering ud fra følgende kriterier *:

a) Antallet af point i indbyrdes kampe mellem de hold, der ligger lige.

b) Målforskellen i indbyrdes kampe mellem de hold, der ligger lige.

c) Antallet af mål scoret i indbyrdes kampe mellem de hold, der ligger lige.

d) Målforskellen i alle gruppekampe.

e) Antallet af mål scoret i alle gruppekampe. **

f) Placering i turneringens fairplay-stilling efter gruppespillet. Stillingen er blandt andet baseret på antallet af advarsler, holdets opførsel på banen og over for dommeren samt fansene fra det pågældende lands opførsel.

g) Placering på Uefas landsholdsrangliste, der er baseret på landsholdenes præstationer fra kvalifikationen til EM 2012 og frem.

* Hvis holdene står lige i kriterie a, går man videre til kriterie b. Hvis kriterie a differentierer holdene, er de øvrige kriterier ligegyldige.

** Hvis præcis to hold i en gruppe ligger med samme pointantal, målscore og antal scorede mål i en gruppe, og de to møder hinanden i sidste runde af gruppespillet og spiller uafgjort - og derfor stadigvæk er helt lige - bliver de ikke differentieret efter kriterierne f og g. I stedet går de to hold i straffesparkskonkurrence, hvor vinderen opnår den højeste placering.

Kilde: uefa.com

Lykkelig Bale: Vi har aldrig været bedre

I frit forfald: Se sportens forladte arenaer