Vi bøjer os: I er giganter, Island

England var pinligt ringe, men kreditten skal gå til Island, som har lagt hele fodboldverden for deres fødder. Ikke for deres skønspil, men for deres hjerter, mener Ekstra Bladets sportsredaktør, Allan Olsen

Allan Olsens hjerte banker næsten lige så hårdt for Island som deres fans på torvet i Reykjavik. Her gik de helt amok, da deres landsmænd først udlignede og senere bragte sig i front mod England. (Video: SNTV)

Hånet i hele Europa i fredags. Til grin i hele fodboldverdenen i dag.

Opskriften den samme: Ud af Europa.

Jo, England tog lige turen fra Brexit til slagtebænken. Engelske medier har hvæsset kniven over den måske største slutrunde-skandale noget engelsk landshold har leveret – og hvor den engelske befolkning i Brexit-afstemningen var kløvet i to, så er samtlige englændere vist sammen om at svine indsatsen mod Island til.

Og hold nu kæft, hvor var de også ringe de englændere, der viste sig frem i en slowmotion udgave.

Raheem Sterling kunne ingenting, Wayne Rooney var en omvandrende fejlaflevering og bandt ingenting sammen i en sønderrivende dårlig indsats, mens forsvaret på begge de islandske mål var forbavsende passive.

Islandsk jubel efter den sensationelle sejr over England. Nu er det i kvartfinalen - og skal møde værtsnationen Frankrig. Foto: AP Landsholdsfodbold Sensations-Island smadrer England ud

Hvor var lederskabet hos England, hvor var aggressiviteten, hvor var viljen hos en flok sindssygt højt betale Premier League-stjerner? Væk – og ligesom engelske klubber floppede på allerøverste niveau i Champions League, så udstillede det engelske landshold endnu engang, at engelsk fodbold HAR problemer i international sammenhæng.

Og Roy Hodgson skal ikke bruge et sekund på at spekulere over, om kontrakten med det engelske fodboldforbund bliver forlænget. Det løb er kørt.

Men lad os glemme englænderne. De skal nok få masser af spalteplads og skarpt skåret røvfuld derhjemme – og når de strøg ud af EM på røv og albuer, så var det naturligvis også fordi, at Island igen leverede et sandt lavaudbrud af kræfter, uhyggelig effektivitet og nogle brystkasser, der var skudt helt frem i den flotte blå trøje.

Efter 20 minutter. To forsøg på kassen, to mål – og et kæmpe comeback efter Englands chokføring. Det første en ægte signaturscoring efter indkast, men det andet var jo islandsk tiki-taka!

Island blev af Cristiano Ronaldo hånet for lilleputmentalitet, der gik ud på, blot at forsvare, men mod England var den fuldstændig væk. Det var et modigt hold, der tog de rette chancer og turde holde på kuglen – og ja, de stod dyyybt i anden halvleg, men mod et så uopfindsomt engelsk mandskab, så var problemerne ikke overvældende.

Wayne Rooney var en skandale mod Island. Foto: AP
Wayne Rooney var en skandale mod Island. Foto: AP
 

Så kan det godt være, at de ikke bringer megen opfindsomhed til spillet, men hvor er det en sammentømret enhed, der er så svær at bryde op. Det er med hjertet mere end fødderne.

Nu står de islandske vulkanigans og deres elskede landshold som ubesejrede i gruppespillet, har scoret i samtlige deres kampe – og skal nu møde de franske værter.

Det er fandeme en saga værdig – og der er intet hold, der længere kan affeje den lille nation med de blot 330.000 indbyggere som en lilleput.

Stig Tøfting oplevede i Hamburger SV en speciel kultur, hvor der blev gået til den på træningsbanen, fordi der var benhård konkurrence om at komme på holdet. Foto: Claus Bonnerup Sport Det fodbold-stjernerne ikke vil tale om: Se de hemmelige bonus-penge

På fodboldbanen er de blevet en kæmpe, og vi kan kun skule op mod øen langt oppe i Atlanterhavet – og fryde os over, at deres vinter er noget længere end vores ...

Det kalder på den dybeste respekt, hvad Lars Lagerbeck har præsteret med sine ukuelige vikinger, hvor den tidligere Ragnar Sigurdsson mod England fremstod som høvdingen over dem alle.

Salget af islandske trøjer skulle i øvrigt være eksploderet som følge af togtet i Frankrig. Jeg vil sgu’ også ha’ en ...

Italiensk jubel. Spanien blev besejret 2-0 i ottendelsfinalen og dermed skal det italienske hold møde Tyskland i kvartfinalen. Foto: AP Landsholdsfodbold Adiós, España! Italien sendte europamestrene ud

Den italienske landstræner Antonio Conte hyldes af sine spillere efter sejren over Spanien. Foto: AP Landsholdsfodbold Conte hyldet efter italiensk triumf

Allan Olsen Er du blevet vanvittig, Messi!

Landsholdsfodbold Argentinsk landesorg: Sådan kommer Messi tilbage til VM 2018

52 kommentarer
Vis kommentarer