Vildt fortjent mesterskab: Men er I gode nok til Europa?

Der kan ikke sættes en finger på FCK's mesterskab, men er det et stort Europa Cup-hold, Ståle Solbakken har i støbeskeen, spørger Ekstra Bladets sportsredaktør, Allan Olsen - og giver et bud

Federico Santandér blev dagens store guldhelt og fik givet Peter Ankersen en lufttur. Foto: Lars Poulsen
Federico Santandér blev dagens store guldhelt og fik givet Peter Ankersen en lufttur. Foto: Lars Poulsen

VI HUSKER VIST alle sammen Andrea Bocelli, der sang ’Nessun Dorma’ til ære for Claudio Ranieri – og Leicester-spillerne og de mange fans, da mesterskabet skulle fejres.

En hyldest til en italiener fra en anden – og spørgsmålet er selvfølgelig, om FCK har en lignende pendant, når nu FCK's sikre mesterskab skal fejres.

Firserfænomenet fra Norge, A-HA-forsangeren Morten Harket med ’Ja, vi elsker dette landet’, måske...

NÅ, UNDER ALLE omstændigheder, så et stort tillykke til FCK, Ståle Solbakken og spillerne med det danske mesterskab.

Selv ikke indehavere af gule, sorte, lyseblå eller rød-hvide trøjer kan i nogenlunde ædruelig tilstand sætte en finger på det DM-guld, der skal sættes om halsen på FCK-spillerne efter sidste kamp i sæsonen.

SPECIELT SIDSTE del af efteråret og et suverænt forår har sat tingene på plads.

Nej, FCK har bestemt ikke sprudlet sæsonen igennem, men på stram organisation, fysisk overskud og en taktisk modenhed har de holdt et tilpas højt niveau sæsonen igennem.

Samtidig har der været vild ro på bagsmækken, og selv da FCM var ni point foran i det tidlige efterår, så rystede Ståle Solbakken ikke på hånden.

JA, DER HAR DA også været nogle signaturkampe. Kampe, hvor FCK for alvor har sluppet håndbremsen og kampe, hvor alle de individuelle færdigheder på holdet for alvor er smeltet sammen til en slagkraftig enhed.

Det var kampe, hvor blandt andre FCM og AaB er blevet flået i stykker, og i det hele taget har FCK afvist de andre tophold gang på gang.

ALLE MESTERSKABER er selvfølgelig vigtige, men selv om Ståle Solbakken ikke ligefrem lignede en mand, der havde fået en kæmpe norsk laks på krogen, så er dette 2016-mesterskab alligevel et af de vigtigste blandt Ståle Solbakkens nu seks mesterskaber.

FOR DET FØRSTE, så var det Ståle Solbakkens tredje forsøg siden anden regeringsperiode i Parken, så kravet fra omgivelserne var guld. Ikke mindst fra fansene.

For det andet, så er Champions League efterhånden en stor del af fortællingen om FCK, og der har været en reel sult og irritation over, at man har været sat uden for det fine selskab i et par sæsoner.

Mathias Zanka tager fat åp emre Mor - som han gennem sæsonen har taget kontant fat på modspillerne og leveret stabile præstationer. (Foto: Lars Poulsen) FC København Ståle: Zanka er uden sammenligning bedst

NU ER SPØRGSMÅLET til et par guldmedaljer selvfølgelig: Er det nuværende FCK-mandskab godt nok til at klare sig i Europa – og hvad sker der, hvis Nicolai Jørgensen og Thomas Delaney som forventet forsvinder?

Et bud er, at ja, det nuværende FCK-hold har niveauet, organisationen, en soliditet og en fysisk tilstedeværelse, der kan skabe fine resultater på den europæiske scene. Næppe på det fantastiske 2010/11-niveau, men alligevel

DET LIGNER IKKE et hold, der vil blive splittet ad, men der er naturligvis et hav af ubekendte.

* Kan Federico Santandér, der efterhånden er ved at ligne en fuldgod FCK-angriber, levere på europæisk niveau, hvor chancerne som regel er færre?

* Kan Benjamin Verbic, der er FCK’s bedste bud på den store chanceskaber, det? Vil han kunne lykkes med sine ryk og driblinger, når modstanderne er 15-20 procent bedre?

* Så er der FCK-holdet uden Jørgensen og Delaney. Et kæmpe tab og specielt i europæisk sammenhæng virker Thomas Delaney som den af de to, der vil blive mest savnet. Måske kan FCK holde dem til transfervinduets lukning og få glæde af dem i kvalifikationskampene.

* Hvad henter FCK ind for at styrke truppen - udover Rasmus Falk, der ankommer til sommer?

FCK-manager Ståle Solbakken løber indimellem fra hjemmet i indre by til arbejdet på FCK's anlæg. Løbeturene giver ham mulighed for at tænke og planlægge (Foto: Lars Poulsen) Sport Her er Ståles ti kommende udfordringer

DER ER ET HAV af andre hovedbrud, Ståle Solbakken skal have løst, men lige nu, kan nordmanden formentlig godt løsne lidt på smilebåndet og se med tilfredshed på, at han har skabt det hold, der passer til hans filosofi.

Fysik, angrebsivrige backs, stor dynamik på den centrale midtbane, kanter med speed og så et par store gutter at spille den op på.

 

I DEN LIGNING kan han specielt være tilfredse med Mathias Zanka Jørgensen, Erik Johansson, Thomas Delaney og Nicolai Jørgensen, men foråret har også haft opadgående pile for Federico Santandér, Benjamin Verbic, Peter Ankersen og William Kvist.

Jeg har tidligere slået til lyd for, at FCK og Ståle Solbakken kan lave en Bayern München og hive fire af de fem næste mesterskaber hjem. Det er nemlig svært, at se, hvor udfordringen skal komme fra, men mon ikke det specielt er fra Herning og FC Midtjylland, at FCK’s største trussel kommer fra.

STÅLE SOLBAKKEN får vi næppe i et gulddress ala Glen Riddersholm, selv om han skal være mere end velkommen, men faktum er, at han har beseglet sin position som Superligaens største trænernavn.

Nu er han den mest vindende nogensinde og selvfølgelig skal FCK-fansene da frygte, at udlandet igen hiver i nordmanden og at han formentlig gerne vil give det endnu et forsøg, at vaske fiaskostemplerne fra 1. FC Köln og Wolverhampton af.

LIGE NU, HAR han og FCK i hvert fald bygget et fundament som det han forlod og det kan blive mere end svært at rive ned for konkurrenterne.

Mathias 'Zanka' Jørgensen vandt sit første danske mesterskab, og det skal da fejres. (Foto: Lars Poulsen) FC København FCK-profil: Nu skal jeg have en tår

Se Federico Santandérs to kasser mod FCN. Begge med fødderne!

62 kommentarer
Vis kommentarer