Vis nu landsholdet er vigtigt!

Klubfodbolden presser landsholdsfodbolden voldsomt, men Åge Hareide kan i dag vise, at der stadig er en vej til danskernes hjerter, mener Ekstra Bladets sportschef, Allan Olsen

En sejr over Armenien er livsvigtigt for VM-chancen. Foto: Lars Poulsen
En sejr over Armenien er livsvigtigt for VM-chancen. Foto: Lars Poulsen

HAN KOM, ændrede – og charmerede

Jo, vi kender godt Åge Hareides smil og hans lyse tilgang til tilværelsen efterhånden. Måske har han ikke taget danskerne med storm, men så i hvert fald en let brise.

Bag det milde ydre, gemmer der sig selvfølgelig en benhård toptræner, der udmærket godt ved, at han i aften står overfor en opgave, hvor han bliver bedømt helt anderledes end i de udmærkede træningsresultater, han har opnået.

EN SEJR OVER Armenien er skrigende nødvendig. Både for det antal point man formentlig skal ha’ for at nå med til VM i Rusland i 2018, men også fordi alt andet end en sejr, vil give lige præcis den uro som Åge Hareide slet ikke har brug for.

Diskussionerne vil nogenlunde lyde sådan: Er Hareide den rigtige mand, når det gælder, er spillerne gode nok, mangler Nicklas Bendtner...? Ja fortsæt selv listen.

Det vil være ødelæggende for VM-kvalifikationen og sprede usikkerhed i en flok spillere, som ellers efterhånden ligner en sammentømret flok, hvor de indbyrdes forhold og humøret virker til at være i top.

I det hele taget en trup, hvor det kan være gift, at indlemme Nicklas Bendtner igen. Hvis han da ellers kommer tilbage på fodboldbanen…

DER ER HELLER ingen tvivl om, at specielt turen til Japan og Kirin Cup gav Hareide gylden tid med spillerne.

Daniel Agger sagde eksempelvis efter kampen mod Skotland, at det da gik fint under Åge Hareide, men at alt for mange af de unge spillere ville alt for meget, vise sig for meget frem og det gav en ujævn og alt for hektisk træning.

Nu har de fleste løbet hornene af sig og roen samt hierarkiet er ved at indfinde sig.

JEG ER DA heller ikke i tvivl om, at Armenien bliver besejret i Parken. Ganske enkelt fordi, kvaliteten på det danske hold er tilpas høj. Det er et ungt hold, ja, men talentmassen er stor og det ser ud til, at Hareide har fået passende gang i en offensiv, der laver mange mål.

Artiklen fortsætter under billedet:

Landsholdet fik en perfekt generalprøve mod Liechtenstein. Her Simon Kjær. Foto: Lars Poulsen
Landsholdet fik en perfekt generalprøve mod Liechtenstein. Her Simon Kjær. Foto: Lars Poulsen
 

Viktor Fischers indhop på landsholdet og Cornelius som mulig indskifter, giver Hareide mange offensive muligheder, så det nok skal lykkes at slå hul på Armeniens defensiv. Ikke mindst fordi Nicolai Jørgensen er ved at udvikle sig til en ægte angriber.

FOR EN GANGS skyld – og det var en luksus Morten Olsens sjældent havde i de sidste mange år – kan Hareide kigge på sine spillere og se at der står Premier League, Bundesliga, La Liga – og den absolutte top af Superligaen på navneskiltene.

MANGE skal ud og spille europæisk i efteråret og derfor er det da også rigtigt, når Hareide siger, at dette hold bliver endnu bedre om fire år.

Enig – potentialet er lækkert, men det skal naturligvis ikke blive en undskyldning for en eventuel mislykket kvalifikation. Et landshold er ikke et udviklingshold, men skal levere her og nu i alle kampe.

Det ved Hareide og vi andre ved selvfølgelig også, at et ungt hold kan falde sammen, men det er altså kun på dåbsattesten, at dette landshold måske ikke er så gammelt.

Mange af spillerne som Christian Eriksen, Pierre Emile Højbjerg, Viktor Fischer, Andreas Christensen, Nicolai Jørgensen og Jannik Vestergaard tog til udlandet inden de havde Superliga-jord under støvlerne.

UDOVER SKARPTSLEBNE driblere, der kan sætte en mand eller to, er den eneste mangel på dette landshold måske en Tøfting-, Gravesen- eller Agger-type. Når modgangen kommer, hvem er det så, der lige skyder brystet frem og får geledderne på plads og ilden frem i medspillernes øjne?

William Kvist prøver, men ellers er det svært at se og i sammenbruddet mod Bosnien i Japan, var der i hvert fald ingen, der tog den rolle. Det er noget typer som Simon Kjær, Thomas Delaney, Pierre Emile Højbjerg skal vokse ind i.

TAGER VI KIKKERTEN med det lange sigte på, er det vist også fair at sige, at Danmark sukker efter en VM-plads.

At vi ikke deltog i VM i Brasilien og EM i Frankrig har selvfølgelig fået interessen for landsholdet til at dykke markant og den nedtur vil fortsætte med endnu en kikset kvalifikation.

For DBU’s pengekasse vil et VM også være en kærkommen ekstra indtægt. Unionen skal spare på landsholdet og har – sådan ser det ud udefra – kastet sig ud i endnu en konflikt med spillerne i en strid om forsikringer.

Fra sidelinjen ser det umådeligt småligt ud og den sag skal nu afgøres ved en sportsdomstol. Det er pinligt.

TIL SIDST LIGE en tanke om Kasper Schmeichels mystisk timede operation for lyskebrok. Uanset, hvad der ellers er blevet sagt, så var knivene selvfølgelig lagt klar til landskampspausen.

Leicester betaler en fyrstelig løn til keeperen og vil selvfølgelig have valuta for de mange devaluerede pund i Premier League. Mange klubber har det formentlig med landskampe som Dansk Folkeparti har det med Pusher Street: Fjern lortet.

Det skal de ikke have held til, men forløbet med Schmeichel viser bare, at landskampe er presset af klubber, der uge efter uge holder fodboldens underholdningshjul i gang – og en udsolgt Parken får vi altså heller ikke.

NU KAN ÅGE Hareide og hans udvalgte så passende vise, hvorfor landsholdsfodbold stadig er vigtigt og gribe danskerne om struben og sige: Se hvad vi kan – og vi skal nok komme til VM i 2018!

Kaptajn Kjær: Parken skal være et fort

Landsholdsspillere: Vi er nået langt med Hareide

Hareide ligeglad med stjerneafbud

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.