Vodkaklovnens vanvittige vådeskud

Oleg Tinkov risikerer at flå hele sit hold i stykker med fyringen af Bjarne Riis, mener Ekstra Bladets sportsredaktør, Allan Olsen

Tinkov har smidt Riis på porten - midlertidigt? Det må tiden vise (Foto: Claus Bonnerup)
Tinkov har smidt Riis på porten - midlertidigt? Det må tiden vise (Foto: Claus Bonnerup)

HAN HAR OVERLEVET dopingjægere, angreb på de stejleste bjerge, depression, skilsmisse – og stort set alt hvad folk som Michael Rasmussen, Tyler Hamilton og Jörg Jaksche har kylet efter ham.

Altid er han dukket op til overfladen igen, men Oleg Tinkov ser ud til at være det søm, der punkterer Bjarne Riis’ liv i cykelsporten.

Se også: Tavshed fra Riis' venner i Saxo Bank

VODKAKLOVNENS hævn – og en fyring, der selvfølgelig sender chokbølger gennem holdet, men også hele cykelverdenen.

Franske L’Equipe og BT kunne i aftes afsløre, at den gale russer og ejer af Tinkoff-Saxo-mandskabet havde ’suspenderet’ Bjarne Riis, og selvom holdet var hermetisk lukket, så er der bestemt grund til at tro på, at et dramatisk og blodigt opgør udspiller sig på storholdet.

Se også: Riis suspenderet fra Tinkoff-Saxo

NU KAN ’suspenderet’ betyder alt fra en lille pause til sparket helt ud på lodsepladsen, men det ligner unægtelig en regulær fyreseddel til Bjarne Riis, der måtte bøde for Peter Sagans manglende sejr i Milano-Sanremo og en Alberto Contador, der ikke kunne følge med Nairo Quintana i Tirreno- Adriatico.

Måske har danske Matti Breschel også haft en lille andel i balladen, efter han fik en kæmpe sviner af Tinkoff for ikke at køre Peter Sagan frem til sejr i årets første store klassiker.

Se også: 'Det er altid underholdende når Tinkov er til stede'

ET ER SIKKERT: Oleg Tinkov har alle dage været en rygende pistol uden afsikring, og når splitten ryger, så falder folk omkring ham.

Denne gang pegede afløbet altså på Bjarne Riis, men medmindre ’suspenderingen’ er faldet i en ordentlig vodka-brandert, og han nu er ved at vågne op og fortryde, så kan det få fatale følger for holdet.

Alberto Contador valgte nemlig Bjarne Riis og ikke Oleg Tinkov, da han skulle vælge hold – og præcis det samme gjorde superstjernen Peter Sagan.

DET VAR Bjarne Riis’ evner som sportsdirektør og ikke mindst hans mandskabspleje og evne til at gå nye veje, der trak dem mod Tinkoff-Saxo, hvor enehersker Oleg mest af alt minder om Atletico Madrids tidligere præsident Jesus Gil Y Gil, der også lagde sig ud med både spillere, fans og de trænere, der aldrig holdt længe.

Se også: Milano-Sanremo er sprinternes festdag

I DET HELE taget er Riis’ aftryk på holdet så stort, at rystelserne også kan få sportslige konsekvenser. For eksempel på Alberto Contadors motivation, for spanieren har igen og igen måtte stå model til Twitter-ydmygelser fra Tinkov.

Et af Bjarne Riis særkender lige fra B.S. Christiansen-tiden har været de særlige overlevelsesture, men årets udflugt til Kilimanjaro fik altså Tinkovs ellers godt fyldte champagneglas til at flyde over. Det var – skriver L’Equipe – en dårlig beslutning i Tinkovs øjne.

Se også: Medie: Bjarne Riis sat på plads af Tinkov

MAN KAN sagtens mene – og det har undertegnede været fortaler for i flere omgange – at Bjarne Riis med den voldsomt blakkede dopingfortid og de fortsatte ubesvarede spørgsmål overhovedet ikke burde være en del af den professionelle cykelverden.

Ligesom mange andre svindlere fra cyklings sorte fortid, i øvrigt, men at han skal fældes af en mini-Putin med langt større selvtillid end cykelforstand virker sgu’ ikke rimeligt.

Se også: Breschel efter Tinkov-sviner: Han er sgu cool nok

DET MINDER mest om en vanvittig vådeskudsulykke, men de kan også være farlige nok.

Det helt store spørgsmål er selvfølgelig, om korkproppen Riis endnu engang dukker op og tager luft ind. Jeg tvivler.

Livsværket er solgt og med fyresedlen fra Oleg Tinkov, så ligner det en cykelverden uden Bjarne Riis.

65 kommentarer
Vis kommentarer