Annonce:
Annonce:

Banede vejen for guldfiskene: Hun skal hyldes!

At Danmark kunne fostre guldfisk, medaljehajer og gyldne havfruer skyldes ikke mindst Lotte Friis, skriver Ekstra Bladets sportsredaktør, Allan Olsen, der mener, at der ikke kan gå længe, inden hun skal optages i Hall of Fame

Lotte Friis tilbage i 2011 efter guld i 1500 meter fri. Foto: AP
Lotte Friis tilbage i 2011 efter guld i 1500 meter fri. Foto: AP
Annonce:

HÅNDEN ER KLASKET i bassinkanten for sidste gang, der skal ikke hænges flere medaljer på væggen – og Danmark skal sige farvel til en af de mest smilende sportspersonligheder.

Med et kæmpe tak, naturligvis. For alle de åndeløst spændende minutter, hvor Lotte Friis har svømmet en finale på 800 meter eller 1500 meter – og temmelig ofte med en medalje til følge.

Nu siger den 29-årige svømmepige farvel og tak til knaldhård træning, klordampe og et konkurrenceliv, der har præget størstedelen af den Hørsholm-fødte idrætskvindes liv.

Vi bliver ofte beskyldt for, at vi er for dårlige til at hylde og huske vores helte i dette lille land. Sandt? Tjah, det er i hvert fald uomtvisteligt, at vi ikke er lige så passionerede omkring vores pensionerede sportshelte som i mere varmblodede lande.

Annonce:

NU HAR LOTTE FRIIS, da også lige akkurat hevet fusserne op ad vandet, men hun er om nogen en af de sportspersonligheder, der bør huskes og hyldes.

Hun var den kvinde, der fik kickstartet den danske succesbølge i svømning, da hun tilbage i 2008 ved OL i Beijing hentede en bronzemedalje i 800 meter fri. Den første danske OL-medalje i svømning i 20 år.

Året inden havde hun hentet guld med samme distance ved EM – men dog i kortbanesvømning, hvor konkurrencen ikke er helt så skarp. Og da slet ikke ved et EM.

 Lotte Friis giver den fuld gas. Foto: Jens Dresling
Lotte Friis giver den fuld gas. Foto: Jens Dresling
 

SAMMEN MED sølvmedaljen helt tilbage i 2004, ligeledes ved EM i kortbanesvømning på 800 meter fri, så havde hun lagt i ovnen til en fin karriere, men temperaturmåleren blev for alvor skruet i vejret med OL-bronzen i Beijing, der senere blev fulgt op af en række fornemme VM- og EM-medaljer.

Annonce:

Dermed fik hun svømmet vejen fri for kvinder som Jeanette Ottesen, Rikke Møller Pedersen og senest OL-sensationen Pernille Blume, der alle havde set, at Lotte Friis kunne begå sig på den helt store scene. At hun turde drømme stort, forfølge sine mål – og blive belønnet for det.

At Danmark kunne fostre guldfisk, medaljehajer og gyldne havfruer!

DEN INSPIRATION TÆLLER også med, når regnebrættet skal gøres op for Lotte Friis – og så er det værd at huske, HVOR stor en sportsgren svømning er på verdensplan, og HVOR svært det altså er at nå verdenseliten. Det kan ikke vare længe, før en optagelse i 'Sportens Hall of Fame' banker på.

At Danmark også siger farvel til et vindende væsen med suveræn folkelig appel, hvilket trofaste seere af ’Vild med dans’ formentlig vil kunne huske, jamen, det gør selvfølgelig også Lotte Friis’ afsked lidt tungere. Også for dansk svømning.

Det vigtigste er dog, at hun tog beslutningen selv. Måske ikke på toppen, men bestemt heller ikke som et bassinvrag - og som hun siger 'Hvis ikke jeg kan svømme med om medaljer, så gider jeg ikke'. Sådan!

Vi siger tak, Lotte!

Sådan er det gået OL-stjernerne: Medaljehøst afløst af vild pengeregn

Svømmere bliver syge: Derfor bruger topatleter astma-medicin

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

... Røveri, narko og drabforsøg

Imperiets skødehunde
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

... Se tv-kokkens favorit

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: