Annonce:
Annonce:

Det er helt sort

KOMMENTAR: Der er en mening med de danske spilledragter til VM - men der er også meget hykleri hos Hummel

Danmark spillede helt i sort mod Kroatien. Først nu ved vi hvorfor. Foto: Lars Poulsen.
Danmark spillede helt i sort mod Kroatien. Først nu ved vi hvorfor. Foto: Lars Poulsen.
Annonce:

SÅ SPILLEDE Danmark en kamp i Nations League mod Kroatien. Danmark var helt i sort. Der var vi mange, der undrede sig over. Og nu hvor spillerne er rejst hver til sit, meddeler trøjesponsor Hummel med DBU som halehæng, at de sorte dragter fungerede som omvandrende sørgebind i protest over de mange tusinde døde migrantarbejdere i Qatar. DBU vil dog helst overlade retorikken til Hummel. 

Under alle omstændigheder er det en ejendommelig rækkefølge. Hvorfor dog ikke fortælle om budskabet forud for kampen mod kroaterne, og hvorfor lod man ikke spillerne gøre det? Men en seriøs markering bliver det vel kun, hvis landsholdet også spiller i sort ved slutrunden i Qatar. Med det kommer næppe til at ske. Så langt rækker vreden og modet heller ikke.    

Annonce:

DESUDEN er det også bemærkelsesværdigt, at DBU og Hummel ikke nævnte et ord om det kritiske budskab, da de to partnere tidligere i september præsenterede landsholdets tre trøjer til VM. I stedet fortalte de glædestrålende, at det primære budskab med designet var et ønske om at hylde EM-heltene fra 1992. Men de gik jo aldrig i sort.

Det her er som med så mange andre af DBU’s og kompagnis indsatser over for det forbandede VM i Qatar. Ih hvor vil vi gerne protestere, men vi giver den altså ikke hele armen. Derfor ventede Hummel og DBU med at fortælle om budskabet, indtil spillerne var uden for pressens rækkevidde. Og for Hummel handler det jo også om at sælge en masse trøjer. Og de går som varmt brød.

Artiklen fortsætter under billedet...

Simon Kjær og de øvrige spillere har ikke fortalt, om de er tilfredse med at spille i sørgedragt. Foto: Lars Poulsen.
Simon Kjær og de øvrige spillere har ikke fortalt, om de er tilfredse med at spille i sørgedragt. Foto: Lars Poulsen.
 

AT SAGEN så alligevel har fået international opmærksomhed skyldes, at de følsomme sheiker i Qatars VM-komite er faldet over en række formuleringer i Hummels presseudmelding. Hummel har nedtonet sit eget logo på spillertrøjerne og forklarer det med, at selskabet ikke ønsker at være særlig synlig i en turnering, som har kostet tusinder af mennesker livet.

Annonce:

Den sætning har fået VM-komiteen i Qatar op på klampen.  VM-værterne hidser sig altid op, når det antydes, at tusinder af migrantarbejdere er døde på selve stadionbyggerierne. Det skriver Hummel heller ikke, men sådan har VM-komiteen valgt at tolke budskabet.

INGEN kender sandheden om antallet af døde migrantarbejdere i Qatar. Men det er mange tusinder ud af de omkring to millioner migrantarbejdere, som siden 2010 har gjort Qatar klar til at blive vært for verdens største sportsbegivenhed. Byggerierne af de otte VM-stadionerne har kun beskæftiget omkring 30.000 migrantarbejdere. Her har VM-komiteen gjort alt for at skabe så gode forhold som muligt, for det er et område, man gerne vil vise frem. Vi kender ikke tallet for døde på stadionbyggerierne, men selv hævder VM-værterne, at det er under 50. Til gengæld er antallet af døde migrantarbejdere voldsomt stort på mange af de byggerier, som fører hen til stadion. Det være sig metrobyggeri, lufthavn, motorveje og alt andet der hører til infrastrukturen.

Annonce:

Og stadig nægter myndighederne i Qatar at efterforske de tusindvis af dødsfald blandt helt unge migrantarbejdere. 15.000 ikke qatarer er døde i Qatar siden landet 2. december 2010 fik tildelt VM 2022 af en flok korrupte mænd i FIFA. Langt de fleste af dødsfaldene er at finde blandt de migrantarbejdere, som arbejder i byggeindustrien under nogle ofte vanvittige temperaturer.

Artiklen fortsætter under billedet...

Både Danmark og Kroatien kommer til at spille fodbold på de dødes grave. Foto. Lars Poulsen.
Både Danmark og Kroatien kommer til at spille fodbold på de dødes grave. Foto. Lars Poulsen.
 

MEN PRÆCIS som vi aldrig har fået undersøgt til bunds, hvor mange penge Qatar brugte på de griske FIFA-folk, så får vi heller aldrig undersøgt de mange dødsfald. Og hvorfor så ikke det? Fordi Qatar ikke vil, og fordi ingen af de store lande presser på. Det er der en forklaring på.

Qatar har købt sig til venner i de fleste af de store nationer. Qatar spenderer milliarder i London og på samme måde bliver der investeret voldsomt i Washington, Paris, Berlin og Rom. Og nu er alle venner med Qatar, der råder over enorme gasreserver. For når Putin har lukket for Gazprom-gassen, er der hjælp at hente hos emiren i Doha. Han vil gerne sælge gas. Til den rigtige pris.

Annonce:

HUMMEL HAR ret, når selskabet siger, at tusinder er døde i Qatar. Det danske sportsbeklædningsfirma vil resten af året – kun godt tre måneder – donere en procentsats af dets online-omsætning til Amnesty International og arbejdet med menneskerettigheder. Om det er en procent eller 50 procent nævner Hummel ikke. Men nu hvor Hummel er sådan oppe at køre over døde migrantarbejdere og menneskerettighederne i Qatar, er det værd at bemærke, at selskabet har hele sin kollektion til salg i Saudi-Arabien og i De Forenede Arabiske Emirater. To lande som er om end endnu værre end Qatar. Det er også helt sort.  

Læs også:

Migrantarbejderne snydes igen: VM's store tabere

Qatars falske VM-melodi

VM bliver for de superrige

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: