Opfordring: Drop FCK-Brøndby

Ekstrabladet.dk's fankommentator opfordrer til at indstille kampene mellem Brøndby og FC København. Det har mistet sin værdi uden tilhængerne

Hvis det står til arrangørerne, kommer der ikke Brøndby-fans uden børn i Parken til derbyet om København næste gang FCK og Brøndby mødes. (Arkivfoto: Lars Poulsen)
Hvis det står til arrangørerne, kommer der ikke Brøndby-fans uden børn i Parken til derbyet om København næste gang FCK og Brøndby mødes. (Arkivfoto: Lars Poulsen)

Operationen mislykkedes. Man fejldiagnosticerede og fejlbehandlede. Og nu fejlbehandler man grangiveligt igen.

Patienten må erklæres for død. Patienten er derbyet. En af sygdommene er de få mennesker, der laver noget ballade. Men hovedlidelsen er primært uduelighed og komplet mangel på både indsigt og villighed til at lytte til nogen som helst, der ved noget om noget som helst.

Problemet: Ifølge Tipsbladets artikel så har politiet, FCK og Brøndby besluttet at der kun må komme børnefamilier ind på Brøndbys fanafsnit. Det vil sige – de får ikke et rigtigt fanafsnit. Kun et familieafsnit. Man skal have et barn med under 16 for at komme ind. Og man skal bevise, det er ens eget barn.

Misforstå mig ikke - jeg har intet mod børnefamilier på stadion. Om nogle år skal jeg selv vise min datter, hvor fantastisk fodbold kan være – hvis det stadig er tilladt at komme på stadion til den tid vel at mærke.

Men der skal sgu da også være voksne, der ikke har børn med.

Selvfølgelig ikke en løsning
Begrundelsen for tiltaget er, at man ”vil undgå tilskueruroligheder på selve stadionet”.

Aha. Og rolig nu. Så mange gange har der altså ikke været tilskueruroligheder på stadion. Med mindre man er ignorant og betragter pyroteknik, der ikke bliver kastet med, som uroligheder.

Men det er vel et nødvendigt kommunikationsmæssigt tiltag at forsøge at sælge dansk fodbold som om det er Grækenland eller Tyrkiet for på nogen som helst måde at kunne overbevise omverdenen om rimeligheden i dette fejlskud.

Nå, men efter 78 derbys er man nået frem til, at netop det her er løsning. Det er det selvfølgelig ikke.

Og effekten bliver den samme som sidst. Der kommer ikke ret mange folk, og det bliver røvkedeligt, stille og uden nerve. For der bliver ingen – eller hvis det går godt – en sløj stemning.

Men så gå da hele vejen. Aflys derbyet. Træk lod om resultatet eller spil kampen i Topdanmarkhallen uden tilskuere og uden Tv-dækning. For Tv-dækningen er jo heller ikke interessant, når det lyder som en træningskamp på en grusbane i Ølstykke.

Stemningen, larmen og gnisten er hvis ikke halvdelen så i hvert fald en stor procentdel af derbyet. Og når den del er dødt – og det er den, så er kampen også død.

Sidste gang, da der var massiv boykot fra begge sider, var der ballade alligevel – bare inde i byen. Så hvad er pointen?

Hovedløs beslutning
Og hvorfor lytter I ikke til dem, der ved noget om det – i stedet for bare beslutte ting hen over hovedet på fansene? For fansene har da helt sikkert ikke sagt ja til det her.

Men alligevel gør man som sidst. Tager en hovedløs beslutning. Det virkede ikke sidst, så hvorfor i alverden gentage katastrofen?

Prøv at sætte det her i europæisk kontekst. Jeg kunne godt tænke mig at se, hvordan det ville blive modtaget, hvis et af Ruhr-derbyerne – eksempelvis være Dortmund-Schalke – ja eller et af de talrige europæiske derbys, blev forbudt for voksne – men tilladt for børn.

Måske tiltaget skal ses i lyset af, at politikerne igen lægger pres på. Venstres Karsten Lauritzen stillede for nyligt spørgsmål til justitsministeren om omkostningerne ved at afvikle derby i Parken. Det havde kostet 1,2 millioner kroner sidste gang. Og derfor luftede han idéen om at man i fremtiden kunne kigge på at sende regningen til klubberne.

Folkepopulisterne i SF, der åbenbart er så higende efter en god sag i en – skal vi kalde det lettere presset politisk periode – at man er villig til hvad som helst, så straks en mulighed for at bedre meningsmålingerne. Så Karina Lorentzen meldte sig meget klar på idéen. Og så misbrugte hun som så mange Christiansborgkolleger eksemplet med, at man jo i Sverige har bestemt at klubberne skal betale for politiforretningen.

Et dårligt eksempel
Det her er tåbeligt på flere planer.

Vi kan starte med at minde om, hvilken kamp Lauritzen og Lorentzen tager udgangspunkt i. Sidste derby, hvor der stort set ingen Brøndby-fans var i Parken på grund af boykot af bustiltaget. Politiet havde så anvist Gothersgade til en masse Brøndbyfans. Så folkevalgte mener altså, at en fodboldklub i fremtiden måske skal betale for at politiet har gæster i Gothersgade?

Og så lad mig lige for gud ved hvilken gang gentage, at det ville være dejligt, hvis de kære politikere satte sig ind i sagerne, før de slyngede om sig med ”gode” eksempler som det svenske. For det er nemlig et virkelig dårligt eksempel. For de svenske klubber betaler ikke. Og har ikke tænkt sig at begynde. De mener nemlig ikke, at det er rimeligt, at politiet selv prissætter, hvor meget de vil tjene på en fodboldkamp. I det her tilfælde 900 kroner per time per betjent. Og det har de svenske klubber jo ganske ret i er dybt urimeligt. Så skal vi ikke snart holde op med at bruge dette helt forkerte argument?

Så drop det derby. I hvert fald så længe I ikke er villige til andet end bare at slynge om jer med tåbelige forbud, der smadrer kampen.

Eller mand jer i det mindste op og indrøm, at I ikke er i stand til – eller gider forsøge at være i stand til - at styre maks. 200 mand, der ødelægger det for alle andre.

Lige nu diskriminerer I mod tusindvis af folk, der ikke har gjort noget som helst andet end at holde med et fodboldhold. Det holder ikke.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen