Boykot og håbløse tiltag

Flere hovedløse tiltag fra fodboldoverdanmark – igen fuldkommen uden at spørge fansene. Det dur ikke, mener ekstrabladet.dk's fankommentator.

Mange fangrupperinger har meldt deres fravær til New Firm i Parken i dag. (Arkivfoto: Anthon Unger)
Mange fangrupperinger har meldt deres fravær til New Firm i Parken i dag. (Arkivfoto: Anthon Unger)

Det er godt nok ikke blevet mindre bøvlet at være fodboldfan i forårsæsonen, end det var tidligere. Tværtimod.

Efter kampen i Aalborg aner fans af FCK, Brøndby, OB, AaB og AGF ikke, om de er købt eller solgt i fremtiden, når det kommer til udekampe.

De fem klubber har lavet et håbløst flyvsk formuleret stykke papir, hvor der i virkeligheden ikke overhovedet præcist står, hvad det er, der skal til, for at man indfører forbud mod udebanefans. Bortset fra FCKs fans, der allerede har fået forbud mod navngvivne kampe, så aner fansene ikke, om de er købt eller solgt. Det er uholdbart. Og det er en overdreven reaktion.

Og ikke mindst er det at pisse på sine fans, når man bare mødes i ly af mørket og beslutter sådan noget – uden overhovedet at tale med fansene. Reaktionen har da også været der. I kampen efter beslutningen var der massive boykots fra fans i Aalborg, Brøndby, Aarhus og Odense.

Det her er en typisk panikløsning for at vise, at man bare 'gør et eller andet'.

I den forbindelse vil jeg gerne uddele en sjælden ros til en minister. Justitsminister Morten Bødskov gik ikke med det samme ud og iværksatte tåbelige og uigennemtænkte tiltag. Nej, han har indkaldt til en række møder med folk, der ved noget om det her – blandt andet fans og klubber – for derefter at se på, hvad man kan gøre.

Det er nye toner fra borgen, hvor man ellers tit bare råber op om en elleranden konsekvens nu og her – i stedet for at lave tiltag på et oplyst grundlag.

Nu er der derby – og det bliver i hvert fald stemningsmæssgt det kedeligste i mands minde. Helt forståeligt er der massiv boykot. Ikke på grund af de nye tiltag – men på grund af fangetransporttiltaget, som allerede da FCK gæstede Brøndby i efteråret var en massiv fiasko. 24 FCK-fans – hvoraf fem var der for at aktionere mod tiltaget – mødte op. Vestegnens Politis mindst indsigtsfulde (og desværre også talsmand) ledende betjent kaldte det en succes. Rystende udmelding.

I så fald må det i hans optik også være en succes, hvis stadion er tomt.

Men det var den samme mand, der kaldte det 'borgerkrigslignende tilstande' efter et af de mere fredelige derbys i efteråret, så jeg ved ikke helt, hvad jeg havde forventet.

I dette derby boykotter vel stort set alle Brøndby-fans samt store dele af Stemningstribunen Sektion 12. Helt forståeligt, for bustiltaget er uholdbart.

Det må selv fodboldledere kunne se. Og i den forbindelse har jeg en lille hilsen til ledelsen i FC København. Jeg forstår godt de vanskeligheder, I står i i forhold til ballade og mulige sanktioner fra DBU. Men helt ærligt – den her er udmelding er for lav.

I har hele tiden vidst, at der var massiv modstand mod bustiltaget. I må da kunne forstå, at man ikke ønsker de her vanvittige ting, hvor jeg personligt skulle bruge 8-9 timer på et derby i stedet for tre.

Og så kvitterer I med en sviner til egne fans?

- Jeg synes ikke, det klæder FCK-fans, at de boykotter deres eget hold. De giver indirekte støtte til dem, der først og fremmest er ude på at lave ballade fremfor at se fodbold, udtaler Hørsholt til fck.dk.

Nogle gange er det altså bedst bare at tie stille. I pisser på fredelige loyale fans som undertegnede. Jeg får at vide, at jeg ved at blive væk fra sidste derby i Brøndby 'støtter dem, der laver ballade'. Hvadbehager?

I bedste fald er det noget håbløst markedsføringsbavl. I værste fald en komplet mangel på respekt for fansene – og kunderne. Det sidste er måske værd at huske.

Nu vi er ved uddelingen af skideballer - Hvor ville det være rart, hvis folk der ikke aner ret meget om det, der foregår udenfor banen, bare engang enten sætter sig lidt ind i tingene, før de taler – eller bare tier stille.

En ting er, at vi skal høre på populistiske og uvidende politikere. Men at høre en fodboldmand som 'Gaxe' i ramme alvor stå i Fodbold Uden Filter og sammenligne situationen med danske fans med den engelske ditto i firserne, så stopper alting altså. Det gavner ingen, og det er i den grad en vanvittig sammenligning.

England er noget HELT andet. Der var ugentlige gadekampe, massive problemer med flere hundreder – nogle gange flere tusinde mennesker, der sloges både på og udenfor stadion, Heysell-katastrofen etc. kan altså ikke sammenlignes med det, vi ser herhjemme.

I det engelske hooliganregister har der næsten konstant de sidste ti år været 3000 mennesker. Omkring 10.000 har været igennem registret, siden det blev indført for lidt over ti år siden.. I det danske er det samlede antal besøgende i registret 42...

Med de her overdrevne sammenligningert puster man til en ild, der ikke just behøver mere brandbart materiale lige nu.

Proportioner udbedes tak.

Se også:

Der var ikke så meget blus på i Lyngby, som deres tidligere på foråret var i Aalborg (billedet). Til gengæld var der et iøjnefaldende tilfælde af selvjustits. (Arkivfoto: Ernst van Norde) FC København Efter kanonslag: FCK-fan udleveret af sine egne

0 kommentarer
Vis kommentarer