Afsløring: FIFA-kandidat misbrugte Nelson Mandela

Den tidligere præsident blev udnyttet i et kynisk spil, der skulle sikre Sydafrika VM i 2010

En syg og svækket Mandela blev brugt i et kynisk spil. Foto: AP
En syg og svækket Mandela blev brugt i et kynisk spil. Foto: AP

I torsdags blev den 62-årige sydafrikaner Tokyo Sexwale som en ud af kun fem godkendt af FIFA som kandidat til at overtage præsidentposten, når Sepp Blatter endeligt træder af på den ekstraordinære kongres i Zürich 26. februar.

Men hvem er denne Sexwale, og har han rent mel i posen?

Sammen med den norske journalist og blogger Andreas Selliaas har Ekstra Bladet de seneste uger gravet i Sexwales fortid, og der tegner sig et noget mudret billede. Ofte dukker hans navn op i sager om korruption og dunkle forretninger. Også i FIFA-sammenhænge.

I FBI’s og schweizisk politis efterforskning af korruption og svindel i FIFA står betalingen af 10 millioner dollar svarende til næsten 70 millioner kroner fra Sydafrika til den korrupte tidligere vicepræsident i FIFA Jack Warner helt centralt. Det samme gør bestikkelser udbetalt på et hotelværelse i Paris. Spørgsmålet er: Hvor kom pengene fra?

Mindre kendt er det, at Nelson Mandela blev brugt i et kynisk spil af netop Tokyo Sexwale i bestræbelserne på at få VM til Sydafrika i 2010. Det næste spørgsmål er: Er der nogen sammenhæng mellem disse tre hændelser?

Mandela trak sig
Oprindeligt søgte Sydafrika om at få VM i 2006, men tabte efter en beskidt valgkamp med blot en enkelt stemme til Tyskland. Det viser sig nu, at tyskerne med Franz Beckenbauer i spidsen tilsyneladende købte sig til slutrunden.

AFSLØRING: Platinis græske slyngelvenner

Dengang spillede Mandela en aktiv rolle i sit lands kampagne. Men da Sydafrika søgte om VM i 2010, følte Mandela, at han var for gammel til at udfylde en hovedrolle i forsøget på at få det første VM til Afrika. Det måtte være et job for det sydafrikanske fodboldforbund og for de nationale myndigheder. Hans tid var for længst ude, mente han.

I slutningen af april 2004, hvor de sidste kræfter skulle sættes ind for at få VM, kom Tokyo Sexwale, som var medlem af Sydafrikas VM-komité, på besøg hos Nelson Mandela.

Artiklen fortsætter under billedet

Tokyo Sexwale vil være præsident for FIFA. Foto: AP
Tokyo Sexwale vil være præsident for FIFA. Foto: AP
 

Tokyo Sexwale var blevet en af Sydafrikas mægtigste forretningsmænd og mangemillionær på at handle med diamanter og olie. Nu ville han have, at Mandela skulle rejse med ham til Trinidad og Tobago for at påvirke Jack Warner, som ud over at være vicepræsident i FIFA også var præsident for det centralamerikanske fodboldforbund Concacaf.

Nelson Mandelas mangeårige privatsekretær, Zelda La Grange, skriver i bogen ’Good Morning, Mr. Mandela’, som udkom i efteråret 2014, at Mandela på det tidspunkt var meget træt, og at han under ingen omstændigheder ønskede at rejse til Trinidad og Tobago. Men i to døgn bearbejdede Sexwale alligevel Mandela i forsøget på at få ham med på turen.

Mandela skulle bruges til at overbevise Jack Warner om, at han og Concacafs øvrige medlemmer af FIFA’s eksekutivkomite skulle støtte Sydafrikas VM-ansøgning.

Gav efter for presset
Jack Warner førte på det tidspunkt sin egen valgkamp. Han var på valg til parlamentet på den caribiske ø, og et besøg af Mandela ville styrke hans muligheder for at blive valgt. Nelson Mandela gav til sidst efter for presset og sagde på trods af stærke protester fra sine rådgivere og læger ja til turen.

Selv om Mandela blev lovet en komfortabel rejse med et special-indrettet fly, en diskret modtagelse og et meget begrænset program, så blev han alligevel mødt i lufthavnen af regeringens æresgarde og Jack Warner. Turen blev et mareridt for Mandela, og han var fuldstændig udmattet, da han vendte hjem.

FIFA har godkendt sheiken fra helvede

Zelda La Grange bekræfter over for Ekstra Bladet, at turen var en enorm belastning for Mandela, og at hun selv, lægen og andre rådgivere havde frarådet ham at tage af sted. Alligevel tror hun i dag, at turen til Trinidad og Tobago var stærkt medvirkende til, at Sydafrika fik VM.

I det hele taget er der tætte bånd økonomiske bånd mellem Sydafrika og Jack Warner. Det kom frem, da FBI og schweizisk politi gik i aktion i slutningen af maj og arresterede en række ledende FIFA-folk på hotel Baur Au Lac i Zürich.

Der var ganske vist ingen sydafrikanere imellem, men alligevel kom Tokyo Sexwale og den sydafrikanske VM-komite til at spille en hovedrolle. I det skriftlige materiale fra FBI kunne man læse om de 10 millioner dollar fra Sydafrika til Jack Warner. Pengene var overført via FIFA, og Sepp Blatter blev spurgt til transaktionerne på et pressemøde lørdag 30. maj, dagen efter at han var blevet genvalgt som præsident.

En sten i skoen på Blatter
Han gav et meget uldent svar, og fire dage efter indkaldte han til et nyt pressemøde, hvor han meddelte, at han går af på den ekstraordinære kongres 26. februar.

Ekstra Bladet var til stede på det første pressemøde, og det var tydeligt, at spørgsmål om de 10 millioner var en sten i skoen på Blatter. Om det var grunden til, at han valgte at gå af, vil han stadig ikke svare på.

Jack Warner er af mange årsager færdig. Men netop de 10 millioner dollar er en af årsagerne til, at FBI vil have ham udleveret til USA. For hvem havde han lavet aftalen med?

Der er næppe tvivl om, at pengene var betaling for, at Jack Warner og to andre medlemmer af FIFA’s eksekutivkomité skulle stemme på Sydafrika som vært for VM i 2010.

AFSLØRING: Platinis græske slyngelvenner

Den sydafrikanske regering nægter at have været involveret i sagen, og den sydafrikanske VM-komite nægter at have betalt penge for stemmer.

Men ifølge FBI blev der fire år efter afstemningen i 2004, hvor Sydafrika slog Marokko med stemmerne 14-10, i tre omgange via en konto i FIFA overført penge til konti i Bank of America i New York, konti som blev kontrolleret af Jack Warner. Breve viser, at udbetalingen var godkendt af præsidenten for det sydafrikanske fodboldforbund Molefi Oliphant.

Stabler af dollars
Det har ikke været muligt at spørge Tokyo Sexwale om hans kendskab til sagen. Men nu skal han føre valgkamp og kommer forhåbentligt snart på disse breddegrader.

Så kan vi også spørge til hans eventuelle kendskab til endnu en bestikkelsessag omkring Sydafrikas ønske om af gafle VM. I det amerikanske anklageskrift står der, at et højtstående medlem af den sydafrikanske VM-komité i 2000 på et hotelværelse i Paris overrakte en attachemappe fyldt med stabler af dollars til en ikke navngiven person. Kufferten blev bragt videre til Jack Warner.

Tokyo Sexwales tætte forhold til den gennemkorrupte Jack Warner er også blevet bemærket i den sydafrikanske presse. Således skrev Johannesburg-avisen Mail & Guardian i sidste uge, at Sexwale ikke er den rigtige mand for FIFA.

Dels på grund af forholdet til Warner, men også fordi han generelt er involveret i luskede forretninger med problematiske partnere. Han opererer også gerne med selskaber i skattely, og ifølge den sydafrikanske avis er de amerikanske antikorruptionsmyndigheder begyndt at interessere sig for Sexwales selskaber.

Det vides endnu ikke, hvem der støtter hans FIFA-kandidatur. Den eneste, som er stået frem, er Franz Beckenbauer, som var tæt på Sexwale i forbindelse med VM i 2006 og 2010. Beckenbauer, som nu selv er i søgelyset, har lovet Sexwale, at det tyske fodboldforbund vil stemme på ham 26. februar. Men meget kan ske inden da.