Alt for magten: Platinis seneste svinestreg

Franskmanden skylder stadig at fortælle, hvad han vil, hvis han bliver ny præsident for FIFA

Platini griner smørret, men ud med sproget vil han ikke. Foto: AP
Platini griner smørret, men ud med sproget vil han ikke. Foto: AP

NU HAR vi i flere måneder vidst, at UEFA’s franske præsident, Michael Platini, drømmer om at bestige det højeste bjerg i fodboldverdenen, præsidentembedet i FIFA.

Men stadig vil han ikke fortælle hvorfor, eller hvilke tanker han har gjort sig om, hvordan det skandaleramte forbund igen skal komme på ret køl.

Alligevel støtter størstedelen af UEFA’s medlemslande ham, og formanden for DBU, Jesper Møller, er sågar klar til at stille for Platini, hvis denne skulle have behov derfor.

LEDERNE FRA UEFA’s  53 medlemslande har de seneste dage været forsamlet på Malta, og her var forventningen, at Michael Platini omsider ville fortælle om sine ambitioner, hvis han bliver manden, der afløser Sepp Blatter, når FIFA’s 209 medlemslande afholder ekstraordinær kongres 26. februar i Zürich.

Men Platini skuffede forsamlingen. Ifølge Jesper Møller sagde franskmanden kun meget lidt om sit kandidatur.

– Han nævnte, at han var glad for opbakningen fra UEFA. Men han vil ikke fortælle noget om sit manifest, så længe FIFA’s reformkomite er i gang med sit arbejde. Han vil ikke skabe uro omkring deres forslag, siger Jesper Møller.

Er det aftalt spil? Nu er Blatter og Platini i 'krig'

REFORMKOMITEEN, som ledes af den 77-årige schweiziske advokat Francois Carrard, ventes først at være færdig med sit arbejde i slutningen af året.

Fristen for at stille op til præsidentvalget i FIFA udløber 26. oktober. Det betyder altså, at de fem lande, som stiller for Platini, og de mange andre lande, som har lovet ham deres støtte, ikke aner hvad han står for, når fristen udløber.

Situationen er noget usædvanlig, og det samme er den totale valgkamp. Selv om Platini er storfavorit til at afløse Blatter, føler han sig alligevel langtfra sikker på sejren.

Sædet brænder under Blatter

Derfor bad han i begyndelsen af måneden sine venner i Det Asiatiske Fodboldforbund, AFC, om en ganske særlig tjeneste. Vennerne er præsidenten for AFC, den slibrige sheik Salman fra Bahrain, som tidligere har gjort sig bemærket ved at fængsle sine egne landsholdsspillere, og sheik Al-Sabah fra Kuwait, der er en af den globale sportsverdens mest indflydelsesrige kongemagere.

DET ER IKKE venner, vi andre ville prale af, men Platini har indgået en alliance med de to sheiker, som har lovet ham deres støtte. Derfor ydede de også tjenesten. De sendte en formular til fodboldpræsidenterne i 44 ud af AFC’s 46 medlemslande. 

I formularen står der, at det pågældende land støtter Michel Platini som ny præsident for FIFA. Når papiret var underskrevet, skulle det sendes til FIFA’s generalsekretær, Jerome Valcke i Zürich.

Ingen er vidst endnu klar over, hvor mange der har fulgt opfordringen, men i mine øjne er det endnu en svinestreg. Hvordan skulle de lokale fodboldledere kunne love Platini deres støtte, når de ikke ved, hvad han står for?

DET HER ER ikke en åben valgkamp, og det bliver sikkert kun værre og mere beskidt, jo nærmere vi kommer til den første skæringsdato 26. oktober.

De to lande i Asien, som ikke fik tilsendt formularen, var Jordan, hvor prins Ali er konkurrent til Platini, og Sydkorea, hvor milliardæren Chung Mong-joon var den første, der oplyste, at han gerne vil efterfølge Blatter.

Sydkoreaneren blev voldsomt ophidset og klagede straks til FIFA, fordi han mener, at Platini og hans venner med formularen har forbrudt sig mod forbundets love. Hans klage er blevet afvist.

Platini er blot en kopi af Blatter

Det har kun hidset ham yderligere op. Chung Mong-joon har tidligere været vicepræsident i FIFA i 17 år. Han er kendt som en arg kritiker af Blatter, og han kalder Platini for en kopi af den siddende præsident.

DE SAMME toner lyder fra Prins Ali, som ellers i maj i år stillede op mod Blatter. Med støtte fra Platini og UEFA. Nu har piben fået en anden lyd. 

Prins Ali føler åbenbart, at han i maj blev brugt som en brik i Platinis spil. At han skulle bruges, fordi Platini på det tidspunkt ikke selv troede på, at han kunne slå Blatter.

Nu hvor Blatter så har stillet sit mandat til rådighed, tør Platini selv komme ud af busken, men stadig uden at fortælle os, hvad han vil med FIFA. I sandhed en meget mærkelig og ganske beskidt valgkamp, hvor kandidaterne ikke har respekt for hinanden.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter