Så hold da op med det pis

Efter sambasvindlersagen: Stop de uskrevne fairplayregler og spil efter fodboldloven

Udfaldet af Adriano-sagen bør føre til, at spillerne dropper de uskrevne og hjemmelavede fair playregler. (Foto: Lars Poulsen)
Udfaldet af Adriano-sagen bør føre til, at spillerne dropper de uskrevne og hjemmelavede fair playregler. (Foto: Lars Poulsen)

Efter dommen, i det vi her på pladsen har kaldt for sambasvindler-sagen, kan jeg vel godt tillade mig at konkludere, at forbrydelser af og til betaler sig. Med fuldt overlæg forbrød Shakhtar Donetsks' brasilianske angriber, Luiz Adriano, sig mod UEFAs fair playregler i Champions Leaguekampen i Parken. Hans træner og hans holdkammerater gjorde intet for at gøre skaden god igen.

Læs mere:

Se også: Bonde om UEFA-straf: Hvad med træneren?

En hel fodboldverden var vidne til svinestregen, og derfor var UEFA nødt til at reagere, men straffen blev som de fleste ved den mindst mulige. En spilledags karantæne, som i øvrigt kan afvikles i det for Shakhtar ret ligegyldige opgør mod Juventus. Shakhtar er nemlig allerede kvalificeret til forårets knald- og faldkampe i turneringen. Som en tillægsstraf skal Adriano også bruge en dag af sit liv på et af UEFAs sociale fodboldprojekter. Det overkommer han nok, for i følge hyklerne fra Donetsk skal klubbens spillere optræde som rollemodeller for ungdommen.

Læs også:

Se også: Shakhtar: Vores spillere er rollemodeller

Men hvad kan vi så lære af hele affæren, der har fyldt meget i både de danske og internationale medier? Vi ved i hvert fald nu, at det er betydeligt værre at vise sine underbukser end at bryde fair playreglerne. Nicklas Bendtner fik en spilledags karantæne og en bøde på næsten en millioner kroner for sit underbuksestunt ved EM. Det er jo latterligt.

Derfor er spørgsmålet, om fodbolden overhovedet skal holde fast i den form for selvopfundet fair play, som FC Nordsjælland forventede, at Shakhtar også ville spille efter. Vi har i virkeligheden at gøre med en række uskrevne regler, hvor spillerne tror, at de får bolden foræret igen, hvis de forsætligt har sendt den ud af spil, uden at dommeren har afbrudt kampen. For eksempel så en skadet spiller kan få hjælp.

Læs også:

Se også: Her er beviset: Dobbelt svinestreg af Adriano

Desværre ser vi ofte, at der bliver spekuleret i den form for spilstop. I tilfældet fra Parken stoppede begge hold med at spille, fordi Morten Nordstrand lå og våndede sig i græsset. Dommeren blev tvunget til at afbryde spillet, men da bolden ikke var sendt uden for sidelinien, måtte han genstarte opgøret med et dommerkast. Her snød det ukrainske hold, for FC Nordsjælland forventede at få bolden serveret, og derfor tog ingen af de danske spillere kampen op ved dommerkastet.

Læren må være, at spillerne skal holde op med det pis. Det som ellers var godt tænkt i bedste gentleman-ånd bliver for ofte misbrugt. Lad være med at arbejde med uskrevne regler for alt for tit bliver den ene part snydt. Lad dommerne dømme efter de skrevne regler som de findes i fodboldloven. Hvis kampen mod Shakhtar var blevet spillet på de præmisser, havde FCN-forsvaret aldrig ladet Adriano stået helt fri.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Pernille Holbøll
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen