Intet FCK-guld uden Nicolai

5 ting jeg lærte om Superligaen: FCK fik gummiben uden Nicolai, Brøndby brænder i begge ender, AaB kan tabe i vinterpausen, FCN har rejst sig igen, og Esbjerg reddes af fantastisk målmand

Det er ikke for meget sagt, at FCK står og falder med Nicolai Jørgensen. (Foto: Anthon Unger)
Det er ikke for meget sagt, at FCK står og falder med Nicolai Jørgensen. (Foto: Anthon Unger)

1: FCK fik gummiben uden Nicolai

Hvis FC Københavns stjerneskud, Nicolai Jørgensen, har glasben, så bliver det mere end svært for vicemestrene at holde fast i den nuværende toplacering i Superligaen. Ligesom det vil være udemådeligt vanskeligt at komme videre i Europa League. FC København med eller uden unge Jørgensen er to helt forskellige hold. Bedst illustreret ved kampen i går mod FC Midtjylland, hvor hjemmeholdet udstrålede selvtillid og sejrstro, så længe Nicolai Jørgensen var på banen.

Læs også:

Se også: FCK-træner tager ingen risiko med stjerne

Hans scoring til 2-0 var ydermere i særklasse. Et bevis på at han alene kan løfte niveauet. En spiller, der uden tilløb skruer kuglen ind fra 25 meter, er ikke noget, vi er forvænt med på disse breddegrader. Jeg tænkte Beckham og Messi og den slags typer, da jeg så den overlegne scoring. Men da Jørgensen gik ud med endnu en skade, gik glansen langsomt af løverne, og i anden halvleg blev holdet middelmådigt og ligefrem grebet af angst. FC København på hjemmebane skal altså ikke stå og forsvare en sejr ved at trække tiden ude ved hjørneflaget.

2: Brøndby brænder i begge ender

I fodbold opereres ikke med retfærdighed, for var det tilfældet, havde Brøndby taget alle tre point mod Esbjerg. Især i i første halvleg var hjemmeholdet totalt dominerende, og det var opløftende at se, at Brøndby er ved at finde frem til et angrebsspil, hvor lange Makienok bliver sat i scene af de to hurtige og charmerende teknikere, Antipas og Gehrt. Det er absolut en model, der kan bygges videre på. I går manglede blot nogle flere mål

Læs også:

Se også: Faxe-træning hjælper Makienok

Til gengæld fungerer det stadig ikke bagude, hvor et lidt skarpere hold end Esbjerg mere kynisk havde udnyttet de totale svigt, som især midterforsvaret står for. Jeg forstår til fulde de optimistiske toner, der breder sig på Vestegnen, men det er værd at bide mærke i, at de to seneste og opløftende kampe har været mod de to øvrige bundhold, som sjældent går amok i massescoringer. Der skal altså mere til mod lidt bedre modstandere. Tre kampe inden vinterpausen har Auri Skarbalius og hans tropper til at bevise, at de også kan magte andet end bundholdene.

3: AaB kan tabe i vinterpausen

Længe var AaB sammen med AGF sæsonens store positive overraskelser. Men hvor AGF har mistet en smule på det seneste, så fortsætter nordjyderne med at imponere. Mod Horsens i går var det især den solide defensiv med de to midterforsvarere, Lasse Nielsen og Kenneth Emil Pedersen, der brillerede. Selv om offensiven ikke var helt så giftig som i tidligere kampe, så spillede de bolsjetribede sig alligevel frem til en anseelig bunke gode tilbud.

Og talentmassen i Nordjylland er tilsyneladende stor. Det fik vi bevis på, da blot 20-årige Rolf Toft blev sendt på banen og endeligt afgjorde kampen. Men der kan også blive brug for endnu mere nyt blod, hvis AaB som mange forventer, vælger at sælge ud i vinterpausen for at få råd til at betale de feriepenge, som spillerne har til gode. Det vil være ærgerligt, for jeg kunne godt tænke mig at se, hvor langt Kent Nielsen egentlig kan drive det nuværende hold. Uden salg lugter det i hvert fald lidt af metal.

4: FCN har rejst sig igen

Der trækkes hårde veksler på de danske mestre, som også leverer til landsholdet, og silken er sikkert ved at være slidt. Derfor er det imponerede, at de fortsat leverer varen i Superligaen. Jeg havde nok forventet et større dyk efter afklapsningen i Torino mod Juventus, men den reaktion er stort set udeblevet. Det viser også lidt om den moral, der er i truppen, og som gør, at holdet fortsat har elastik i FC København.

De to hold kommer igen til at slås om guldet, og hvis de begge er ude af europæisk fodbold, når turneringen genoptages i marts, så bliver det en duel på helt lige vilkår. Men stadig har FC Nordsjælland et arbejde, der skal gøres færdigt i Champions League. Shahktar Donetsk kommer til København med årets første nederlag i den hjemlige turnering i bagagen. Helt usårlige er ukrainerne altså ikke, men derfor kan det alligevel blive en grim aften for FCN. Shahktar ligner et hold, der kan nå helt frem til de sidste kampe i Champions League, og de har ikke råd til at sætte noget til I Parken. Derfor vil de danske mestre komme ud for det samme tryk, som det de oplevede mod Juventus.

5: Esbjerg reddes af fantastisk målmand

Esbjerg er et bundhold, og det skyldes især, at holdet laver alt for få mål. Ekstra Bladets statistiske departement har regnet sig frem til, at holdet bruger hele 16 afslutninger pr. scoret mål, hvilket er det ringeste gennemsnit i hele Superligaen. Heller ikke i den anden ende bliver der lukket mange mål ind. Men det er straks en mere positiv historie. For det skyldes holdets fremragende 22-årige slovakisk fødte, men nu finske landsholdsmålmand, Lukas Hradecky.

Igen i går mod Brøndby var Hradecky et levende plankeværk. Han har kun lukket 19 mål ind i 17 kampe, og det har kun målmændene i de to førende klubber, FCK og FCN, gjort bedre. Tænk, hvad det kan føre til for vestjyderne, hvis de finder en mand, der kan kunsten at sende bolden i kassen. I går var ellers talentfulde og lynhurtige Martin Braithwaite den store synder, da han formåede at misbruge to friløbere. Det siges, at en god målmand er det halve hold. I tilfældet Esbjerg er det endda godt og vel.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen