United-ejere fik fortjente smæk på Wall Street

Der var tørre tæsk til Malcolm Glazer i forbindelse med Manchester Uniteds amerikanske børsintroduktion - og det er fuldt fortjent!

Den amerikanske spekulant har ikke gjort noget godt for Manchester United. (Foto: AP)
Den amerikanske spekulant har ikke gjort noget godt for Manchester United. (Foto: AP)

Det var tørre økonomiske tæsk til Malcolm Glazer, da han i dag satte aktier i Manchester United til salg på Wall Street i New York. Den amerikanske spekulant, der købte United i 2005 for lånte penge, havde forventet at børsnoteringen ville give godt to milliarder kroner. Heraf skulle den ene bruges til at nedbringe klubbens enorme gæld på godt fire milliarder kroner, men den anden anden skulle fordeles mellem Glazer-familiens medlemmer.

Men markedet reagerede ikke, som Glazer havde forventet det. Aktierne var oprindeligt sat til salg for mellem 16 og 20 dollars stykket, men da det blev alvor, blev de kun handlet til ca. 14 dollar, hvilket endda af mange aktieanalytikere anses for at være en alt for høj pris. For Glazers betyder det, at der kommer til at mangle 600 millioner kroner, hvilket igen kan få katastrofal betydning for United på lidt længere sigt.

Nu bliver gælden kun nedskrevet med 700 millioner, og derfor er der stadig en voldsom ubalance i klubbens økonomi. Senest i 2014 skal der være balance, ellers bliver United, verdens største klub, udelukket fra de europæiske turneringer. Det er et krav fra UEFA. På kort sigt betyder det, at klubben mangler penge til at købe spillere, hvilket har været kendetegnende, siden Glazer købte klubben i 2005.

Mange af Manchester Uniteds fans er forbandede over Glazers fortsatte hærgen. Da han købte klubben for lånte penge, placerede han straks gælden hos Manchester United, der siden har lidt under enorme rentebyrder og afdrag til bankerne. Fansene mener, at det er gået ud over muligheden for konkurrere på transfermarkedet. Og siden Glazers indtog er billetpriserne på Old Trafford steget med 42 procent, hvilket efterhånden gør det umuligt for folk med jævne indkomster at se United live.

Malcolm Glazer, som ingen har taget i at vide noget om fodbold, ser tydeligvis Manchester United som en måde at tjene kassen på. Nu går han på Børsen, og selv om han ikke fik en milliard ud af det, så blev det dog til 700 millioner i denne omgang. Børsintroduktionen har gjort, at Manchester United nu er værdisat til godt 12 milliarder kroner. En urealistiske høj pris, men hvis Glazer, som sidder med alle de bestemmende aktier, kan sælge klubben er der en del milliarder, som han kan stoppe i lommen.

En gruppe af fans, samlet i Manchester United Supporters Trust (MUST), glæder sig over at aktiesalget på Wall Street ikke gik, som Glazer havde ønsket det. Fansene ser gerne, at aktien stort set kollapser, således at et konsortium af Manchester United-fans kan overtage klubben. Og MUST har i dag skruet op for presset. De har opfordret Unitedfans over hele verden til at boykotte alle produkter fra Manchester Uniteds sponsorer. Aktionen skal ses som en protest mod Glazers ejerskab.

Jeg ved ikke hvor mange fans, MUST når ud til, men jeg forstår deres harme over, at spekulanter som Glazer frit kan hærge i fodboldklubberne, især i England. Glazer har ikke bragt Manchester United noget godt. Tværtimod kun en kæmpe gæld og et gradvist dårligere fodboldhold, som ikke længere kan holde trit med Bayern Munchen, Barcelona og Real Madrid. Nå ja, og så Manchester City.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen