Mesteren Mørkøv har kongeklasse

Dansk cykelsport har fået en ny stjerne

Trøjen klæder Mester Mørkøv fra Kokkedal. (Foto: Claus Bonnerup)
Trøjen klæder Mester Mørkøv fra Kokkedal. (Foto: Claus Bonnerup)

Svanen fra Banen eller Svanen fra Kokkedal. Cykelfans har de sidste par dage brudt hjernen med at finde et passende kælenavn til dansk cykelsports nye stjerne. Men hvorfor ikke bare kalde ham Mester Mørkøv, for det den 27-årige rytter, med fornavnet Michael har præsteret hidtil i årets Tour de France er cykelsport i kongeklassen.

Han lovede, han ville gå efter den prikkede bjergtrøje. Løftet blev holdt, og siden har om nogen tegnet løbet på først de belgiske og nu de franske landeveje. Hver dag har han været i angriberens rolle, og på intet tidspunkt har han overspillet sine muligheder.

Mørkøv ved, hvad han kan, og det han kan, gør han til perfektion. På dagens etape kørte han med en kaptajns overblik og autoritet, og han fik præcis det ud af løbet, som han selv havde stilet efter. Han slap først, da han havde samlet de point, han gik efter, og han er stadig i den polkaprikkede trøje. Med sin mageløse præstation de sidste par dage har han stort set reddet hele touren for Bjarne Riis og hans kombinerende dansk-russiske bankhold.

Det var der ikke mange, der havde drømt om på forhånd, men Mørkøv er heller ikke, som folk er flest. Hidtil har han hentet sine største sejre på banen, men han vil have mere ud af sin cykelsport, og defor han han forvandlet sig til en landevejsrytter, hvis fulde potentiale vi næppe har set endnu. For han udvikler sig jo fra dag til dag. Spurtstyrken har han fra baneløbene, og derfor var han også suveræn på dagens første styrkepræver om bjergpointene.

At han så også er blevet så udholdende og overskudsagtig efter en hel dag i udbrud, giver indtryk af, at han kan nå meget mere i løbet af de kommende år.

Det siges at trøjerne i Tour de France giver vinger. Det gælder i hvet fald for Mørkøv, der ind i mellem svæver over vejen som den svane, mange gerne vil benævne ham som. Og han er på alle måder en hvid en af slagsen. Michael Mørkøv hader doping og al dens væsen. Han har flere gange udtalt, at sportens dopingsyndere ikke skal slippe med to års karantæne. De skal udelukkes for livstid. Og selv er han stolt af at køre som en ren cykelrytter.

Dansk idræt og dansk cykelsport har også kun grund til at være stolte over at være repræsenteret i årets Tour de France af Michael Mørkøv. En rytter af den rette kaliber. Der er kun grund til at lette på cykelhjelmen. Og lur mig om ikke Mørkøv også henter en etapesejr inden touren når til Paris.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen