Overlegen spansk EM-triumf

Der blev skrevet fodboldhistorie i 4-0-sejren i finalen i Kijev

Overlegent. Jordi Alba (t.h.) fejrer sit smukke 2-0-mål i EM-finalen. (Foto: AP)
Overlegent. Jordi Alba (t.h.) fejrer sit smukke 2-0-mål i EM-finalen. (Foto: AP)

Endelig rullede Spanien sig ud, og så fik vi fremragende underholdning i en EM-finale, der vil gå over i historien. Italienerne bidrog også til festen, fordi de gik ud og spillede deres egen chance og mødte spanierne langt fremme på banen.

Det kan virke som halsløs gerning mod et spansk hold, der er så eminente til at holde bolden kørende, men jeg tager altså hatten af for Cesare Prandelli, den italienske træner. Han har genfødt italiensk landsholdsfodbold, og han forsøger at spille kampene på modstandernes banehalvdel. Ikke noget med at grave sig ned og spille kedeligt.

Men mod et spansk hold, hvor Xavi endelig ramte EM-formen, og hvor spillerne omkring ham også virkede utroligt veloplagte, var der bare ikke meget at stille op. Spanien var hurtigere i både tanke og handling, og i den velspillede finale viste spanierne, at de både kan køre de lange drøje angreb med mange, mange afleveringer og så det hurtige direkte spil med dybe afleveringer, der flænser modstanderens forsvar.

Sådan blev målet til 2-0 scoret, og det er nok et af de smukkeste ved EM. Casillas åbnede ballet med en afleverng op til godt midten af banen og blot to afleveringer senere var den lynhurtige back og nye Barcelonaspiller, Jordi Alba, spillet helt nøgen i feltet. Han svigtede ikke sit land. Hvor kan fodbold dog være smukt i al sin enkelthed.

Med den overlegne march gennem EM og den sikre finalesejr har Spanien skrevet sig ind i fodboldhistorien. Aldrig tidligere har et land vundet to EM-titler på stribe, og aldrig tidligere har et land vundet tre slutrunder i træk. Det har de formidable spaniere gjort med EM i 2008, VM i 2010 og nu igen EM i 2012. Tyskland var tæt på at lave kunststykket i 70'erne, men efter at havde vundet EM i 1972 og VM i 1974, tabte tyskerne EM-finalen efter straffespark til Tjekkoslavakiet i1976. Og derefter faldt holdet fra hinanden.

Endnu er der ikke noget der tyder på, at det samme vil ske for Spanien, der nu har har sat sig solidt på tronen som verdens bedste landshold. Alt har ikke været lige prangende gennem hele turneringen, men alligevel har ikke et eneste hold formået at dominere Spanien på noget tidspunkt. Italien forsøgte i finalen, men magtede det heller ikke.

Som Spanien spillede i aften virkede holdet hverken slidt eller tynget af alder. Truppen er i øvrigt uhyre bred. Det så vi også i finalen, hvor to indskiftere scorede målene efter pausen, og hjemme i Spanien er der masser af nye talenter på vej. Den spanske fodboldskole med udgangspunkt i de to storklubber, Barcelona og Real Madrid, har skabt en sand vinderkultur, som kan holde i mange år og i hvert fald frem til VM om to år i Brasilien. Der kan Spanien så skrive ny historie.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen