Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

EM-succes kan drukne i ærgerrighed

Fem ting jeg lærte om EM: Spanske delikatesser, danske udfordringer, det nye Italien, dommen over dommerne og Platinis overmod

Iker Casillas med pokalen. Han laver sjældent tv-redninger, men præsterer altid på højeste niveau. En mester i målet. (Foto: AP)
Iker Casillas med pokalen. Han laver sjældent tv-redninger, men præsterer altid på højeste niveau. En mester i målet. (Foto: AP)

1: Spanske delikatesser: Sjældent har vi været vidner til en så total magtdemonstration, som den det spanske landshold har udsat den ganske fodboldverden for i de sidste fire år. Spørgsmålet inden finalen mod Italien var, om de gode spaniere var blevet mætte af de mange sejre. Det var de så ikke. Men det er heller ikke hver dag, at man kan skrive sig ind i historien ved at vinde tre slutrunder på stribe og to gange EM i streg.

Bortset fra finalen, og opgøret undervejs mod Irland, har Spanien præcis som ved VM vundet spinkle sejre. Derfor er der også grund til at fremhæve den betydning, de bagerste har for holdets succes. Her stråler ikke mindst den 31-årige målmand, Iker Casillas. Verdens bedste på sin post. I lange perioder af kampene er han arbejdsløs, fordi hans holdkammerater er så gode til at holde fast i bolden. Men når han sættes på arbejde, svigter han ikke. Det så vi i finalen i flere tilfælde. Sådan en mand er i sandhed guld værd, og så har han to af verdens bedste forsvarsspillere foran sig i skikkelse af Pique og Ramos. Spanien spiller også lækkert, når det gælder defensiven.

2: Danske udfordringer: Morten Olsens tropper har fået forholdsvis fin kritik for indsatsen i Ukraine. Jeg synes stadig, vi skulle have haft mere ud af det og i hvert fald en plads i kvartfinalerne. Mod Portugal smed vi et dumt point, fordi vi ikke formåede at holde fast i 2-2, og mod Tyskland investerede vi ikke nok i forsøget på at få point ud af opgøret. Vi skulle have satset meget mere i kampens slutning, hvor vi havde alt at vinde. Efterfølgende har det for mig virket som om, at Morten Olsen var tilfreds med det spinkle nederlag, og så de tre point vi fik mod Holland.

Danmark slap ud af EM med skindet på næsen, og nu kan landstræneren begynde arbejdet frem mod VM i Brasilien om to år. Vi må forvente at slutrunden i Brasilien bliver Olsens sidste med landsholdet. Hvis vi altså kvalificerer os. Med blandt andre Tjekkiet og Italien i vores kvalifikationspulje får vi hænderen fulde, og hvor meget kan vi egentlig forbedre os i forhold til EM-slutrunden? Vi har et par unge mennesker i Ajax, Victor Fischer og Nicolai Boilesen, som med tiden vil kunne styrke holdet, men ellers er det materialet fra EM, der skal bringe os til endnu en slutrunde. Italien kan vi næppe røre, så det bliver Tjekkiet, vi skal slås med om den vigtige 2. plads i puljen.

3: Det nye Italien: EM gav os mange højdepunkter og en tro på, at offensiv fodbold er kommet for at blive. Mange lande er tydeligt inspireret af Spaniens måde at spille på, og det var ikke mindst glædeligt at se Italiens forvandling fra en stram defensiv til en sprudlende offensiv. Under Cesare Prandelli er Italien blevet et charmerende bekendtskab, og selv om holdet døde i finalen på grund af skader og træthed, så fik vi et signal om, at italieneren har meldt sig tilbage i verdenstoppen.

Desto mere irriterende er det, at der stadig er så meget sjusk og svindel i italiensk klubfodbold. Flere fra EM-holdet skal hjem til afhøringer hos poilitiet, og derfor er det ikke helt til at vide, hvad det er for et hold, Danmark kommer til at møde i VM-kvalifikationen. En ting er dog sikkert. Det bliver Italien under ledelse af Prandelli. Han har besluttet sig for at blive på sin post, selv om han inden EM også var stærkt tynget af de mange matchfixing-skandaler. Nu bliver han. Godt for Italien, men næppe en beslutning i vores favør.

4: Dommen over dommerne: Normalt taler vi kun om dommerne, når de laver fejl. Derfor talte vi meget om det mål, Ukraine blev snydt for i kampen mod England. Ellers har der været ro om mændene i sort. Hvilket egentlig er lidt uretfærdigt. Dommerne ved EM har været usædvanligt dygtige, og selv når det gik hårdest til i de afgørende knald- eller faldkampe, har manden med fløjten gjort det fortrinligt.

Det gælder også den portugisiske dommer, Proenca, der fløjtede i finalen. Hele tiden opmærksom, hele tiden tæt på begivenhederne. Gid vi kunne låne nogle af de dygtige dommere til kampene i Superligaen, som i foråret var præget af et hav af fejlkendelser. De bedste dommere bemærker man slet ikke. Det var ofte situationen ved EM. Femdommersystemt har også vist sit værd. Vi slap for de mange trøje-trækkerier i feltet og de mange omklamringer. Vi fik et renere spil og i øvrigt mange mål på hovedstød.

5: Platinis overmod: Selvfølgelig har Michael Platini, UEFAs præsident, rost de to værtslande. Det gik da også bedre end forvenet. Ikke mindst i Ukraine, men alt har ikke været en succes. Nok hævder arrangørerne, at der stort set var udsolgt til alle kampene, men så er der mange, der alligevel valgte at blive væk.

Ved de fire kampe jeg selv overværede i Ukraine var der mange tomme sæder, og det er også en kendsgerning at flere lande, herunder Danmark, ikke fik brugt alle deres billetter. Det var dyrt og besværligt at komme rundt til kampene, og det er ikke særlig venligt over for de almindelige fans, at de skal rejse tusindvis af kilometer for at kunne følge deres landshold.

Desværre ser det kun ud til at blive værre i fremtiden. EM om fire år i Frankrig bliver med 24 hold. Det går ud over kvaliteten af fodboldspillet. Anderledes kan det ikke være. Frankrig er dog til at komme rundt i for fodboldfans. Men EM i 2020 kan ende med at blive det rene rejse-ragnarok.

Platinis plan er, at slutrunden til den tid skal afvikles i en lang række af Europas hovedstader. Det kan da blive meget sjovt for folk med mange penge, men hvis den gennemsnitlige dansker vil følge landsholdet, bliver det noget af en økonomisk udfordring. Platini har gjort meget for europæisk fodbold, og en slutrunde med 16 hold har vist sig at være en perfekt størrelse.

Men EM er også blevet en milliardforretning, og nu går Platini og co. virkelig hårdt efter pengene. Til skade for fodbolden og til ulempe for de mange fans, der gerne vil, men som ikke har råd til at følge landsholdet på kryds og tværs af kontinentet. Ærgerrigheden skader spillet og rammer fansene på pengepungen. Det er en skidt udvikling oven på en stor succes.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen