Danske politikere bør boykotte EM

Hold jer væk, lyder opfordringen fra Ekstra Bladets sportskommentator til danske politikere og kongelige før EM

HERMED EN OPFORDRING til danske ministre og andre politikere, der har overvejet at tage til EM-fodbold i Ukraine til sommer: Hold jer væk. Til medlemmerne af kongehuset, som måtte have samme ønske: Hold jer væk. Til alle repræsentanter for det officielle Danmark: Hold jer væk.

HVORFOR? FORDI ENHVER tilstedeværelse på tribunerne fra det officielle Danmark vil være en form for legitimering af det ukrainske regime, og det fortjener det ikke. Tværtimod skal EM bruges til for alvor at demonstrere omverdenens foragt for de ukrainske ledere, som på groveste vis træder menneskerettighederne under fode.

Desuden ser det ud til, at låget er ved at ryge af gryden i det misrøgtede land. Fredagens fire terrorlignende bombeeksplosioner i Dnepropetrovsk, som sårede 27 mennesker, kommer kun en uge efter, at vicechefen for den ukrainske efterretningstjeneste, Pjotr Sjatkovskij, udtalte, at der ikke er grund til at frygte terroraktioner under EM i fodbold. Og så sker det alligevel her, blot seks uger før det går løs.

FORHOLDENE I UKRAINE vækker mere end bekymring i nabolandene. Især Tyskland er oppe at køre over den ukrainske regerings behandling af den tidligere regeringschef Julia Timosjenko. Den 51-årige kvinde med den mærkelige fletning har siddet fængslet siden august. Hun fik en dom på syv års fængsel for at have indgået en gasaftale med Rusland, som angiveligt skulle have kostet Ukraine et milliardbeløb.

Hele forløbet har været svært at gennemskue, men det er givet, at den nuværende præsident, Viktor Janukovitj, hader den spinkle kvinde. Men netop Timosjenko kan blive hans akilleshæl. I øjeblikket sultestrejker hun i fængslet i Kharkiv, hvor Danmark skal spille sin første EM-kamp mod Holland 9. juni. Hun er syg, og ifølge hendes eget bagland har hun fået tæsk i fængslet af hele tre betjente, herunder den stedfortrædende viceinspektør.

TYSKLAND HAR TILBUDT at behandle hende på et hospital i Berlin, men det har den ukrainske regering afvist. Derfor er tyskernes tålmodighed ved at slippe op. Boykot EM i Ukraine, lyder det nu fra tyske politikere, i tyske medier og såmænd hos den brede befolkning. På avisen Bilds hjemmeside stemte mere end 40.000, og 83 procent sagde ja til en boykot af EM.

Og der er handling bag ordene. Den tyske forbundspræsident, Joachim Gauck, har aflyst et planlagt besøg i Ukraine i næste måned. Kansler Angela Merkel har meddelt, at hun ikke mener, det tyske landshold skal blive væk fra Ukraine, men selv har hun ingen planer om at dukke op. Præsidenten for de nykårede tyske fodboldmestre Borussia Dortmund, Hans-Joachim Watzke, tager ikke til Ukraine under EM. Også han henviser til behandlingen af Julia Timosjenko.

UKRAINE SKULLE ALDRIG have haft værtskabet for EM, som de i øvrigt deler med Polen. Det tror jeg også er gået op for UEFA’s præsident, Michel Platini, der efter et besøg hos værterne for et par uger siden sagde, at tyve og banditter slår plat på EM. Han henviste især til de mafialignende forhold, der hersker i den ukrainske hotelbranche, hvor priserne er blevet skruet i vejret, så ingen almindelige mennesker har råd til at tage til EM. De politiske forhold i landet har han ikke haft mod til at kommentere. Men det kan han blive nødt til.

EU’s sportskommissær, englænderen Viviane Reding, har skrevet til Platini og gjort ham opmærksom på de mange brud på menneskerettighederne. Selv har hun heller ikke tænkt sig at dukke op til kampene i Ukraine, hvor England ligesom Tyskland og Danmark skal spille sine tre indledende kampe.

DET ER FOR SENT AT FLYTTE EM fra Ukraine til et andet land. Men det er ikke for sent at hæve stemmen i protest mod forholdene. Det danske landshold gør det allerede indirekte ved at have base i Polen og kun tage ind til kampene i henholdsvis Kharkiv og Llviv.

Forholdene i Ukraine, herunder menneskerettigheder, Timosjenko-sagen og terroraktioner, vil blive et større og større tema i den offentlige debat i den kommende tid, og det vil klæde både Platini og DBU, hvis de også bruger deres stemme til at tage afstand fra det brutale regime. Alt andet vil være en falliterklæring, og det er for let at sige, at man ikke skal blande sport og politik. De to ting hænger sammen som ærtehalm.

Det er for sent at flytte EM fra Ukraine til et andet land. Men det er ikke for sent at hæve stemmen i protest mod forholdene

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere