Barca har fortjent en finale

Katalanerne har fornyet fodbolden

I aften vil Messi forhåbentligt igen svæve over alle andre. (Foto: AP)
I aften vil Messi forhåbentligt igen svæve over alle andre. (Foto: AP)

Pludselig er det kommet på mode at kritisere den måde, som Barcelona spiller fodbold på. Kedeligt og ensformigt lyder dele af kritikken, og man aner ligefrem et ønske om, at katalanerne skal tabe aftenens semifinale til Chelsea. Det ville være trist for fodbolden. Jeg forstår dog godt en del af kritikken, og jeg kan også tage mig selv i at gabe lidt, når Barca kører bolden rundt i mange minutter ad gangen uden rigtig at komme nogen vegne.

Men årsagen er altid den samme. Modstanderholdet pakker sig massivt foran eget felt, og så tager det altså tid at finde åbninger. Vi så det tydeligt i det første opgør i London, hvor Chelsea spillede destruktivt og kynisk uden på noget tidspunkt at tage kampen op. Boldbesiddelsen hed 79-21 Barcelonas favør, og Chelsea havde blot et skud inden for målrammen i hele kampen. Hvilket viste sig at være nok, fordi Messi og kompagni ikke formåede at score på de store chancer, som holdet trods hjemmeholdets tætte fæstningsværker, alligevel fik spillet sig frem til.

Barcelona tabte til Chelsea, og Barcelona tabte til Real Madrid. To nederlag i træk er uhørt for et hold, der de sidste tre år har bjergtaget en hel fodboldverden og vundet alt, hvad der er værd at komme i nærheden af. Men gør det så Barcelona til et færdigt hold? Så langt fra. Jeg er ikke i tvivl om, at holdet vinder i aften, og Barcelona fortjener da også at komme i finalen. Holdet har i dette års udgave af Champions League spillet det absolut flotteste fodbold. Under Guardiolas ledelse har vi fået bevis for, at også små tekniske spillere kan være med på højeste plan. Alt er ikke gjort til et spørgsmål om fysik og mange kræfter. Selvfølgelig bedst illustreret af fænomenet Messi, som jeg forventer bliver den store oplevelse på Camp Nou.

Messi er menneskelig. Han har spillet et par kampe uden helt at brillere, men han skuffer næppe tre kampe i træk, og hjemme i katedralen vil han ikke være til at stoppe. De midler råder Chelsea ikke over, og det held som englænderne havde forpagtet i den første kamp, kan de umuligt have slæbt med til Spanien. Chelsea har opnået langt mere i Champions League end klubben egentlig har materiale til. Det er selvfølgelig også charmen ved fodbold, men jeg vil ikke finde det særligt charmerende, hvis kynismen rækker helt til finalen i München.

Der hører Barcelona naturligt hjemme. Ingen kan bestride, at Barcelona de sidste par år har været verdens bedste fodboldhold. Det ændrer to nederlag ikke på. Spaniernes måde at spille fodbold på bliver forsøgt kopieret over det mest af verden. Også herhjemme hvor flere klubber tydeligvis er inspireret af katalanerne, og vores landstræner, Morten Olsen, fremhæver også selv Barcelonas fornyelse af spillet. Omvendt har jeg ikke hørt nogen udtrykke ønske om, at kopiere den spillestil, som Chelsea praktiserede i det første møde. Pindsvinefodbold er heldigvis ikke i høj kurs.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere