Brøndby tangerer finsk tv-teater

5 ting jeg lærte om Superligaen: FCK har en dansk stjerne, FCN er leverandør til landstræneren, Horsens har substans til en topplacering, Brøndby giver mindelser om finsk tv-teater, og FCM går ikke længere i sort

Brøndby spiller igen lutter triste roller. Her det Mathias Gehrt der angriber bolden på en ganske aparte facon. (Foto. Jens Dresling)
Brøndby spiller igen lutter triste roller. Her det Mathias Gehrt der angriber bolden på en ganske aparte facon. (Foto. Jens Dresling)

1: Lars Jacobsen tilfører spillet kvalitet
Uden at imponere fortsætter FC København ufortrødent med at nedlægge forfølgerne, og det ender nok med endnu en omgang guld. En af dem, der trods alt løfter spillet og giver det fernis, er landsholdsbacken, Lars Jacobsen. Han er stensikker mand hos Morten Olsen, hvis ikke den forstrækning, der sendte ham ud kort for slutfløjtet mod Horsens, laver klumper i sovsen. Jacobsen forærer ikke noget væk bagude, og fremme er han en trussel, når han glider op ad linien og får lagt det perfekte indlæg. Sådan et sikrede sejren over Horsens, og vi ved fra tidligere landskampe, at han også kan, når niveauet bliver højere. Lars Jacosen er den danske stjerne hos FC København.

Desværre er der ikke andre danskere med stjernekvalitet hos mesterholdet. Når Zanka forsvinder til sommer, er Lars Jacobsen eneste spiller med potentiale til det danske landshold. Betyder det så noget, når bare FC København vinder mesterskabet og kommer i Champions League? Det tror jeg, det gør. Kun godt 12.000 tilskuere var i Parken går til topopgøret. Det ligner en tilskuerkrise. Ærgerligt, for der var ellers noget at glæde sig over. De to hurtige spillere i venstresiden, Oviedo og Bengtsson viste sig som et finurligt makkerpar. Det kan sagtens udvikle sig til noget stort, men vil i givet fald holde Vingaard ude, og det bliver holdet så ikke mere dansk af.

2: Mtiliga kan blive backen i den anden side
Krumbøjede Mtiliga har ikke taget skade af at vende hjem til dansk fodbold og FC Nordsjælland. Venstrebacken var igen mod AaB blandt de bedste på banen, og han understregede, at han er klar til EM. En back, der også kan lave mål, er i høj kurs, og Mtiliga kan den kunst. Hvor sparker han dog dejlig rent til en bold. I lyset af Boilesens skade, som holder ham helt væk fra EM, er Mtiliga lige nu det klareste bud på en venstrebenet suppleant for Simon Poulsen.

Farum-mandskabet kan blive det hold, der leverer flest spillere til Morten Olsens landshold. Alle er dog for tiden knap så skarpe som Mtiliga. Andreas Bjelland er stadig skadet. Jores Okore er ved at spille sig op på det niveau, han var på i efteråret. Det ser godt ud. Men længere fremme blegner kandidaterne. Gassen er gået af Tobias Mikkelsen de seneste uger, og heller ikke i Aalborg var han særlig frygtindgydende. Kasper Lorentzen fik scoret, men i EM-sammenhæng svæver han i ingenmandsland. Han er ikke den naturlige angriber eller substitut for Nicklas Bendtner, og på de øvrige positioner er han i skarp konkurrence med Kahlenberg, Schöne, Eriksen og Krohn-Dehli. Lorentzen når næppe EM.

3: Horsens har substans til topfodbold
Ikke en eneste køter ville have haft anledning til at gø, hvis Horsens havde fået point med hjem fra Parken i går. Den Gule Fare producerede i anden halvleg klart flere chancer end hjemmeholdet, som havde svært ved at nedbryde de jyske forsvarsskanser. Bemærkelsesværdigt var det, at hvor FC København stillede i noget nær stærkeste opstilling, så begyndte Horsens ballet uden Retov, Absalonsen og lange Toft i startopstillingen.

Hvilket understreger, at de jyske opkomlinge har en ganske bred trup. Træner Mølby er ikke bleg for at sætte nye, unge mennesker i spil, og i går gjorde de sig umage og lagde i perioder et stort tryk på topholdet. Horsens bliver spændendeat følge. Også i Europa, hvor de gule stadig har to chancer. De kan holde fast i deres nuværende placering, og de kan vinde pokalturneringen, hvor de spiller den sidste semifinale mod HB Køge senere på ugen. Modstanderen i finalen kan blive FC København, og så vil jeg formode, at Horsens til den tid stiller i stærkeste opstilling. Det kan blive en festlig finale.

4: Brøndby, en finsk tragedie
Fest var der ikke i Brøndby i aftes. Mange havde lugtet lunten, for kun godt 10.000 mødte op til det, der blev lige så trist som et finsk tv-teater i 80'erne. Absolut intet skete, og folk gik da også længe før, forestillingen var forbi. Mage til kønsløst fodboldspil skal man heldigvis lede længe efter. I de i alt 95 minutter, som kampen varede, formåede hjemmeholdet ikke en eneste gang at producere en afslutning, som ramte inde for målrammen. Ikke en. Det er fanden-gale-mig en falliterklæring.

I et EM-perspektiv var der intet opløftende at komme efter hos Brøndby. Krohn-Dehli, som i efteråret var en stensikker starter hos Morten Olsen, har brugt de sidste par måneder på at spille sig længere og længere væk fra landsholdets startformation. Hans job er at skabe chancer og selv komme til afslutninger. I går gjorde han ingen af delene. Det gjorde Dennis Rommedahl heller ikke, men han er sikker mand hos Morten Olsen. Ikke på grund af indsatsen for Brøndby, men på grund af tidligere tiders meritter i landsholdstrøjen. I øvrigt er det også svært at se en afløser for ham på landsholdet. Tobias Mikkelsen var tidligere et bud, men han er heller ikke på toppen for tiden.

5: FCM går ikke længere i sort
Hedeholdet er ved at have styr på sagerne. Tidligere i sæsonen kneb det gevaldigt for ulvene at lukke kampene, og det har blandt andet medført, at FC Nordsjælland næppe længere kan indhentes på den andenplads, der giver adgang til Champions League-kvalifikationen. Men så må det hedde Europa League, og den billet tror jeg ikke kommer i fare, efter det jeg så i går i den sikre sejr over Brøndby.

Med en Jakob Poulsen i absolut landsholdsform - pragtfuld aflevering til 1-0 målet - og med en flok utrættelige afrikanere som både bolderobrere og igangsættere, er der et internationalt snit over midtjyderne. I går tog de fuldstændig brodden af Brøndby i første halvleg, og i anden havleg maste de dem. Det andet mål lukkede kampen. Det kneb det med tidligere på sæsonen. Nu kommer de scoringer, der står i forhold til den spillemæssige dominans, og derfor hører holdet naturligt med i toppen. Og så er det en klub, der på trods af de mange udlændinge også har spillere med potentiale til det danske landshold. Jakob Poulsen er der allerede, og spillere som Mads Albæk og Jesper Juelsgaard kan gå hen og blive det.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere